Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

10. 3. 2016

KDYŽ PADÁTE NA KOKOS, UPEČTE SI KOKOSOVÉ SUŠENY

Zdravím vás z rekonvalescenčního střediska v Nuslích. Hoříte zvědavostí, že jo? No, znáte mě, já ji brzo ukojím. Zotavuju se z lobotomie. Já vím, já vím, spousta z vás si myslela, že jsem ji už dávno absolvovala. No, neabsolvovala, vy hulváti! Lobotomie je chirurgický zákrok, doteď jsem netušila, že ji lze provést i konzervativní, neinvazivní metodou. Jestli to chcete taky vyzkoušet, nechte onemocnět naráz obě/všechny děti a pak lehněte na hadr sami. Buďte čtrnáct dní zavření mezi čtyřmi stěnami, vybavte se teploměry, antipyretiky, kapesníky (do kterých budete sbírat různobarevné produkty sliznic celé rodiny a taky asi tak dva a půl kýble krve, která poteče dětem z nosu), pohádkami, svěrací kazajkou ve velikosti 120 (to až se v horečkách poženete na ORL, aby zastavili to krvácení), náhubkem (ze stejného důvodu jako kazajkou), a v neposlední řadě kolíčky, kterými si připnete koutky úst k uším, aby ten pravý nefalšovaný maminkovský úsměv byl obzvláště zářivý. To přece děti v nemoci potřebují, hřejivý matčin úsměv. I když, s těmi kolíčky a rudým nosem člověk pásne i za zdravotního klauna. A pak si upečte tyhle sušenky, protože jste si je právě zasloužili!


No jo no, jsem kverulant a nevděčná osoba. No a? Dokonce jsem tak v těch nekonečných čtrnácti dnech přemítala o sepsání bestselleru, který by se mohl jmenovat třeba "Negativní mateřství" nebo "Všechno, co jste kdy chtěli vědět o mateřství, ale všichni se vám to kvůli politické korektnosti báli říct" nebo "Pozitiva kastrace"... Asi nejsem prototyp té všeobjímající Bohyně Matky, které vídám na hřištích. Nebo je taky možné, že to prostě jen neumím tak hezky předstírat. I když jsem o děti s láskou pečovala /ono přece jen, když člověk vidí ty dva žhavé skřítky, kteří jen bezvládně leží a očička jim svítí nikoli vzrušením, ale skoro čtyřicítkou horečkou, ustrnul by se i kámen/, přiznám se, že se mi to zhruba po týdnu už začalo lehce zajídat (to jsem lehla taky), a po čtrnácti dnech jsem měla pocit, že děti jsou to nejhorší, co mě v životě potkalo. Teď by mě zajímalo, kolik po přečtení těchto řádků vyjede sanitek... Cha! Ale zadržte koně, happy end je na obzoru, už je nám všem líp, ten hnusný, ošklivácký pocit se ustálil na normálu, totiž, že děti jsou to "nejlepšíanejhorší", co mě v životě potkalo a začínám si je už zase skoro i užívat. No a když jsem sebrala síly, dostavil se absťák, že už jsem dva týdny nic pořádně neuvařila a neupekla, a vzala to od podlahy. 


Tyhle sušenky jsou komplet můj výmysl a tvorba. Ale neskromně se domnívám, že shovívavosti není třeba, teda z vaší strany, já k sobě shovívavostí moc netrpívám. I když jsem už vymyslela, zrealizovala a i tady na blogu uvedla několikery slané sušenky, na ty sladké jsem si nikdy moc netroufala. Poslední týdny mě ale hodily do modu "když nejde o život, atakdál...", tudíž jsem se kurážně a poslepu vrhla i na ně. Čekala jsem tvrdé blivajzní kokosky, dostavily se ale krásně křehké a křupavé sušeny provoněné pomerančem, no prostě normálně ta holka z Nuslí nebude až tak marná! Tak šup do nich, nikdo je za vás neupeče!



INGREDIENCE:

90 g bílé čokolády, nastrouhané nebo nakrouhané nožem
125 g strouhaného sušeného kokosu
120 g másla, hodně vychlazeného, např. z mrazáku, a nastrouhaného nahrubo
55 g celozrnné špaldové mouky
150 g hladké špaldové mouky (v Lidl typ 630)
90 g hnědého třtinového cukru 
1 vejce
1 lžíce studeného podmáslí/mléka/vody
nastrouhaná kůra z půlky velkého pomeranče/ jednoho malého
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
0,5 lžičky jedlé sody
větší špetka soli

1. Ve větší míse smíchejte všechny suché ingredience, tzn. čokoládu, kokos, mouky, cukr, sůl, kypřící prášek, sodu. Promíchejte se strouhanou pomerančovou kůrou.

2. Do směsi nastrouhejte studené máslo a prsty promněte se suchou směsí, jako byste dělali drobenku. Přidejte rozšlehané vejce, vanilkový extrakt a podmáslí (vodu, mléko) a nepříliš dlouho hnětejte, až vznikne měkké těsto.

