Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

1. 11. 2016

NUDLE DAN DAN / DANDANMIAN

Tadááá, a máme to tadyyyy, už se to neeeeseee! To, čím už nějakou dobu žiju... já vím, musíte mi odpustit, jsem jen slaboduché a primitivní stvoření. Ale nakonec co, od těch velkých témat tu jsou muži, jak říkal tatíček Werich! Takže, jídlo z oblasti Sečuánu. Můj ty světe! Tentokrát to nebudu dlouze okecávat, jen řeknu, že tyhle nudle si CHCETE uvařit. Uhm, čtete správně, chcete. Což znamená, dát si i tu práci se sehnáním surovin. Copato? Jak jako "my asi nechceme"? Nooo, já nevím, čemu na tom nerozumíte, CHCETE a UVAŘÍTE, tím tuhle diskusi uzavírám, bacha na prsty.. No prosím... Takže můžeme pokračovat? Ššššššššššššt, ticho už! Máte to štěstí, že čmuchání a nacházení surovin jsem udělala za vás, vám zbývá už si jen pro ně zajet. Pravda, tentokrát to bude trochu pragocentrické, protože suroviny, bez kterých to nebude ono, budou mimo matičku Prahu asi jen těžko k dostání. Tedy pragocentrické, laskavý čtenář/ka z Brna se laskavě podělil/a o informaci, že spousta čínských surovin je k dostání ve vietnamské tržnici na Olomoucké! A mají tam dokonce i douchi, sušenou fermentovanou černou soju, takže jako Brno jede! Metro sice furt nic, ale douchi v Praze neseženete! A pak je tu pro mimopražské a mimobrněnské "culi geeks" Amazon nebo eBay, kde všechno koupíte bez větších problémů, žejo.. 


Nejprve tedy ty suroviny. Sjeďte si v článku k odstavci "K podávání", prokliknete se na mapku, kde seženete všechno možné i nemožné v jednom krámku. Pro mě osobně neskutečný zdroj radosti a potěšení, dostanete tu dokonce i pastu doubanjiang z okresu Pchi, místa, kde se vyrábí nejlepší douban svého druhu. Aby toho nebylo málo, mají i tradiční čínskou kvašenou zeleninu (které je x typů, nicméně učíme se být skromní a spokojíme se s touhle, že), zkrátka smekám. Milá paní prodavačka měla nelíčenou radost, že poznávám a jdu po věcech, které tam prý nikdo nekupuje. Tak utíkejte a udělejte jí i vy hezčí den. Platit můžete dokonce i kartou. Navíc údajně není problém vyžádat si něco, co nemají, a paní majitelka objedná. To jsou služby, co? Tak, tolik promo krámku, teď něco k nudlím Dan dan.

nákup (po směru hodinových ručiček): nudle a slavný XO sauce, kvašená zelenina, slavná Pixian doubanjiang, čínské celé chilli a Lee Kum Kee sojovka

Dan dan nudle jsou jedno z tradičních sečuánských pouličních jídel. S tím je spojen dokonce i název. "Dan dan" je název tyče, kterou pouliční prodavači nosili přes rameno, na jednom konci měli nádobu s nudlemi a na druhém nádobu s omáčkou. V případě zájmu kolemjdoucích zastavili, nabrali z každého konce a mohlo se podávat. Roztomilé, ne? U nás narazíte maximálně na pouliční prodavače pelichavých plyšových breberek, jejichž koupí podpoříte děti v dětských domovech, pelichající, smutná zviřátka ve zvířecích domovech, alternativně pak (jak se domnívají hnusní bezcitní cynici) heroinový návyk prodávajícího. Takže nám, moji milí, nezbyde nic jiného, než si splácat tyhle extrasuperüberhyperluxusní nudle doma. Dopředu varuju, že to není a) nic dietního, b) nic pro chilli hatery, c) nic, co by vám nezpůsobilo nechutné, ve slušné společnosti neakceptovatelné, přežrání se. Jako pokrytec, který se snaží působit kultivovaně, uvádím čtyřku jako počet porcí.. Ummm, řekněme, že to může být i jinak.



INGREDIENCE:
4 porce

NA MASO
1 lžíce oleje
3-4 cm najemno strouhaného zázvoru
300-400 g mletého vepřového masa
1 lžička chilli vloček (nemusí být)
2 lžičky čínské pasty z černé soji (chinese black bean sauce) nebo hoisin omáčky, kdo nemá problém s pálivým a má pastu doubanjiang, může použít tu
1 lžička tmavé sojové omáčky (superior dark soy sauce)
1 lžíce sojové omáčky (regular/light soy sauce)
1 lžíce Shaoxing vína /suchého sherry

NA OMÁČKU
2 lžíce tahini/čínské sezamové pasty - alternativně se používá (hlavně v USA) burákové máslo
2 lžičky sezamového oleje - poukud používáte tahini.. pokud čínskou sezamovou pastu, která je z praženého sezamu, olej vynechte
3 lžíce sojové omáčky
1 lžíce černého čínského octa (můžete nahradit rýžovým octem)
2 lžičky cukru
1-2 lžičky drceného/mletého sečuánského pepře podle vaší odolnosti
125 ml chilli oleje (já vám říkala, že bude potřeba!)
2 tlusté stroužky česneku, nastrouhané nadrobno
250-400 ml kuřecího/zeleninového vývaru/vody z vařících se těstovin, podle toho, jestli chcete nudle sušší nebo trochu víc plovoucí

