Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

6. 10. 2015

GATEAU AUX CAROTTES/ MRKVOVÝ DORT PRO DRUHOROZENĚ

Long time, no see, co? Nějak s nadcházejícím podzimem a věčně odjíždějícím manželem chvílemi postrádám esprit, respektive čas, si ten svůj blogýsek zvelebovat. Ale snad mi to, vy mí věrní, odpustíte. Budu ještě drzejší a nabídnu vám pro tento týden jednu lehce okoralou letní vzpomínku. A sice mrkvový dort z knihy My Paris kitchen od Davida Lebovitze, který jsem pekla našemu juniorovi k druhým narozeninám. David je Američan židovského původu, k tomu gay, který žije přes dvacet let v Paříži. Taky máte pocit, že bude mít co vyprávět? No ba! Jeho knížka je plná krásného vyprávění a proložená moc šikovnými recepty. Pokud si zrovna nechcete kupovat knihu, můžete navštívit jeho blog, bezesporu je jedním z nejúspěšnějších a nejuznávanějších amerických blogerů. Mám co dohánět, ochocho.. Dort je, pravda, záležitost veskrze émerická a s Paříží nemá nic společného, ale nebudeme rýpalové, že?


Podobně jako čokoládový dort pro dceru, i tenhle dort zaznamenal úspěch spíš u ostatních slavících, než u našeho mládence. S ledovým klidem z něj ožral pouze sýrové matlání a zbytek ignoroval, jako by to na talíři ani nebylo. Odřezky z korpusu mi při tvoření dortu užíral pod rukama a pištěl jako hladové mládě, že chce "hetě", hotový dort už ho ale ani zbla nezajímal. A tak je to se vším. Princátko si poručí hrušku, maminka nakrájí hrušku, ovšem kralevic mezitím koutkem oka zahlédne, že máme v lednici taky hroznové víno, hruška pro něj okamžitě získává vzhled a atraktivitu uválené houby na nádobí a dožaduje se hrozna. Stejně tak mě dokáže po ránu místo rozcvičky rozproudit pětiminutové dohadování, s čím si dá chleba ke snídani. Se šunkou nebo s paštikou (domácí, pozn. red.)? Rafinovaně v odpovědích neustále střídá paštiku a šunku, já už pak nevím, čí jsem, a ve finále mu nabízím pašunku, případně šuntiku. Cokoliv mu pak předložíte, je samozřejmě špatně a chce to druhé. Nějaká spřízněná cholerická duše mezi čtenáři? Schizofrenik jeden.. Člověka to vytočí o to víc, když ví, po kom to má! Přísahám bohu, že to dítě jednou vykostím a udělám z něj roládu. Ale to jsem celá já, furt jen štěká, ale zuby nikde, natož aby kousla. Stačí když na mě, vobluda, mrkne a taju jak sníh. Nicméně už teď lituju ty chudáky holky, která to nakonec bude, šunková nebo paštiková?


Mrkvím zasyrova moc nedám. A dobrá zpráva pro nás pro všechny jsou dvě věci. A sice, že zasyrova to zas až taková vitaminová bomba nejni, jelikož málokterý lidský králík požírá mrkev s nějakým tukem (páč chcem bejt hubený, viďte?), což je zásadní chyba. Protože pak se vám ty vitaminky nevstřebají a s těma očičkama to tím pádem bude pořád slabota. To znamená, pokud musíte jíst mrkev zasyrova, kápněte si do ní nějaký dobrý olej nebo s ní chroupejte třeba mandle nebo vlašáky. Přesně jak říká támhle žákyně v druhé lavici, vitamin A vzniká z provitaminu A, beta karotenu. A vitamin A je co? Rozpustný v tucích, správně děti. Bez tuku vám prohučí tělem a jací jste byli... Šeroslepí... A jste i nadále. Druhá dobrá zpráva je, že beta karoten se neničí varem. To znamená, že mrkev je jedna z mála zelenin, kterou prostě nemůžete nikdy vařit dost dlouho na to, aby ztratila veškeré své dobro. Takže ani pečením. No za tu cenu, nekupte to.


