Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

10. 4. 2014

RYCHLÁ MRKVOVÁ POLÉVKA

Trochu se nám ochladilo a řeknu vám, kamarádi, je mi docela frišno! Jak jsem tvor horkokrevný, dalo by se říct takový plnokrevník, včera jsem celé dopoledne bloumala (naše babičky dělávaly úplně jiné věci) po světnici a byla zmrzlá jako preclík. I když mi je zima, nějak mě nic nedonutí vzít si teplé ponožky. Chůzí na boso po lině se jeden špatně zahřívá, ale přece nebudu SKORO V LÉTĚ nosit ponožky nebo pantofle, no ne?! No zkrátím to, podvědomě jsem chtěla něco vařit, no! Polévky miluju, kromě prdelačky a držkovky opravdu všechny, dokázala bych je jíst ráno, v poledne a večer a ještě bych si mezi tím ukradla pár lžic přímo z hrnce. Taky to děláte? Vzpomínám si, jak jsem v telecích letech po návratu s nějaké obzvláště vydařené pařenice zasedla okolo třetí až páté ráno k hrnci zelňačky, kulajdy nebo bramboračky a požírala ji z něj studenou, někdy dokonce z lednice.. Někdy jen ze spíže, kde nebyla taková zima. Jednu z těch věcí bych si ale klidně zopakovala i po vstupu do let čuněcích. A bojím se, že pařba by to nebyla...



Včera jsem nebyla na nějaké velkoingredienční vaření připravená, moc jsme toho, pravda, v lednici neměli, ale smálo se odtud na mě hodně mrkví. No a co jiného s nimi, že ano. Jeden by neřekl, jak dobrá polívka se dá připravit z mrkví. Dělávala jsem ji před pár lety skoro pořád, pak jsem ale začala pojímat podezření, že způsobuji lehké zmatky v dopravě barvou své tváře... auta zpomalovala, řidiči tápali, jestli jsem živý semafor nebo mi selhávají játra, no prostě jsem ji vařit přestala. Do včera. Tak jestli taky zmrzáte a máte nadbytek mrkví, zkuste tuhle voňavou dobrotu.

Ingredience:
14 velkých mrkví
2 cibule
5 cm kousek zázvoru
1 rajský protlak
1 lžička garam masala
1 lžička kurkumy
1 lžička koriandru
4 tobolky kardamomu
1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
2 konzervy cizrny
2 l kuřecího/zeleninového vývaru
šťáva z půlky citronu a jednoho grepfruitu 
2 lžíce olivového oleje
sůl

podle chuti k podávání koriandr, chilli papričky

1. Mrkev nakrájejte na kolečka, cibuli na středně hrubo, zázvor nastrouhejte na jemno. Cibuli orestujte na oleji, až zesklovatí, přihoďte zázvor, chvíli orestujte, přisypte koření a na středním plameni opékejte, dokud se nerozvoní.
2. Přidejte rajský protlak a opečte 3-5 minut, zalijte vývarem a kokosovým mlékem, přidejte mrkev, osolte a vařte do měkka.
3. Rozmixujte tyčovým mixérem, vraťte na plotnu, dochuťte citrusovou šťávou, nechte přejít varem, případně dosolte a přidejte cizrnu.


Zdravá, sytá a výživná večeře nebo lehčí oběd. Asi zase trochu poplaším pražskou dopravu, tahle polívka mi prostě jede!

4 komentáře:

  1. Taky jsem polívková! :-) - a mrkvovou mám noc ráda! Tu svoji dělám trochu jinak, vyzkouším, jaká je ta tvá...jen, co koupím kokosové mléko

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je kouzlo mrkvovky - je dobrá na všechny možné způsoby :)

      Vymazat