400 g bezvaječných (nejlépe tenký typ) špaget nebo čínských bezvaječných nudlí (Beijing style)


K podávání - může/nemusí být:
- sekané pražené solené arašídy
- orestovaná čínská kvašená zelenina ya cai - mimopražští asi těžko seženou jakoukoliv, v Praze je trochu jiný typ k sehnání v obchůdku s HK omáčkami Lee Kum Kee a mnohým jiným v Korunní ulici (stanice tram 10,16 Perunova), přímo tady. Tahle zelenina je tradiční a nedílnou součástí Dan dan nudlí. Je to kvašená rostlina brassica juncea, jinak taky indická/čínská hořčice, v angličtině se setkáte se názvem "mustard greens". Ya cai se vyrábí ze stonků rostliny, zha cai potom z nižší části stonku, která má kulovitý tvar a je zhruba velikosti pěsti. Je sice fajn udělat si jídlo v našich podmínkách maximálně autenticky, nícméně tyhle nudle jsou tak fantasticky rajské, že by vás nemožnost sehnat čínskou kvašenou zeleninu neměla od výroby odradit!
- nadrobno krájená jarní cibulka
- blanšírovaný mladý špenát/baby bok choy/brokolice/čínská brokolice




1. V první řadě si vyrobte chilli olej, pokud ho už nemáte. Že se nestydíte!

2. Připravte si všechny suroviny na pracovní plochu, pak je to celkem fofr a nechceme to jíst studené, nebo jo? To přijde až později, až budete natajňačku chodit na zbytky a dělat před ostatními členy rodiny že jako vlastně nic, rychle si pak už podesáté zajdete "upravit účes" nebo "přepudrovat nosík", abyste to v koupelně mohli v klidu sežvejkat... No jo.. V míse smíchejte ingredience na omáčku, mínus vývar/voda z těstovin, to dolijete ve finále co nejteplejší.

3. Dejte vařit vodu, osolte jako běžně vodu na těstoviny. Máte-li vývar, přiveďte k varu a udržujte horký.

3. Ve woku nebo pánvi rozehřejte trochu oleje, přidejte zázvor, až ztratí štiplavou vůni, přidejte mleté maso a restujte, až získá místy hnědou opečenou krustičku. Přidejte chilli, deglazujte wok lžící Shaoxing vína a nechte odpařit. Přidejte pastu z černé soji /black bean sauce a sojové omáčky a chviličku restujte, dokud se tekutina nevypaří. Přesuňte do misky a udržujte v teple. Ve stejné pánvi můžete, máte-li, na další lžici oleje orestovat cca 100 g nadrobno pokrájené kvašené zeleniny.

4. Zalijte omáčkové ingredience v misce vývarem nebo vodou z těstovin a pořádně promíchejte. Omáčku rozdělte do misek, navrch naložte nudle, na nudle nasypte orestované maso, případně orestovanou kvašenou zeleninu. Posypte libovolně jarní cibulkou, praženými arašídy, přidejte trochu zdravého zeleného... zkrátka jak je ctěná libost. 

ta šedivá nuda se za okamžik promění v oranžovou nádheru!
míchání vezměte pořádně ode dna a pak baštěte do dna :)


Jo a nezapomeňte zavřít okna a utěsnit dveře, ať těmi skřeky plnými rozkoše nevzbuzujete závist impotentních sousedů. Protože oni většinou neví... tu univerzální pravdu, že... všechno je jinak. Heh. Tak ať vám šmakuje!






6 komentářů:

  1. No teda, to bude dobrota. Jdu prozkoumat ebay neboť jsem mimopražák i mimobrňák :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt je! Tak jestli budete v nakupovacim rausi, vemte rovnou i pastu douban jiang a to ostatní, co zmiňuju v článku o chilli oleji. Co jsem vyzkoušela za posledni dobu z čínských receptu, vsechno bylo skvele, takže se dá čekat, ze tu nějaké další recepty pristanou :)

      Vymazat
  2. Tak Douban Jiang v Brně na Olomoucké nemaji.... Ale předpokládám, že Chilli bean paste
    - Toban Djan - je alternatovu téhož od firmy Lee Kum Kee??? Ta k dostání je běžné. Na obalu je doporučována na přípravu Ma po tofu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano ano, je to ono. Lee Kum Kee uvádí tenhle název, ale je to douban, ony se ty názvy i podobají. Jen je tahle Hong Kongská verze vyrobená pouze ze soji, bez použití fava fazolí, jako tradiční douban z oblasti Pchi. Ale mám ji doma taky a je výborná, i když by domácí ze Sečuánu asi lecos namítli :)

      Vymazat
  3. vařením i oleje jsem sice trávila celé nedělní dopoledne, a následně jsem si nacpala pupek k prasknutí tak, že se sotva vleču, ale je to vážně lahoda přesně do tohoto počasí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě, jak jinak trávit hnusný nedělní dopoledne, žejo! :) Jsem moc ráda, že jste do toho šla a že chutnalo! Přeju pozvolné, ale jisté vytvoření závislosti na sečuánské kuchyni, ha!

      Vymazat