3. Rozdělte si těsto na dvě poloviny a každou zabalte do potravinové folie a vyválejte tak, aby vznikl váleček. Dejte min. na půl hodiny do mrazáku. Z válečku potom krájejte cca 0,5 cm kolečka a klaďte na plech vyložený pečícím papírem nebo silikonovou podložkou. Mezi sušenkami nechávejte pár centimetrů rozestup.

4. Pečte na 180°C cca 20-25 minut. Podle toho, jak vám peče trouba, plech v půlce pečení otočte. 

 

Jednoduché, rychlé a efektní. Následné křupání vás potom hodí do ledového klidu (hluchoty), až se ty vaše odměny za celoživotní dobré skutky začnou zase mlátit autíčky a ječet na sebe těmi svými fistulemi. Což naznačuje, že už jim je dobře a vám začíná zase jiný druh pekla, asi nové patro. Pane Bože, děkujeme Ti aspoň za ty sušenky. Že jo, holky?

22 komentářů:

  1. Vypadají moc dobře :)

    www.nicolepicknmix.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. jo, sušenky vypadají dobře, bobře!! :D :D jdu na ně, potřebuju něco levného, rychlého, efektního a tohle se zdá splňuje všechny výše uvedené předpoklady :D Díky! Jo a mé nejoblíbenější pořekadlo v dobách mladosti bylo: Děti naše radost, ale Herodes ... to byl král!!! :D Přeji pevné nervy a úsměv na rtech

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bahahaha, Jiřinko, Vy nikdy nezklamete! :D Porekadlo je geniální! A jsem rada, ze jsou na světe ženský, který se (a to oslavovany mateřství) podobně neprožívaj, je to osvěžující! Sušeny určitě klapnou, snad nezklamou ;) Dejte vedet.

      Vymazat
    2. Nemůžu nereagovat na toho Herodesa :-) , můj chlap ještě říká : malé děti pijou mlíko, velké děti pijou krev.. :D Ale která i ta nejvíc milující máma neměla někdy chuť ty svoje fakany uškrtit, zastřelit, utopit. Většinou ale provaz, flinta ani voda nebyly po ruce, takže to ty naše poklady úspěšně přežily :-) Jinak Kamčo, nádherné stránky, krásné počtení, a jako bonus úžasné recepty ! Zatím jsem ve stadiju studia, ale tyhle sůši mě moc lákají :-)

      Vymazat
    3. :D Máte moudrého muže, do kamene tesat, tahle slova! Je to tak, jen bych podotkla, že voda i provazy se občas v dosahu vyskytnou, jen ta představa lochu po zbytek života není zas až tak lákavá.. :) Mockrát děkuju za přijetí mých herodeských způsobů s nadhledem a za pochvalu stránek, udělala jste mi radost :) Snad Vám to, co se rozhodnete vyzkoušet, bude i chutnat!

      Vymazat
  3. mňam, vyzerá to výborne :) kokos mám veľmi rada
    Jane´s World

    OdpovědětVymazat
  4. Well, thank you, Patricia, that is certainly a compliment. Are you a Czech reader or is Google translator so advanced that nothing is lost in translation?? :)

    OdpovědětVymazat
  5. ubohé dětičky, ubohá maminečka ♥ taky mě dycky může vzít čert, že nedokáže onemocnět jedno dítě, ale vezmou to šmahem všechny.. mně je jich dycky líto a říkám si, kéž bych tak tu jejich nemoc mohla vzít na sebe, a pak když vychcípnu po jejich boku, tak si nadávám, proč jsem si o to já kráva říkala :oDDD sušenky budou, jetě jsem si nepřečetla všechny ingredience, ale když to začíná bílou čokoládou, tak nepotřebuju vědět víc :o)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, vy to máte ještě brzo krát dvě, to by mi švihlo! :D Trochu mě překvapuje, že bys ještě na sušeny měla energii! Kdy to bude, až to bude?

      Vymazat
    2. dvě nebo tři, to už vyjde skoro nastejno, jen v lékárně zůstane většejší obnos :oP bude to až to bude někdy koncem června, to bude taky bžunda, letní dítě jsem ještě neměla :o)

      Vymazat
    3. No, letňáci jsou moc nic, jarňátko je ale skvělý :) Od lékáren ať se držíte co nejdál, stejně to prd pomáhá!

      Vymazat
  6. No nazdar. Jak ulehne i mamina, tak to je konec.
    Chudinky !
    Recept jsi ale vymyslela skvely. :)
    V lednici mam bezlepkovou verzi s citronovou kurou - pomeranc nebyl.
    Dam vedet, jak jsem dopadla.
    Drz se !E. x

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upekla jsem si na zkousku 6 kousku a jsou vyborne !!!
      Dekuji moc za recept :).
      Pro bezlepkare : pouzila jsem mix z rozemletych ovesnych vlocek ( bezlepkove), jahlove mouky,cirokove a mouky z hnede ryze.
      Krasne krupou, jsou maslove, voni kokosem a citronem :).
      Nam nam.

