Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

25. 4. 2014

GENIÁLNÍ MÜSLI TYČINKY BEZ PEČENÍ

Jaro máme v plném proudu, počasí je lepší a lepší, takže se nacházíme venku déle a déle a i tam je třeba doplňovat energii. A to pokud možno nějak zdravě a kvalitně. Mám ráda müsli tyčinky, jejich kvalita ale asi občas bude dost žalostná, chuť zrovna tak. Dřív nebo později vás tak logicky napadne udělat si müsli tyče doma. Nevím, co dávají do těch vloček nebo jestli mi při výrobě manžel v nestřeženém okamžiku do mísy přisypnul hrníček heroinu, ale tyhle krasotinky jsou totálně návykové. Křupavé, opražené, voňavé, nakyslé, prostě dokonalé. Jestli budete slídit v mrazáku každou chvíli, i v době mezi určenými svačinkami, nemůžete říct, že jsem vás nevarovala. Pravděpodobně se právě taky hrabu v mrazáku a hledám tu poslední zapadlou vlastenku.


Krása těchhle tyčí spočívá v jejich variabilitě, pokud jste vegan a fakt ty včelky nechcete takhle dřít z kůže, můžete med zaměnit za javorový sirup, melasa by mohla taky asi fungovat. Jestli nesnášíte rozinky, nahraďte je sušenými datlemi nebo čímkoliv lepivějším, co splní funkci "spojky" společně s medem a arašídovým máslem. Co se semínek a ořechů a dalšího sušeného ovoce týká, můžete do nich nacpat prakticky cokoliv a pořád to bude strašidelná a zdravá dobrota! 
Nic se nepeče, takže tyče přechovávám v mrazáku, aby nedocházelo k nějakým nepravostem a semínka nepáchala prasárničky. Asi spousta z vás namítne "jako jaaaaaaaaak v mrazáku, hele?!"... no normálně v mrazícím mrazáku. Po vyndání stačí pět minut a jsou jako nové, osobně je ale chroustám ještě tuhé, hezky zmrzlé, tím, že tam není prakticky žádný tuk typu máslo, apod. nebo voda, není tyčinka tvrdá jako kost. Vy si s nimi ale samozřejmě dělejte, co chcete, klidně si je vražte do mikrovlky. Hlavně si je, prosim vás pěkně, udělejte! Uvidíte, že nebude litovat.



No a tady máte, jak na to. Je to bleskovka, které nebudete litovat. Výjimečně uvádím recept v hrncích, prostě odměříte (podle mého názoru) i z normálního hrnku, sesypete na hromadu a hotovo.

Ingredience:
1 a 1/2 hrnku ovesných vloček
1 hrnek rozinek
1/2 hrnku mandlí
1/2 hrnku dýňových semínek
1 velká hrst sušených brusinek
1 velká hrst sušených meruněk
1/4 hrnku jemného arašídového másla
1/4 hrnku medu
větší špetka soli

1. Pokud máte rádi vločky a oříšky opražené, opražte je nasucho na pánvi. Rozinky spařte ve vařící vodě a společně s meruňkami prožeňte mixérem. Nasypte vše do mísy a promíchejte.
2. Smíchejte med a arašídové máslo a trochu prohřejte. Přelijte přes suchou směs a pořádně promíchejte.
3. Vyložte si nějaký pekáček, já použila simaxovou mísu zhruba 20x30, fresh folií a směs do něj přesuňte, pořádně umačkejte a uhlaďte do rovna. Dejte zatuhnout do mrazáku nebo lednice, nakrájejte na porce a užívejte si.









5 komentářů:

  1. Můžu se zeptat? Jsem alergická na arašídy, čím bych mohla nahradit arašídové máslo.
    Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkusila bych mandlove maslo,to si vyrobite doma celkem jednoduse-navod mam u celozrnnych snickerdoodles.Nebo pak tahini,to si muzete taky udelat doma,navod je zase u salatu z pecene dyne s cizrnou,ale da se i koupit v arabskych obchodech s potravinami.Dejte vedet,jak a jestli chutnalo :-)

      Vymazat
    2. Děkuji mnohokrát velice to všem chutnalo.

      Vymazat
    3. Bezva :) Co jste nakonec použila jako pojidlo?

      Vymazat
  2. Můžu se zeptat? Jsem alergická na arašídy, čím bych mohla nahradit arašídové máslo.
    Díky

    OdpovědětVymazat