Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

3. 1. 2018

LU ROU FAN - VOŇAVÉ TCHAJWANSKÉ VEPŘOVÉ

No tak jo, to bychom zas na rok měli a jedeme dál močálem černým podél bílých skal. To zas byly nervy, co? U nás proběhly vánoce veskrze šťastně a vesele, na Štědrý den jsem namátkou koukla dceři do vlasů a ejhle, byly tam! Tři roky jsme čekali! Objevit tenhle dar v ten požehnaný den, je takřka symbolické, dojetí nebralo konce. Dostalo se mi daru během dvou dnů překonat svou lehkou fobii z lezoucí havěti tohoto druhu. U první vši jsem zhnuseně vyjekla a vylezla na zeď, zatímco Kája provinile brečela a prosila, ať jí to někdo vyndá (no JÁ teda fakt NE), ale šestou už jsem jen sadisticky pozorovala, kterak se topí v kapce vody. Svině mrňavý! Když jsem zjistila, že je mám, byť v menším měřítku taky, zasmála jsem se už jen jako Fantomas a popřála všem kamarádům na facebooku krásné zavšivené vánoce. Pojaly jsme to pozitivně, dopřály jsme si obě olejovoalkoholový zábal na vlasy, trávily hodiny vyčesáváním hnid spojeným s klábosením, a nakonec jsem "čanelovala" svou vnitřní kadeřnici a udělila Karličce šikézní sestřih. Teď už jen, kdy se ozve babička a bude nás za neustálého drbání hlavy proklínat... Vím, je to úvod do novoročního receptu lehce netypický, ale pochlubit se musím, no ne? A hlavně, žádné dárky vám nezajistí nezapomenutelné vánoce... infestace vešmi to zvládne zdarma!!! Just sayin'...


Od vší k jídlu, co říkáte? Lu rou fan je jedno z nejpopulárnějších tchajwanských jídel. Dalo by se říct, že vede vyrovnaný souboj s luxusní nudlovou polívkou niu rou mian. Za sebe bych si asi vybrala polívku, ale to jen proto, že jsem na polívky úchyla. Jinak si tahle dvě jídla jsou, co do maxima chutí, rovná a rozhodně stojí za vyzkoušení obě! Lu rou fan je v podstatě bohatší a aromatičtější verzí v Číně veleslavného a oblíbeného "red cooked/braised pork". Jsou tam drobné rozdíly co do podílu tmavé/světlé sojové omáčky a použití hub, hlavní rozdíl ale vidím v použití dalších aromatik v tchajwanské verzi. 


Není moc co dál okecávat. Ráda bych vám řekla, že je to dietní jídlo. Není. Ráda bych vám řekla, že můžete použít jiný druh vepřového masa, než bůček. No, můžete, ale nebude to taková pecka. Ráda bych vám řekla, že se nepřežerete. Nechci vám lhát. Zkrátka, pokud jste nebyli postiženi vánočním obcováním s mísou salátu a řízkem v jedenáct večer po několik po sobě jdoucích dnů, můžete si takovouhle prasárničku dovolit. Vy, kdož jste obcovali, si zadietujte, a mezitím se těšte. No, co říkáte, nedali byste si?






INGREDIENCE:

500-700 g libovějšího vepřového bůčku s kůží (nejlépe) - nakrájený na drobné kostičky (2x2 cm baj voko)
4-5 šalotek nebo jedna velká cibule, nakrájená na proužky
4-5 stroužků česneku, nakrájený na plátky
6-8 sušených shiitake, namočených přes noc nebo na několik hodin do dvou hrnků studené vody
4 natvrdo vařená vejce (volitelně)
1/4 hrnku Shaoxing vína
4 lžíce "light" sojové omáčky
2 lžíce tmavé sojové omáčky
2 lžičky cukru
olej na smažení šalotky (cca 5 lžic)

Koření:
3 hvězdičky badyánu
1 svitek skořice
4 hřebíčky
2 lžičky sečuánského pepře
4 bobkové listy
1/2 lžičky římského kmínu
kousek sušené mandarinkové kůry
2-3 plátky čerstvého zázvoru


1. Na suché pánvi orestujte koření. Nejdříve vhoďte skořici, pak badyán a chvíli spolu nechte "otoustovat", pak přihoďte hřebíčky, sečuánský pepř a římský kmín. Prohazujte na pánvi na střední teplotu, dokud se všechno koření nerozvoní. Sesypte na talířek, nechte vychladnout a pak svažte spolu se zbytkem aromatik do balíčku z gázy nebo něčeho podobného (já jsem použila kus šátku z prošlé autolékářničky, hah!)

