Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

28. 11. 2015

ANGLICKÉ CRUMPETS. ZN. - ZVLÁDNOU I TRUMPETOVÉ

Zima ve mně probouzí nejrůznější choutky. Jako třeba, že bych se přestala komplet holit, stala se tak jezevcem, a tím pádem získala právo se zanorovat a nevylézat do prvních jarních kvítků. Nebo nutkavou chuť poslouchat dokola nahrávky Cimrmanů, zejména pak samozřejmě Dobytí severního pólu, kde si obzvlášť vychutnám část, kdy se pod dekou rozebírá požár Národního divadla, nebo úplně v 3D vidím, jak ta kamínka byla pořád menší a menší... V jídle jsou to pak, samosebou, choutky na polévky všech druhů a podob. Nic jiného teď prakticky nejím. Pak jsou to ale i dobroty, které mě nějak zahřejí u sérdce, když už ne v žaludku. Na crumpets mám vřelé vzpomínky ze svého dvouletého pobytu ve Velké Británii. Rozhodně jsou to vřelejší vzpomínky, než jaké chovám na některé ostrovní obyvatele. 


Je to zvláštnůstka o vzhledu podivně dírkované houbičky na nádobí, neobvyklé, trochu gumovité konzistence a nevýrazné chuti. To bude asi nějaká mejlka, říkáte si, co? Namatlejte si ji ale ještě teplou nebo ohřátou v toastovači máslem, nechte ho vsáknout do všech těch roztomiloučkých díreček, na to namatlejte nějakou domácí marmošku nebo poklaďte čedarem a cibulovou marmeládou a ..... jste ZTRA-CE-NÍ!!!! Já takhle v Anglii objevila hned tři posvátnosti najednou - crumpets, zralý cheddar a Branston pickle. Aneb jak se dostat do nebe jedním krokem. 


Jejich výroba nemůže být jednodušší. Recepty na crumpets se různí, některé používají k nakypření jen droždí, mnoho z nich ale zmiňuje i použití 1/4 lžičky jedlé sody, která pomůže těsto nakypřit a udělat ty pověstné dírky. Crumpets můžete zvládnout i na lívanečníku, ke kterému jsem se nakonec taky uchýlila, tradičně se ale dělají tak, že se těsto lije do kroužků, kterými se vykrajují vdolky. Ty je ovšem třeba zevnitř omastit, po zapečení těsta na pánvi sejmout, umýt, znovu namazat máslem a znovu použít. Jinými slovy, pro mě recept na vyrvání si toho zbytku vlasů, které mám. Asi i proto, že vlastním kroužky jen dva, takže převážná část konce mládí by padla na crumpets. A na to už jsem moc stará. Jak můžete vidět ve videu od Titli z The Bread Kitchen, kroužky lze i vyrobit, a to z konzerv od tuňáka - stačí konzervu jen "otevřít" z obou stran. Nebo udělejte jednu gigantickou crumpetu na malé pánvi, jako to dělá na jiném videu na Youtube Gordon Ramsey, a máte po starostech.




INGREDIENCE:

170 g hladké mouky
250 ml vlažného mléka
2 lžičky sušeného droždí
půl lžičky cukru
necelá 1 lžička soli
170 ml vlažné vody
1/4 lžičky jedlé sody rozpuštěné ve dvou lžících vody

1. V trošce teplého mléka nebo vody rozpusťte droždí, přidejte cukr a nechte droždí, aby se probudilo ze svého suchého spánku.

2. Přidejte všechny ostatní ingredience a metlou vyšlehejte v hladké, v ideálním případě poměrně dost řídké těsto. Zakryjte a nechte hodinu až dvě vykynout. Velmi pravděpodobně by šla i verze s prodlouženým kynutím v lednici, kdy si těsto umícháte večer a vrznete do lednice. Vy pak ráno jen vstanete a rozkošně rozespalé rodině  v neděli v sedm ráno naservírujete teplé crumpets.. Žejo! A proč v sedm? Protože asi nemůžete dospat, jak se těšíte, až budete moct miláčkům udělat snídani! Pane Bože, to JSOU mi otázky...

3. Vykynuté, krásně bublinkaté těsto lijte do mírně vyhřátého a vymazaného lívanečníku, nebo nepřilnavé pánve, do již zmiňovaných kroužků, a nechte pomalu smažit cca 8 minut. Teplotu mějte opravdu na relativně nízko, na naší varné desce jsem měla 4+, takže žádné velké topení! Po několika minutách by se měly na crumpetkách objevit charakteristické dírky, pokud ne, máte těsto hustější, než by muselo být, nicméně na chuti jim to neubere, tak nebečte. Že je hotovo, poznáte tak, že je povrch crumpetky suchý. Na chvíli ji obraťte, jen aby se druhá strana trochu prohřála, ale neopekla tak, jako spodek. 


Nechte si je rvát, ideálně ještě horké, z ruky, mazat máslem a koupat v marmeládě, případně mazat Nutellou, nebo tak jak je mám osobně nejradši - s máslem, sýrem a nějakou slanosladkokyselou marmoškou. Šmarjá! A tady máte to video, které je na dovysvětlení víc než postačující. Plus je tam ten bonus, že je Titli krásně britská a vede svá videa v lehce Monty Pythonovském duchu. Naprosto rozkošná dáma, co říkáte? Tak šup na crumpety, trumpety, zítra už je neděle, rodina půjde za chvíli spinkat!



7 komentářů:

  1. Tak tyhle "trumpety" vyzkouším co nejdříve. Jindra

    OdpovědětVymazat
  2. A co kvaskove ? Zkousela jsi ?
    Ja ano, doporucuji :). E x

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě se na ně chystám, ale furt se k tomu ne a ne dostat, musí být skvělý! :) Díky za nakopnutí :)

      Vymazat
    2. Jeste k tem polevkam. Mas vyzkousenou tureckou ezo gelin ?
      Zrovna jsem dovarila. Neni to teda ani zdaleka tak dobre, jako z turecke restaurace tady, ujde ale :).

      Vymazat
    3. To nemám, ale třeba na ni taky někdy dojde, polívek není nikdy dost! :)

      Vymazat
  3. Zkoušel někdo to "prodloužené kynutí" v lednici? To se mi zdá časově nejlepší, když to chci udělat k snídani 🤩. Vypadají skvěle, určitě zkusím 😊. P.S.: Cimrmana já poslouchám imrvére pořád dokola a celoročně!

    OdpovědětVymazat