      Vymazat
    2. Evi, díky za vyzkoušení, jsi bezva, že se i podělíš o bezlepkovou verzi! :) Už jsme zdraví, ale bylo to teda na bednu. Teď si je tatínek pěkně odveze na Velikonoce k babičce, nadupu děti homeopatikama, aby si ty reakce odbyly jinde a já se hodím do zenu. Tak ti třeba i napíšu, jsem děsná! xx K.

      Vymazat
  7. Jéé, bomba! Já byla zralá na lobotomii po měsíčním pobytu se čtyřletým dítekm v lázních. Chvílema jsem přemýšlela, jestli zaškrtím díťáko, sebe nebo všechny kolem. Takže asi taky nejsem všeobjímající typ laskavé věčně usměvavé matky. Stejně jsou všechny nadopovaný antidepresivama. To já si radši něco upeču, tyhle sušenky vypadají skvěle, jak je v tom kokos a bílá čokoláda, je to rajská hudba pro mé uši.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak po měsíci, to se vubec nedivím! To bych se už asi houpačka někde na lampě, eh... Jsi statecná žena! Jinak ze zobani antidéček taky hodně matek podeziram, ale ja to mam rada raw :D Ať sušeny chutnaj

      Vymazat
  8. Kamilko, Vy jste úžasná! Naposledy (a vlastně i poprvý) jsem tu byla kvůli makronkám, který se mi povedly, akorát jsem myslela, že předčasně porodím...no nakonec nebylo třeba obav, synátor mě nechtěl vidět ani dříve ani později. No a jelikož obě dětičky se nám strašně povedly a jsou strašně hodný, nenáročný, pořád seděj a se vším souhlasej, tak jsem se pro další recept stihla dostavit až teď (až teď chápejte prosím jako po skoro 2 letech).
    Každopádně sušenky jsou super, dodaly mi zase světlo tam, kde už nebylo (jako třeba, že jsem stará, ošklivá, upatlaná a neschopná matka). A navíc, jsou uplně easy!
    Takže veškeré díky Vám, prosím, pečte, vařte, já zas přídu (snad dřív než za 2 roky, děti rostou a osamostatňují se, že).
    Mějte se krásně, Monika :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D pořád seděj a se vším souhlasej... No jo, a co jste dělala Vy, ty dva roky, co seděly a koukaly?! Jsem ráda, že jsem Vám pomohla dodat světlo tam, kde už nebylo (taky vím o jednom, kam světlo nesvítí a kde jsem se cítila být, když jsem tyhle sušenky pekla..). Starý, ošklivý matky asi budem, na druhou stranu jsme jediný, který ty nebožátka maj, tak tak to musíme brát a mít se rády aspoň za to, muhehe.. Tento víkend slavíme šesté narozeniny naší Karlity, už je to celkem easy s oběma, nebojte, bude líp! Třeba až začnete chodit do práce! Mějte se a když bude nejhůř, napište ;)

      Vymazat
    2. nebožátka...no já nevím, dneska mi to tak nebohý nepřišlo :-)) a právě možná proto jsem se zase vrhla se zbraní na makronky a světlo svítí svítí svítí!! jsou prostě super, ten recept je nej, nechte si ho patentovat, jako svoje děti. fakt. jako od potancovaných bílků, přes neohýbající se sníh až po vařečku ve dveřích, prostě všechno šlape jak švýcarský hodinky.
      přeji krásné 6té narozeniny :-) ta naše starší, Bára, bude letos taky slavit 6tku. ale jo, nebudu sobec, ledy prolomila, když udeřily třetí narozeniny. a tak čekám, kdy prolomí Kuba. a to čekání je sakra dlouhý. řikám si, když budu péct, třeba se mi ten čas zkrátí... ;-))
      Monika

      Vymazat
    3. Takže jsou to božátka, když ne nebožátka? Taky dobrý! Jsem moc ráda, že Vám recept funguje, není samozřejmě můj, sebrala jsem ho u nějaký makronkový bohyně v zahraničí, ale kdybyste mě zabila, už vůbec nevím, u který... Ta vařečka je dobrá věc, pravda! Narozeniny proběhly zdárně, budu trochu sadista a zašeptám Vám, že jsme tento týden BEZ DĚTÍ!!! :D Rodiče mají prázdniny. Ale stejně je to divný, tak se člověk těší, že bude klid a pak chodí a říká si "tyjotadyjetichožeseskorobojim".. Prostě už to bez nich nejde.. teda takhle na týden jo, ale jinak ne ;) S dvouleťákama je těžký pořízení, to ještě až nastoupí do školky.. Nám synek udělal dvouměsíční peklo na zemi. Tak pozdravte robata a ať poslouchaj jak makronky

      Vymazat