2. Na oleji ve velké pánvi nebo woku osmažte na proužky nakrájenou šalotku nebo cibuli, až bude vypadat zhruba takhle. Vyndejte na papírovou utěrku a nechte vychladnout.



3. Slijte z woku nebo pánve přebytečný olej, nechte cca 1 lžíci. Vhoďte orestovat nakrájený bůček. Po zatažení přendejte do hrnce, ideálně litináče. K masu přidejte sojové omáčky, víno Shaoxing, cukr, přihoďte předem namočené a na kousky nakrájené houby shiitake, česnek, vodu z namáčení hub (kterou prolijte přes jemné sítko), a dolijte vodu podle potřeby tak, aby bylo maso akorát ponořené. Vložte balíček s kořením.

4. Přiveďte k varu, přikryjte poklicí a vařte velmi mírným varem 30-45 minut, pak přidejte uvařená a oloupaná vejce a všechnu smaženou šalotku. Zamíchejte, přikryjte a vařte dalších cca 45 minut nebo dokud nebude maso měkké podle vašich představ.

5. Zvyšte výkon pod hrncem a nechte bez poklice za prudšího varu odpařit něco tekutitny, aby šťáva trochu zahoustla. Zhruba tak, aby potáhla lžíci, trvá to cca 10-15 minut. Můžete hned podávat, naprosto bezkonkurenční je ale tohle jídlo druhý nebo třetí den, zkrátka jako uleželý guláš!


Podávejte podle své libosti s:
- pořádnou miskou kvalitní bílé rýže
- bok choy/ brokolicí
- koriandrem 
- čerstvou jarní cibulkou
- čerstvým chilli



Mno, tak myslím, že by to bylo zhruba tak všechno. Až nastane ten správný čas, tuhle voňavou prasárničku si zase uvaříme. No a co? Je zima, je mráz, až bude válka, hubený budou studený. Takže dietáři všech zemí, vyližte si misku od dušené zeleniny a běžte o dům dál. A až vás to bláznění přejde, vraťte se a tohle si uvařte.


11 komentářů:

  1. Milá Kuchto, už po prvním ochutnání Vašeho máslového kuřete jsem se stala Vaší obdivovatelkou. Ale jste jediný člověk na světě který způsobil, že se mi při pohledu na bůček sbíhají sliny! Abyste pochopila, většinou křičím něco jako "Fůůůj, šlejšky!" Brzy určitě vyzkouším, díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, no tak to je asi co říct, ne? Bůček, když se vezme úplně až do míst, kdy se i kůže rozplývá na jazyku, je nejdokonalejší část pašíka, za tím si stojím. Třeba i Vy konvertujete... Zkuste nějakej hodně libovej a myslím, že budete kňučet blahem! Dejte vědět.

      Vymazat
  2. Úžasné, dokonalé....ale na mě složité 😋

    OdpovědětVymazat
  3. Hmm, zkoušet to asi nebudu (ano, lenost je ten hřích), ale snímek koření navozuje tu pravou vánoční atmosféru to se musí nechat. Asi dvě vynechám, přidám červené a mám super svařák...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem přesně měla v úmyslu, pořádně čtenáře v tom novém roce rozchlastat!

      Vymazat
  4. Poslyšte Vy jedna osobo co mi to děláte. Já po vanocích na dietě a do mě tímhle. Fandím, máte úžasné recepty. Asi je to troufalost, ale co je takhle vydat. Určitě by to bylo lepší než ta plejáda blbostí, které člověk kolikrát vidí v knihkupectví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poslyšte, Vy jedna osobo, a víte, jak to bylo těžký pro mě, tenhle recept sepisovat a upravovat fotky, zatímco jsem kroutila sedmý den půstu?! Hehe, na dietě sem nemáte co lézt, ale zas je mi celkem sympatický, že jste stejnej masochista jako já. Celých 14 dní půstu sjíždím inspirace pro další kuchtění.. Čirá hrůza!
      S kuchařkou děkuju za poklonku, ale spíš to nevidím. Jednak kuchařku teď vydává opravdu každej druhej, druhak bych nevěděla, jak na to, a třeťak jsem (asi příliš) sebekritická a nemám pocit, že by to byl takovej odvaz, co dělám.

      Vymazat
  5. Rozhodně recept vyzkouším. Příšerně mě ale štve můj manžel. On se rozhodne v kuchyni něco hledat, zrovna když ten prostor okupuji já. A ty hloupé řeči co k tomu má.. Že prý je to koňské maso a já nevím co všechno. Jako bych já měla na chování koníí kuráž.

    OdpovědětVymazat