Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

27. 9. 2016

KUŘE ADOBO, ANEB JAK NA GENIÁLNÍ KUS ŽVANCE BEZ ŠPETKY KUCHAŘSKÉHO UMU

Máme tu další asijskou vypalovačku. Na tuhle jsem se chystala asi dva roky, stále se vynořovala a zanořovala v mých myšlenkách. Jenže vždycky když se zanořila, učinila tak vzhledem ke kombinaci mé mateřské a stařecké demence vskutku pečlivě a na dlouho, takže jsem vás (a sebe) ve výsledku ošidila o možnost už dva roky si vařit tuhle triviální dobrotu. Tímto se vám omlouvám, doufám, že až vložíte do mordičky první sousto tohohle božstva, jako švihnutím prutu mi odpustíte. Tohle jídlo je jako dělané na stávající počasí a na hnusy, které už nám klepou na dveře. Jednoznačně bych ho zařadila do kategorie "comfort foods", přičemž je ale směšně snadné a skóre úsilí vs. výsledek promlouvá jasně. Vy neuděláte skoro nic, jen zapnete sporák a posléze gril, uvaříte rýži a máte ho tam! Takže neotálejte, nezahálejte a tuhle filipínskou delikatesu rozhodně vyzkoušejte!




Kuře/bůček/ryba/zelenina adobo je úprava vlastní filipínským ostrovům, je to asi nejznámější tamní jídlo a zároveň asi něco jako u nás knedlo-vepřo-zelo. "Adobo" znamená úpravu v octovo-sojovém sosu s přídavkem dvou zásadních koření, a tím je pepř a bobkový list. A to je v zásadě vše. Není to skvělé??! Zatímco pro drtivou většinu ostatních asijských pokrmů potřebujete sehnat div ne ďáblovo lejno, tady si vystačíte s ingrediencemi, které seženete v každém obchodě! Osobně si slibuju trochu do filipínské kuchyně nahlédnout alespoň přes strejdu všeználka googla a poznat tak víc, než je Adobo a banánový kečup. Přijde mi nespravedlivé, aby ostatní asijské kuchyně slízly všechnu smetanu a ta filipínská zůstávala takhle hnusně opomíjená. Soudě podle tohohle jídla jsou vyhlídky slibné.


Na kuře adobo existuje nespočet receptů a údajně i na samotných Filipínách je to jídlo, které je předmětem zapálených debat jak stran úpravy, tak co se týče nezbytných ingrediencí. Aby taky ne, Filipíny mají přes 7100 ostrovů, představte si, jak by to asi vypadalo, kdyby se na těch sedmi tisících ostrovech vepřo-knedlo-zelovalo! Nejzásadnější a neoddiskutovatelnou součástí je ocet. Na něm je jídlo postavené, protože stejně jako třeba u indického Vindaloo, i tady bylo prvotní myšlenkou jídla octem prezervovat, tzn. aby se dala jíst delší dobu, aniž by se zkazila. Páč ocet a bakťošky nejsou kámoši, jak víme, žejo. No a zbytek ingrediencí je v luftě. Dokonce i ta sojovka, kterou já bych teda nevynechala ani za nic. V některých částech Filipín se adobo úprava dělá dokonce s kokosovým mlékem, někde bez, někde se přidávají další koření jako koriandr nebo římský kmín, v drtivé většině ale narazíte na "nahatou" verzi s octem, sojovkou a kořením. Ocet dlouhým a pomalým vařením ztrácí svou štiplavou ostrost a ve výsledku vás nenechá na pochybách, že jíte jedno z nejlepších jídel svého života. Aspoň u mě to tak bylo, ale je fakt, že jsem řiť kyselá a cokoliv kyselo-sladko-slaného mě posílá do kulinirvány. 

prasátková verze, použít jde i plecko pro dietnější variantu
Ad ocet, tradičně se používá palmový nebo kokosový. Ten tu ale asi nemá smysl hledat. Proto ho směle nahraďte rýžovým, já použila 5% destilovaný bílý ocet z vietnamského krámku, s bůčkem jsem se pak odvázala a použila napůl jablečný a napůl rýžový a šlo to taky náramně. Jen asi naši klasiku klasik, kterou si lejeme do kulajdy bych v tomhle případě nechala ve spíži.. I když, kdo ví.. 