INGREDIENCE:

Korpus:
5 velkých vajec
125 ml podmáslí
420 ml chuťově neutrálního oleje(já vím, strašný objem, ale vzpomeňte, vitamin vstřebatelný v TUCÍCH!) 
450g (v knize 500 g) cukru
2 lžičky vanilkového extraktu nebo jeden vanilkový lusk (semínka)
560 g mrkve, nahrubo nastrouhané
560 g hladké mouky
4 lžičky skořice
2 lžičky mletého zázvoru
1 lžička mletého nového koření
1 lžíce prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1 a 1/4 lžičky soli
1 hrnek vlašských ořechů, nasucho orestovaných na pánvi nebo v troubě a nahrubo pokrájených
(já jsem přidala ještě kůru z menšího pomeranče, mám ji ráda)

Frosting/ matlání na dort:
450 g krémového sýra, nejlépe Philadelphia, ale i Lučina poslouží
450 g Mascarpone
105 g cukru moučka
Kůra a šťáva z jednoho citronu

1. Vymažte 25 cm formu máslem a dno vyložte pečícím papírem. Máte-li dvě, tím lépe, jinak si těsto odvažíte na polovinu a upečete postupně. Troubu předehřejte na 180°C.

2. Ve větší míse smíchejte vejce, podmáslí, olej, cukr a vanilku (extrakt nebo semínka), až se všechno dobře promísí. Smíchejte s nastrouhanou mrkví. Opravdu se nebojte mrkev nastrouhat nahrubo.

3. V jiné ještě větší míse smíchejte mouku, koření, prášek do pečiva, sodu a sůl. Postupně do mísy přidávejte mrkvovou směs a něžně zamíchávejte, až se vše spojí. Nakonec zamíchejte opražené ořechy. Ten krok s opražením taky nevynechávejte, vám vidím až do žaludku, lenoši!

4. Odvažte si těsto na polovic, respektive rozdělte do forem a pečte 45 minut nebo dokud párátko zapíchnuté doprostřed dortu nevytáhnete čisté.

5. Nechte korpusy úplně vychladnout a vyndejte z formy. Celkem důležité je sundat ze dna pečící papír, pokud se na dort přilípnul, s ním by se hotový dortík asi hůř krájel.

6. Vyšlehejte si matlání na dort - krémový sýr vyšlehejte do hladka, pak přidejte mascarpone, cukr a citronovou kůru a šťávu a ještě prošlehejte, aby se vše promísilo.

7. Seřízněte vršek jednoho korpusu tak, aby byl rovný a naneste na něj 300 g připraveného krému. Nasaďte druhý korpus a celý dort komplet od hlavy k patě oplácejte zbytkem krému.

A máte to. Dejte dortík vychladit. V lednici vydrží i 4 dny. S tím, jak je velký, je to informace, která je celkem relevantní.


No a protože se nám to hezky sešlo a dnes má narozeniny moje mamá, má ode mě tenhle dort taky ona, byť jen na obrázcích. Tak happy brzdy, mami, a díky, žes to svého času s dvouletou schizofrenní mnou vydržela a neudělala ze mě tu roládu. Bůh ví, že na to i teď občas dostaneš chuť.



18 komentářů:

  1. Super! Mrkváč jsem už taky dělala, a byl mňam. Musím porovnat recepisy, a případně vyzkouším i tuto verzi. Kulatiny mého milovaného se blíží, tak holt bude mít stejný/podobný dort dvoje narozky po sobě... :-)

    OdpovědětVymazat
  2. na mrkváči mě baví, že ho každý dělá trochu jinak a tak pak jen ochutnávám a porovnávám různé rodinné verze a připomíná mi to ochutnávání vánočního bramborového salátu, který má každá rodina ten svůj :) Já dělám dort doma docela často a nikdy mě nezklamal :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, jak to není žádná vysoká škola pečení, celkem to vyzývá přihodit tu tohle, tu tamto a dort to snese, takže pak vznikají ony rodinné verze :)

