Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

14. 12. 2017

ŽEREME DÁRKY - DOMÁCÍ HOŘČICE

Jenom sem vletím, dva prstíčky za dveře strčím, trochu se ohřeju, hned zase půjdu. Nestíhám, nestačím, dárky nemám, nápady nemám, náladu na vánoce (tradičně) nemám. Něco z toho řešitelné je, něco ne, něco bude trvat trochu déle. Vždycky jsem chtěla zkusit výrobu hořčice, prostě jen tak, co kdyby mi zrovna tohle chybělo, až budu jednou na smrtelné posteli bilancovat, žejo. Jsa prakticky bez dárků, řekla jsem si, že nastal ten správný čas. Pokud i vy máte problém byť i jen pomyslet na vstup do nákupáků praskajících ve švech, natož tam vstoupit, ten půl den pobýt a pak se zas zoufale odvléct mezi ty své důvěrně známé čtyři stěny, zachránit vás můžou žrací dárky. Tohle budiž jedna z možností.



Její výroba je roztomile jednoduchá, zvládne ji i jednoruký nebo jednooký. Prostě nějak, dle libosti nebo receptu, většinou, ochutíte základní lák, dáte do něj ráchat hořčičná semínka, pak rozmixujete, finálně dochutíte, a hořčice je na světě. A teď pozor jako, tohle si chcete přečíst, já nečetla a rozmrazila, a teď mám krom poručíka Berana taky nepálivou hořčici. No budiž, nelehký je život můj, musela jsem udělat druhou dávku, abych si i já přišla na své. Jak jsem se dočetla u Zuzky, když chcete ostrou hořčici, semínka prostě zpracujte bez tepelné úpravy, toužíte-li naopak po hořčičné chuti, ale ostrosti a štiplavosti už ne, je třeba semínka před výrobou hořčice tepelně upravit, tj. nasucho orestovat nebo výslednou pastu chvíli povařit. Tím vyprchají glukosinoláty zodpovědné za palčivost, a vy a váš nos máte pokoj.

Další věc, kterou nemá smysl zastírat, je, že pokud zrovna nejste jeden z těch mně neznámých deviantů, kteří mají rádi hrubozrnou hořčici, budete potřebovat mixér. Čím výkonnější mixér, tím jemnější hořčice. V receptu uvádím základní suroviny na lák, každý z nás má ale jiné představy o tom, jak chutná ta nejvytuněnější hořčice, takže sůl, ocet, med/cukr mějte při ruce a dochucujte podle svých tužeb. Stejně rozdílné představy panují patrně i o hustotě, takže mějte k ruce něco převařené a vychladlé vody, abyste mohli v průběhu mixování dořeďovat. Ono, co si budem vykládat, to mixování jde pak i snáz.

v pozadí exemplář "barvený" kurkumou, v popředí nahatý bez barviv s trochu větším poměrem černé hořčice s nahořklou oháňkou. Chuťově kremžská, ta žlutá je víc dijon připomínající

Hořčičných semínek je více druhů, u nás nejběžnější je hořčice setá, bílá, taky dobrá. Pak je hořčice černá, která se údajně používá v mixu s bílou na výrobu krémžské hořčice, a může mít lehce nahořklý ocas. Což někomu chutná a někomu vadí. Hořčice hnědá, neboli sareptská, se údajně tedy používá na výrobu mé milované dijonské hořčice, takže, jak jistě uznáte, tu tuze moc potřebuju. Ale ani tenhle výsledek mě ani náznakem nezklamal, mám hořčici domácí výroby, vím, co v ní je, je uspokojivě jemná, bez konzervantů, stabilizátorů a dalších hovadin, které tam nota bene být ani nemusí, protože ocet, viď. Anyway...

Tak neváhejte a pusťte se do hořčičného dobrodružství! Když se nepovede, můžete si ji naplácat třeba na bolavá kolena.. Si pište teda! Je strašně zdravá, hořčice naše vezdejší, jen si pogooglete!


INGREDIENCE:

100 g hořčičných semínek (bílá, hnědá)

Lák: 
3-4 šalotky, nakrájené jak to na vás přijde
3 stroužky česneku, ditto
250 ml pitelného bílého vína nebo, je-li libo, piva
cca 150 ml bílého vinného/jablečného octa
3 lžičky soli
2 lžíce hnědého cukru/medu
3 bobkové listy
2 hřebíčky
3 kuličky nového koření
pár strouhnutí muškátového oříšku
čtvrt lžičky mleté kurkumy (je zdravá a dá hořčici barvu)

k mixování:
převařená, vychladlejší voda
cukr, sůl, ocet na dochucení

1a. Pokud nechcete ostrou hořčici, orestujte semínka na chvíli nasucho na pánvi. Případně to posléze vezměte od konce a povařte až výslednou hořčici.