Za sebe, protože jsme doma věčně na plech a máme i plechové úsměvy, bych rozhodně doporučovala do hrnce hodit i několik sušených chilli papriček, třeba snadno dostupné bird's eye, a pak si ještě posekat na hotové jídlo něco čerstvých. První verzi s kuřetem jsem, jak vidno z fotek, dělala s papričkami, nepočítala jsem, že by jídlo mohlo zaujmout i děti, nicméně stalo se tak. Naše Karlička pak sousta kuřete hojně a statečně zapíjela, ale futrovala dál, tak moc jí ten báječný sosík chutnal. Druhou verzi s bůčkem jsem už dělala i pro děti, tedy bez sušených chilli, a něco tomu chybělo. Ale to už je vaše dělo, hlavně si to, snažně vás prosím, uvařte.



INGREDIENCE:

1-1,2 kg kuřecích vrchních stehen/jakýchkoliv kousků s kůží, je to na vás
120-150 ml octa, podle toho, jaký druh použijete
120 ml sojové omáčky - klasická sojová omáčka, ne tmavá
1/4 hrnku třtinového cukru (40-45 g)
1 pořádná lžička celého pepře
3 bobkové listy
9 stroužků česneku
volitelně cca 7-9 sušených chilli papriček
(pokud chcete jemnější verzi, můžete přidat půl plechovky kokosového mléka)

k podávání:
jasmínová rýže, koriandr 

1. V hrnci, do kterého se vejde všechno kuře v jedné vrstvě, smíchejte sojovou omáčku, ocet, cukr. Až se cukr rozpustí, ochutnejte a případně dolaďte podle svých preferencí octem, sojovkou, příp. cukrem. Přidejte koření a vložte omyté kuře. Nechte marinovat nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin.

v průběhu marinování kuře aspoň jednou otočte
2. Postavte hrnec na plotnu, přiveďte obsah k varu, stáhněte teplotu a pomalu vařte, skoro táhněte jako vývar, dokud není maso měkké.

3. Zapněte gril, vyjměte maso z hrnce, vyskládejte ho na plech vystlaný alobalem a z obou stran ho pěkně ošlehněte pod grilem, zejména pak kůžičku. Je to fofr, ale pokud to stihnete, můžete v průběhu potřít trochou sosu. Pokud nemáte gril, můžete pečlivě osušené maso naprudko orestovat na pánvi. Dejte si ale bacha, strašidelně to prská.

4. Mezitím zredukujte sosík. Nechte ho na plotně pořádně a divoce bublat, až se zredukuje do sirupovité konzistence, nicméně tenhle krok je už o osobní preferenci. Pokud nejste fanda omáček, můžete ji nechat vysmahnout skoro úplně, nakonec vrátit ogrilované maso a nechat ho obalit v té krásně lepkavé, lesklé hmotě, která se na dně hrnce utvoří.



Nechci panikařit, ale mám pocit, že prsty si budete s žalostivým hýkáním olizovat ještě ze spaní! U nás minimálně probíhalo potěšené hýkání, když jsem dceři oznámila, co budeme vařit. Je celkem legrační, když pětileté dítě chodí, slastně přivírá oči a mumlá "já se tak těším na to Adobo!" Snad se budete taky tak těšit!


46 komentářů:

  1. No zrovna jsem si říkala, že mi leží kuřátko v mrazáku a že bych ho měla brzy udělat, takže plán už je jasný :) Jenom asi taková blbá otázka - co znamená sojová omáčka, ne tmavá? Tmavé jsou podle mne všechny :D Myslíš ne tu hustou, ale tu tekutou? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, dobra otázka, náhodou! Tmavá sojovka je většinou i označena "dark soy sauce", normální sojovka je světlejší, jako by i trochu řidší. Ale jinak jsou tmavý všechny, no, hehe. Ať se povede a chutná!