      Vymazat
  3. jak by ses mohla srovnávat s něakým DAvidem? ti nesahá ani po vařečku, i kdyby byl vysochanej od Michelangela :o))) Užírání dortu je mi silně povědomý, připomíná mi to, jak naše holky slintaj u linky, když vykrajuju maso do vývaru, berou mi to hned u nože a cpou si plný pusy, ale když pak dostanou polifku na talíř, tak vyjedí zeleninu a maso tam zůstane plavat :oP volba z nabídky obložení na chleba probíhá taky podobně :oD a taky nechápu, jak jsi věděla, že budu líná pražit ořechy... :oD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že máme celkem standardní dítě, jen ta matka to trochu nedává, kdybych v určitých momentech zapnula digestoř, tak ty plameny maj až na střeše... Saň :D Ty to máš ještě x3, to nechápu... Ořechy byly specielně pro Tebe, samozřejmě, hehe, jsem stará čarodejnice ;)

      Vymazat
    2. no mně muž říká, že když spílám dětem, tak mám zavírat okna, aby na mě někdo z ulice nezavolal sociálku :oD tak já teda ty ořechy opražim, no, když to musí bejt.. a upeču mrkváč děckám do školky, až tam bude nejstarší slavit, ať maj hajzlíci taky nějakou zeleninu :o)))

      Vymazat
    3. Tak to máme podobně, ještě máme papírový dveře... Opraž, upeč, a bude dort jak cumel :)

      Vymazat
  4. Už sa teším, keď túto tortu upečiem dcére na meniny. Kedysi som pekávala mrkvovú bábovku a mala u nás celkom úspech, len som na ňu akosi zabudla. Moje deti tak veľmi nevymýšľali. Ale ak sa pýtam, čo mám variť alebo upiecť a dám dve možnosti na výber, je isté, že sa nezhodnú. A to vždy! Ešte že sú len dve!(dcéry).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zkuste a dejte vědět :) Dcera nevymýšlí vůbec a sní všechno, někdy až moc, ale synek bude asi trochu vořech... Nebo aspoň teď má období, a pro mě je to mor, nerada ustupuju těmhle rozmarům. Přesně jak říkáte - ještě že jsou jen dvě (resp. jeden :))

      Vymazat
  5. Mrkvovy dort - buchtu ja moc rada :). Misto podmasli mam v receptu rozmixovany ananas = kompot. Krasne vlhke, nam.
    Ten tvuj vypada krasne jedle a maly princ si jiste uzil :)).
    Souhlasim s oprazenim orechu, chut je o level vys. Liskace taky nejsou marne.
    Koukam, kolik jsem propasla. Musim dohonit.
    Diky za recept a fajn cteni, jako vzdy. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, díky :) Mrkváč je vděčná mlsota, většinou chutná všem. Je pravda, že ty opražený ořechy udělají hodně, dřív jsem je nepražila a nebylo to nic moc. Snad si dohánění užiješ :)

      Vymazat
  6. Samozrejme, do menín som nevydržala a mrkváč upiekla už dnes. Musela som vynechať pomaranč a orechy kvôli dcérinej alergii a upiekla som jeden korpus na veľkom plechu. Aj tak je to výborné, nadýchané, jemné, voňavé... no proste jedna báseň! Pokrájané na rezy vyzerá výborne a mizne veľkou rýchlosťou- to hovorí za všetko. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám radost, určitě je i bez ořechů skvělý :) A na plechu nebo ve formě, to už je úplně fuk.

      Vymazat
  7. Téda, tak ten dortí vypadá naprosto famozně, určitě ho budu muset někdy vyzkoušet :) My jsme doma teď dělali takový ten klasický s čoko polevou a už jsem si vyzkoušela i poprvé nějaké to zdobeníčko a to hlavně díky tomuto návodu , na který jsem narazila :-) Takže tak :) Přeji moc hezký denm hodně zdraví a sil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať se povede, pokud budete zkoušet :) I Vám v rámci toho probíhajícího šílenství krásné dny a hlavně zdraví a sílu :)

      Vymazat