Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

29. 8. 2016

KRÉMOVÁ POLÉVKA Z LESNÍCH HUB S PARMAZÁNOVÝMI CHLEBOVÝMI KRUTONY

Letošní srpen byl pro mě významný z několika různých důvodů. Ten nejméně život měnící asi je, že jsem po osmi letech zjistila, že můj muž je vyšší než já. Hurá, konečně mám vyššího chlapa! Ten bezesporu nejkřiklavější je ten, že náš malý Babiš (ano, jsme sadisti a pojmenovali jsme syna Andrej) dosáhl věku tří let, to znamená, byla jsem vysvobozena zpod jha rodičovské "dovolené" (jsem za těch pět let odpočatá jako po dovolence v uranových dolech, doporučuju!), abych byla vržena do chřtánu nezaměstnanosti. Jako udělala jsem někomu něco?! Nejenže se teď musím stresovat se střiháním pupeční šňůry a odesláním vzteklého mazlíka do školky (congrats, pančelko..), budu muset sebrat ty zbývající semifunkční mozkové závity a začít se ucházet někde o zaměstnání. A nic si nenalhávejme. Budu "horký zboží", dvě malé děti, nefunkční mozkovna, dvě malé děti, počínající Alzheimer, dvě malé děti, počínající inkontinence, dvě "dásepředpokládatčastonemocné" děti, náhle se objevivší a na všech částech těla prudce působící zemská gravitace... Kdo by mě nechtěl, ne asi? Tssss..



No ale abych se dostala oslím mostem k meritu věci. Jsem holka zodpovědná, času mám taky habaděj, žejo, páč mám ty prázdniny a jen tak na osvěžení od rána do večera na krku sama pouze dva čím dál, na kvalitu a provedení zábavy, náročnější a zpovykanější malé jedince. Nevím co s časem! Takže v rámci šetření rodinného rozpočtu, když jsem teď teda vyžírka, se snažím vařit maximálně úsporně. Do toho zapadá i tahle polívka. Protože přesně tak, houby v lese jsou u nás zatím zadara. Zahájila jsem nájezdy do našich hvozdů a trochu je vyplenila, odolala přitom pokušení předvést potomkům vrcholné zábavní číslo, a sice "Jeník a Mařena live", a místo toho jim uvařila tuhle žůžo krémovou houbovku. Kupodivu i takhle malí usoplenci ji byli ochotni jíst, mladá dáma jen díky tomu, že byly houby rozmixované, princátku je to fuk, houby miluje. Ale on je obecně chuťově úchylák, ujídá mi kimči, po růžovkách na kmíně a na chlebu by se utloukl, tvrdě se dožaduje Romadůru, a samozřejmě mu chutná kafe i pivo, ale o tom před sociálkou pšt, jo?

Tahle polívka je variací na starou dobrou známou krémovou houbovku, která se vaří všude možně. Obměn a možností, jak ji uvařit, je nespočet, možná i vy máte tu svou oblíbenou, ale třeba vzhledem k letošní štědré houbové sezóně vyšetříte příležitost zkusit i tuhle mou. Nám chutnala moc. Při servírování s krutony dostanete velmi syté jídlo, po kterém ani nemusí následovat hlavní chod. Pokud jste po lesním rejdění obzvlášť hladoví, přihoďte do talíře ještě jedno ztracené vejce, zasypte krutony a můžete vyrazit do lesa na druhou směnu!



INGREDIENCE:


600-800 g očištěných a nakrájených lesních hub, ideální je divoká směs - babky, suchohřiby, růžovky, holubinky, ... co sbíráte a hlavně ZNÁTE
2 šalotky/1 střední cibule, nakrájené na středně hrubo
3 stroužky česneku, nakrájené na tenčí plátky
lžíce oleje/másla/sádla
2-2,5 l vody nebo kuřecího/zeleninového vývaru, podle toho, jak máte rádi polévku hustou
3-4 větvičky tymiánu, lístečky otrhané
80 ml portského vína
2 lžíce (nebo podle chuti) červeného vinného octa nebo jiného ovocného
sůl, čerstvě mletý pepř
200 ml kelímek 30% smetany
2 lžíce zakysané smetany

3-4 lžíce hladké mouky
3 lžíce másla


krutony:
několik krajíců chleba
strouhaný parmazán podle chuti či potřeby
2 lžíce másla

1.  Na lžíci tuku osmahněte cibuli, až zesklovatí, přidejte česnek a nechte ho taky chytit trochu barvy do růžova. Přidejte nakrájené houby a otrhané lístečky tymiánu, osolte a opepřete. Nechte houby pustit vodu. Až se všechna odpaří (podle druhu hub to může celkem i trvat), zalijte houby octem, nechte odpařit a pak portským vínem. Až se odpaří i to, zalijte vše vodou/vývarem, ochutejte a případně dosolte a dopepřete.

2. Stranou v menším kastrůlku nebo pánvičce si z másla a mouky připravte růžovou jíšku. Přimíchejte ji do hrnce s vařícími se houbami, rozmixujte tyčovým mixerem nebo přímo v mixéru a nechte ještě cca 20 minut probublávat. 

3. Přidejte smetanu, případně ještě zakysanou smetanu (doporučuju), nechte projít varem, finálně dochuťte solí/pepřem/lžičkou octa a odstavte.

4. Krutony nemohou být jednodušší. Zapněte gril, chleba, nejlépe domácí kváskový, nakrájejte na kostky, naházejte do pekáčku, přidejte máslo a strčte pod gril. Až je chleba křupavý, proházejte ho se strouhaným parmazánem a nechte ještě na pár minut pod grilem.


Jak říkám, syté a lahodné jídlo za pár kaček, byť s nějakou tou námahou. Čištění, krájení a sušení hub mám za tyhle prázdniny dost asi stejně jako těch našich malých smyslů života. Každopádně oběd jak cumel je na světe. Máte mě rádi? Že jo, viďte?! Tak kdybyste náááhodou věděli o práci vhodné pro držkatou, emocionálně nevyrovnanou, nepřístupně se tvářící, sem tam nihilistickou, sarkastickou, pravidelně nevhodně glosující a autority neuznávající matku dvou malých dětí, dejte mi vědět. Dík!

Poznámka pod čarou bez čáry. Než jsme sesmolila tenhle příspěvek, trvalo mi to tři týdny! V té době jsem, už značně vyčerpaná pohodou prázdnin, rozlouskla důvod zavedení povinné školní docházky. Úplně živě vidím zdrchané venkovany, jak se hromadně objednávají na audience k Marii Terezii a kňučí, ať už s "nima", pro živýho boha, něco udělá, že todlencto se nedá vydržet! A ještě celý dny dřít na těch polnostech, žejo.. Nebo to třeba všechno vzešlo od Marušky samotné, nakonec, sama těch dětí neměla zrovna málo a asi měla taky jen jedny nervy, chudák ženská. Každopádně děkujeme, Marie Terezie!

2 komentáře:

  1. v rámci šetření portské.. hmmm.... a já si radši furt pořizuju další, strach z hledání práce je silnější :oDDD už mam asi krapet moc vymytej mozek :oP

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Portály - nadsázka, za žádných okolnosti me nesmis brát smrtelně vážně ;) Ty další spis souvisej s nervama, ja uz bych dalšího sopla fakt nedala, i když ta hrůza ze začlenění zpět mezi pracující lid je velká dost...

      Vymazat