      Vymazat
    2. Ale ne, máš pravdu - dnes jsem na to schválně koukala :) Asi jsem to jen nikdy výrazně nestudovala, pro mě to vždy byla řídká a tekutá :D Btw. kuře se marinuje a za chvíli mu zatopím pod kotlem :)

      Vymazat
    3. No já do toho začínám pronikat taky až teď, prozkoumávám sečuánskou kuchyni, bude u nás čínská zima :) No a jak to dopadlo u vás, povedlo se, chutnalo?

      Vymazat
  2. žjůva, sladko-kyselo-slaný ♥ to si uvařim a je mi upřímně jedno, jestli to bude dětem chutnat :oP

    OdpovědětVymazat
  3. Paráda, ráno jdu okamžitě do lidlu pro kuře a naložím, jen asi nechám jen do odpoledne, páč ve čtvrtek jsem ve škole od sedmi ráno do sedmi do večera :( Jinak - já jsem kdysi vařila ostrá jídla záměrně, aby mi ho ségry neujídaly a dopadlo to právě tak, že už jim ani jedné ostré nevadí. Z praxe můžu vaší dcerce doporučit ať zapíjí plnotučným mlékem (pokud to tak náhodou už dávno nedělá :-)) - pálivý kapsaicin je rozpustný v tuku, takže voda ho nespláchne, kdežto mléko obsahující tuk ano :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jak se vydařilo, chutnalo? Storka s pálivým jídlem pro ségry roztomilá, akorát se to nějak minulo účinkem, co :) Dcera mlíko nepije, jinak bych jí ho už strčila. Ona pak už i říkala, že se jí to líbí a těší se na to, jak ji bude pálit jazyk. Takže už je lapená :)

      Vymazat
    2. Na pálivost funguje cukr- obyčejný, trochu nasypat na jazyk, zkuste to :o)) Jinak se taky těším, až vyzkouším...Martina ze severu

      Vymazat
    3. Díky za tip, Martino, až se nám děti nedopatřením dorvou k něčemu, co bude tak pálit, posypeme je cukrem :) My dva s mužem si to masochisticky vychutnáváme :) Ať Vám chutná!

      Vymazat
  4. Uprednostnila by som asi bôčikovú verziu s troškou čili. Asi čoskoro urobím, na niečo také mám už dávno chuť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no překvapivě mi to chutnalo víc asi s kuřetem, bylo to lehčí. Ale co si budem nalhávat, s bůčkem to bylo taky skvělý, samozřejmě! :) Kyselo-sladko-slaná je geniální kombinace, u nás to bude určitě stálice na jídelníčku!

      Vymazat
  5. podobné recepty mám moc rád a tak jsem neodolal, nevím jak má chutnat originál, ale tohle je fakt žrádlo, jen se mi nepovedlo dodžet recept. během přípravy mi došel vinný ocet, tak jsem polovinu doplnit naším kvasným, sojovku máme doma jen tmavou a protože nemůžu rýži, tak jsem nahradil bramborou, rozmačkaná na prasáka krásně saje šťávu a jeden nemusí tolik olizovat prsty. jinak udělal jsem variantu s bůčkem,protože v mrazáku byl a kuře ne, jen asi se mi víc rozsadila ta šťáva na konci a z bůčku se vypeklo víc tuku, což nemělo vliv na funkci ...
    chválím a zařazuji do jídelníčku Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, to znám, taky málokdy dodržím recept, prostě chronik :) S bůčkem je to takový tělnatější, sosík má pořádnou sílu. A ten oddělenej tuk je naprosto normální, nemá čím se to spojit /mouka, apod./ Každopádně jsem moc ráda, že jste do toho šel a že chutnalo! S tou rýží to je teda pech

      Vymazat
  6. Kamco, s Tvym receptem jsem sklidila obrovsky uspech, dekuji moc :).
    Pouzila jsem ryzovy ocet a omacku tamari. Kureci nohy jsem rozpulila a nechala i lytka.Zkusim i prsa.
    Maso jsem nalozila a pak na nej zapomnela na dva dny ...
    Omacka krasne pikantni, 9 papricek.
    Muz byl totalne nadsen !!!
    E.xxx

