Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

22. 4. 2014

BABA GHANNOUJ A DOMÁCÍ PITA CHLÉB

Mám pocit, že jsem to už někde nesměle zmínila - MILUJU LILEK!!! Je to prostě lahůdka. No a když si uvědomím, že staří Řekové mu říkali jablko bláznů, myslím, že je najednou trochu jasnější, proč ho tolik miluju... Dnes si, milé děti, připravíme, typicky arabský předkrm, a sice baba ghannouj.


Myslím, že v určitých momentech je dobré zeptat se, kdo za co může... Člověk, který může za to, že jsem se zbláznila do lilků, byla maminka mojí kamarádky v Austrálii. Kamarádka je Libanonka. Jak známo, arabové jsou pohostinní a minimálně Libanonci, jak jsem měla brzy zjistit, také hodně orientovaní na jídlo. Jejich mezze jsou nekonečné a neskutečně lahodné, takže člověk neznalý toho, jak to u těchto národů chodí, skočí na první talíře s pocitem, že je nějak málo jídla, tak aby se na něj taky dostalo. Po půl hodině praskají stehy na bandážovaných žaludcích i kalhotách, a když nacpaný nebožák vzhlédne od talíře, zjistí, že se podává hlavní chod a zákonitě se rozpláče!

Byla radost kamarádčinu maminku v kuchyni sledovat, několik hodin trpělivě krájela, smažila, balila, dochucovala a při tom po sobě vesele pořvávaly s dcerami. Při řeči plynule přecházely z angličtiny do arabštiny a zase zpět, chvílemi vzrušeně pokřikovaly, až křičely, u toho divoce gestikulovaly, až měl člověk pocit, že by se měl po anglicku vytratit, protože se schyluje k nějakému divokému rodinnému konfliktu. Pak ale zjistíte, že je to prostě jen jejich způsob komunikace, jsou temperamentnější, vášnivější, ale taky vřelejší, než typický obyvatel našich zeměpisných šířek. A je to osvěžující. Stejně jako arabská kuchyně!

Lilek jsem do té doby neznala, Paula mi ho předložila osolený, obalený v mouce a osmažený na oleji. Jen tak. Boží! Pak přede mě postavila misku s baba ghannouj, přistrčila pita chleba a pobídla k jídlu. Nedůvěřivě jsem ochutnala a zamilovala se podruhé. Na potřetí do hummusu. Na počtvrté do vinných listů plněných masem. Na popáté do falafelu. Na pošesté jsem ztratila naději, že si ten den uvidím na špičky nohou! Ne všechna libanonská (arabská) jídla jsou časově nenáročná na přípravu, tenhle předkrm, stejně jako hummus, je ale hotový v mžiku. Čas který ušetříte, můžete věnovat třeba přípravě domácího pita chleba. Taky naprosto primitivní a rychlá a zdravá záležitost.

Baba ghannouj je nejlepší, když máte možnost lilky opálit nad ohněm, vnitřní "masíčko" tak získá kouřovou chuť, která dodává finálnímu produktu to pravé kouzlo. Pro nás závisláky plynový sporák nemající je to ale akceptovatelné i tak, že lilky opečeme pod grilem. Na baba ghannouj budete potřebovat...

4 menší lilky
100 ml bílého jogurtu
1-2 stroužky česneku
šťáva z 1/2 většího citronu
2 polévkové lžíce tahini pasty
2 polévkové lžíce dobrého extra virgin olivového oleje
sůl
špetka mletého římského kmínu

1. Umyté a osušené lilky propíchejte na několika místech vidličkou. Nejprve opečte lilky - máte-li plynový sporák, zapněte hořák, lilek podržte za stopku v kleštích a opečte ho nad plameny pěkně do černa ze všech stran, až se udělají puchýře. Pak lilky přesuňte do trouby vyhřáté na 200C a upečte do měkka. Pokud plynový sporák nemáte, opečte lilky pod grilem co nejvíce, mně se většinou za tu dobu i upečou do měkka. Vložte talíř s lilky do sáčku, aby se zapařily a šla sundat slupka.
2. Lilky oloupejte a vložte do cedníku. Vymačkejte co nejvíce šťávy.
3. Lilky namačkejte vidličkou, smíchejte s ostatními ingrediencemi a dochuťte podle vlastní chuti. Česnek by neměl být příliš v popředí, stejně tak tahini nebo citronová šťáva nebo koření. Ale vyváženost chutí je pro každého někde jinde.
4. Ve výsledné kašičce můžete udělat pár korýtek a pocákat olivovým olejem a sypnout trochu práškového chilli. Používají se také semínka granátového jablka.

Namáčet si do tohohle dipu rohlík je sice možné, ale ne úplně cool, arabové by vás za to použili jako živý vyhledávač min, takže nebuďte líní a pitu si buď kupte nebo rovnou udělejte doma. Přísahám, že je s nimi minimum práce! Navíc pozorovat jejich chování v troubě je lepší, než pozorování pářících se žiraf v přírodě. Fakt! Na pečení použijte nejlépe nějakou dlaždici, kámen, litinovou pánev, apod., ale nahřátý plech v troubě splní funkci také. Mouku můžete použít jakoukoliv hladkou pšeničnou, já použila 60% graham, zbytek pšeničné chlebové.


400 g mouky
300 ml vody (+-, záleží na savosti vaší mouky)
1 balíček sušeného droždí
2 lžíce olivového oleje
1 a 1/2 lžičky soli
lžíce cukru

1. Smíchejte suché ingredience a přilijte olivový olej a vodu. Vypracujte v hladké, relativně pevné těsto. Vyklopte na pracovní plochu a hnětejte rukama 10-15 minut. Na robot je to docela hutné těsto, radši jsem hnětla rukama na lince. Vložte zpět do mísy a nechte vykynout zhruba 60-90 minut, dokud těsto nezdvojnásobí objem. Ke konci kynutí zapněte troubu na max a nechte minimálně 30 minut rozehřívat.
2. Vyklopte těsto zpět na linku, vymačkejte vzduch, rozdělte na 8 dílků, vytvořte bochánky a nechte v igelitce ještě 20 min. odpočinout. Krom jiného nebudou klást takový odpor při vyvalování.
3. Vyválejte na tenké placky, cca 4 mm???, a prostřete na dlaždici nebo vámi zvolený pečící instrument. Pečte 2-3 minuty, chcete-li placky křupavější, pečte dle libosti.


Vidíte? O nic nejde. Tak rohlíky odložit, válečkem se vybavit a urá na ně!

2 komentáře:

  1. S lilkem to mam stejne jako ty :). Baba g. zboznuji, a je vyborny i posypany seminky granatoveho jablka.
    Taky staci peceny lilek jen smichat s troskou dobreho olivoveho oleje.
    Ja jsem na tom tak, ze to vsechno jim s minimalnim mnozstvim placek = da se toho snist vice :).
    Hummus taky stoji za hrich.
    Tohle je presne pro me, maso me moc nebere. Kuchyne MENA regionu muzu.
    Tvuj recept v nejblizsi dobe vyzkousim, diky za nej.

    OdpovědětVymazat
  2. No jo vlastně, až teď jsem si vzpomněla, že kamarádčina maminka vlastně taky baba ghanouj sypala semínky granátového jablka, úplně jsem to vytěsnila :) Lilek je prostě boží, můžu ho ve všech možných úpravách, byli jsme si souzeni! Hummus je taky super, ale tohle je moje láska :)

    OdpovědětVymazat