1b. Do rendlíku s vínem a octem naházejte koření, sůl, cukr a česnek s cibulí. Nechte cca 10 minut vařit pod pokličkou. Proceďte přes cedník, koření a spol. vyhoďte, tekutinu nechte vychladnout a pak k ní přisypejte hořčičná semínka. Nechte stát několik hodin, nejlépe přes noc.

2. Po odpočinku přesuňte ožralá semínka i se zbytkem tekutiny do mixéru. Dopřejte jim za občasného dolévání vody trochu toho kolotočování, až dosáhnete požadované konzistence jak stran hrubosti/hladkosti hořčice, tak její hustoty. Dochuťte solí, octem nebo cukrem podle vašich preferencí.

3. Přesuňte do vyvařených nebo velmi pečlivě vymytých a horkou vodou vypláchnutých skleniček, zavíčkujte a dopřejte hořčici odpočinek na rozležení chutí. Vražte s mašlí pod strom a tvařte se nesmírně nonšalantně, že jako tohle vy děláte, zíííív, pořád.



No a teď mě omluvte, taje internetového nakupování vánočních dárků mi nezůstaly skryty, přece jen mě jímají obavy, že s tímhle si, minimálně u dětí, asi oko neudělám. Všem čtenářům věrným i nevěrným přeju krásné a rychlé vánoce, co nejmíň konfliktů s vašimi milovanými, co nejméně otlemené pre-, pubertální a postpubertální děti, hodně klidu, odpočinku, pohybu, láskyplného žvatlání a dobrosrdečného chechtotu, a nakonec i toho dobrého jídla, když už je to tady o něm... Užijte si se, přátelé!

10 komentářů:

  1. Super kuchtičko milá :) Jindra

    OdpovědětVymazat
  2. Teda kuchtičko, to je žůžo! Doufám, že to zvládne i jednouchý, protože jsem si ke konci adventu pro zpestření pořídila krásný zánět středního ucha. Miluju dojónskou a jsem taky jeden z těch maniakálních šílenců, co zbožňujou i tu hrubozrnnou, takže tohle prostě musím prubnout!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madlo, to je jasná věc, taková adventní otitidka, to nikde nekoupíte.. Asi psychosomatika.. že už ty vánoční žvástky vůkol nemůžete poslouchat, což? :) Ať je brzo líp a hořčice se podaří. Jo a kdybyste cílila přímo na tu dijonskou z tý hnědý hořčice, viděla jsem ji na webu Koření od Antonína. Krásný zbytek adventu!

      Vymazat
  3. Je to vynikajici:) Moc dekuji za recept, pecu podle Vas i zitny samostoj a taky je to luxusni zalezitost.
    Krasne svatky
    Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím a děkuju za odezvu! Jsem moc ráda, že obojí chutná :)

      Vymazat
  4. preju krasne vonavy a koreneny novy rok! Tomu rikam pokuseni, vlastni horcice....Nu nevahala jsem a recepticek mezi svatky prubla - mam rada stredne pikantni, tak jsem (chytra horakyne, no) oprazila jen pulku seminek - a teda je to sila, kam se hrabe dizon i wasabi - uplne mi vyhrkly slzy dojetim kdyz jsem jen tak kostovala na spicku noze! Skvely recept, diky za nej, zarazuju do repertoaru!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Evo, vy jste zlatá, že jste to takhle vyzkoušela pěkně :) Jakou horčici jste použila, obyč setou? Pikantní je dost, pravda, i když mi přijde, že se trochu uleží a obrousí se ty ostrý hrany. Chystám se na tu plnohodnotnou dijonskou, jen musím koupit správný semeno :)
      Vám taky krásný, zdravý, plodný a spokojený rok 2018!

      Vymazat
    2. Se omlouvam za pozdni odpoved, hlasim, ze horcici jsem si importovala z CR obycejnou, od Vitany. Jo a mate pravdu, po dvou tydnech je tak akorat, holt potrebuje ulezet. Vubec jsem nevedela ze na dijonskou musi byt jina semena....chystam se koupit hnede a vyrobit tu frajerskou, kde vam kulicky zalizaji do mezizubnich prostor. Jeste jednou diky za super recept, na webu jsem takhle vymakany nikde nenasla!

      Vymazat
  5. S manželem jsme se tento rok na Vánoce domluvili tak že já mu daruji jeho oblíbené boilies na chytání ryb a on že aspoň jednou za život zkusí teda něco na štědrovečerní večeři ulovit, tak to mě zajímá jak to teda dopadne.

    OdpovědětVymazat