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéééé, ahoj Evi, ráda od tebe slyším! :) A ještě radši slyším, že vám chutnalo! Je fakt, že s těma chilli papričkama je to ještě o level jinde, než bez nich, fakt skvěle jednoduchý a lahodný jídlo.
      Doufám, že se máte výtečně! :)

      Vymazat
  7. Zkusil jsem dát 4 kuřecí stehna do remosky a nemělo to chybu. Díky moc Petr

    OdpovědětVymazat
  8. Ach, pri takychto jedlach mi chyba maso 😉. Dalo by sa to spravit napriklad z lososa? I ked tomu staci malo a asi by nepresli vsetky chuti, ci? 😳

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu :) Ale neplakala bych,zkusila nejakou rybu s pevnejsim masem,lososa bych asi nevolila vzhledem k hodne vyrazne chuti,ktera mne osobne k octove chuti instinktivne moc nesedi.Ale jinak Filipinci upravuji stylem adobo i zeleninu,lilek nebo tluste papriky by urcite staly za vyzkouseni! :-)

      Vymazat
    2. A kde je moja odpoved? Ved uz som sem pisala 😳. Kazdopadne mam doma "lilek" nakupeny a zajtra rano idem nakladat. Len otazka (ja som typ prudko receptovy a nerada menim postup 😊), kedy a v akej forme davame cesnak (roztlaceny, nakrajany, v celku?), bobkovy list a chilli papricky? Dakujeeem a dnes som si ostrihala nechty na rukach, aby sa mi lepsie zajtra olizovali 😄

      Vymazat
    3. Hotovo. Stipe ma papula. Aspon mi to nezjedia deti. Ochvilu to ide otestovat manzel, ktory neni az tak moc na stiplave, ale zase plati, ze mi viac zostane 😄. A baklazan (lilek) je v tom uuuzasny 😊

      Vymazat
    4. Jééé, tak to jsem ráda, že chutnalo a že se ozval dobrodruh, který vyzkoušel bezmasou variantu! :) A upravovala jste lilek nějak před samotným naložením a vařením? Nebo nechala jen vykapat? Nebo ani to ne? Určitě se Vaše postřehy budou hodit ;) S tím česnekem a bobkáčem a spol. - dávám je už do marinády

      Vymazat
    5. Teta kuchta dobry den :-). Baklazan som len nasolila a nechala odstat. Bol taky makksi, ale tak maso to nie je, darmo :-))). Pekny dnik.

      Vymazat
  9. Tak tak.....ty prsty si opravdu olizovat budete! Já jsem chronicky upravovac receptu a maminky se jimi drzim,krome pečení.Tohoto jsem se drzela a chuťově mi to pripomina orange chicken.Pridala jsem stavu z limetky,certvy koriandr a večeře výborné,zarazuji do meho repertoáru,dekuji moc za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem většinou upravovač, resp. nejsem dost poslučná na to, abych recepty dodržovala. Nicméně s etnickou kuchyní a některými recepty obvlášť se držím a zrovna v tomhle případě to stálo za to. Tady mě fascinoval ta jednoduchost a byl a jsem zvědavá, jestli to skutečně bude taková pecka. A vono jo :)

      Vymazat
  10. Zkombinovati hodlám kuře s kouskem plecka a jsem zvědavá. Jak to bude pálit, manžel to sežere vždy, i kdyby nám ostatním nechutnalo... A od té doby, co byl na operaci s hemeroidy, i bez vážných následků v oblasti svěrače...pardon, u jídla se to nehodí, ale co už! Liba

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, Líbo, i svěračové informace mohou být pro někoho důležité, od toho komentáře, nakonec.. My jsme tedy s manželem taky tlamajzny plechové, je to opravdu až feťáctví. Tak dejte vědět, jaký byl výsledek, myslím, že kombinace ptáka s vepřem nic nezkazí!

      Vymazat
  11. Krkouni filipinsti! Takovy genialni recept a jeden aby ho objevil na nuselskem postu! Diky za asijsou osvetu, zarazuju do sveho top ten, zkousela jsem z kurecich hornich stehynek a byla to mana!Eva H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělý, Evo, mám radost! :) Zase a znova platí, že v oblékání a jídle je v jednoduchosti síla. Ono to teda platí i u lidí, ale tam je to "síla" tak trochu jinak :) Stehna budou u kuřete nej, mají to maso šťavnaté, i když se povaří trochu delší dobu.

      Vymazat
  12. Dekuji dekuji dekuji a klaním se...včera vyzkoušeno a ač jsem kuchařka na baterky, tuten recept vyšel epésně....šmakec!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, to je bezva! Jsem rada, ze Vám nedosly ty baterky před ochutnanim!

      Vymazat
  13. Nadpozemsky dobré jídlo, dokonale vyvážená chuť, minuty strávené přípravou spočítáte na prstech (no dobře, i těch na nohou, když jste pomalí jako já :). Doporučuji dodržet recept, já udělala jen jednu změnu ve stylu "když nemáte tohle, dejte tam tamto" a použila jsem med místo cukru, což určitě nebylo na škodu. Pánbů i Kamča ví, že jsem měla ze začátku obavy z malého množství sósu, což se ukázalo jako neoprávněné, úplně to stačilo. Omáčka je tak intenzivní, že jí stačí malé množství. Tak šup šup k plotně, přátelé :) A Tobě drahá...vřelé díky :) Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leňoušku, Tobě taky vřelé díky za vyzkoušení a podporu ;)

      Vymazat
  14. Dobrý den, mám skromný dotaz. Jak dlouho vaříte (táhnete) bůček u tohoto receptu? Děkuji za odpověď. Josef

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Josefe, tahnu, dokud neni měkký tak, jak ho mame radi, tj. dost. Někdo ma rad bucek pevnější, takže urcite postupujte podle své chuti

      Vymazat
  15. ... právě jsme dojedli. Ač jsem nemarinovala ani minutu - trpím mateřskou demencí (děti - 5,3,1rok), jídlo bylo i tak báječné. Navíc opravdu rychlovka, což oceňuji nejvíce... nic náročného. Náš děda když slyšel kuře, moc nadšeně se netvářil... ráději má čuníka, ale vyčistil talíř a zachrochtal blahem, takže asi tak :-) Díky moc... Alena a dcery :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Aleno, moc díky za tak pěkný komentář! :) S tak malými dětmi je výkon cokoliv, takže žádná mateřská demence, ale heroický výkon! Děda mě potěšil moc, ovšem! Pěkný zbytek prázdnin, jistě se taky těšíte, až zase začne školka, hahaaa. Prázdniny jsou peklo :D

      Vymazat
  16. Prave dojezeno a ulozeno mezi oblibene recepty. Moc dobre, diky za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
  17. Váš blog jsem objevila náhodou a stal se mým nejoblíbenějším! O víkendu jsem vařila toto kuře (mám už za sebou i vepřová žebra, kung pao) a musím říct, že celá rodina je nadšená, co za dobroty jim servíruju. Moc Vám za všechny recepty děkuji, jsou skvělé!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeeeeeeeeeeee, no to jsem dojat! Moc děkuju za krásnou zprávu, vítám Vás tu oficiálně, přeju příjemnou zábavu ať u čtení, nebo u vaření a snad se Vám tu bude líbit co nejdéle :)

      Vymazat
  18. Kamco, díky, převelike!!! Už při čtení mi bylo jasné, že to bude pecka...a taky byla!!! Příště trochu doladim chutě, dala jsem octa kolik mělo být a preferovala bych spíš o něco sladší chuť, ale to je věc osobního vkusu �� jinak...obrovsky jsmev si pochutnali!!! Jediná vada...bylo toho zoufale málo ������

    OdpovědětVymazat
  19. Geniální, díky! Je zajímavé, že jsem tenhle recept ještě nikde neviděl a to už jsem něco snědl... :D

    OdpovědětVymazat