Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

27. 10. 2015

BEZLEPKOVÉ SUŠENKY S OŘECHY, ČOKOLÁDOU A KARDAMOMEM



Bylo brzké ráno, sedmadvacátý říjen, 
pozdní říjen, byl ořechů čas,
Kuchtin zval k sušenkám hlas,
kde podzimní zaváněl splín...





No, tak takhle nějak to Karel Hynek asi nezamýšlel, nicméně co mi teď udělá, žejo? Schválně, kdo z vás, šprtů, se Máj kdy naučil z většiny? Bez uzardění se přiznávám, že jsem byla většinou v háji už u "háje".. Tak ale dost bylo srandy, do lavic, otevřít čítanky a číst. Dneska to bude krátké, co vám taky budu vykládat k oříškovým sušenkám, co? I když, minule u paštiky by román taky nikdo nečekal, a vida ji... Každopádně dneska je to plesk plesk a hotovo, žádné kulinaření, žádné rosné body, žádné vnitřní teploty, prostě smícháte mokré se suchým a letí to do trouby. Zvláštnůstkou těchhle sušenek je, že jsou bezlepkové a, krom zdravých olejů v ořeších a semínkách, taky bez dalšího přidaného tuku. Samozřejmě jsou sladké, ale to by člověk u cookies tak trochu čekal, viďte..




Nejsložitější a časově nejnáročnější je tu pražení ořechů v troubě a pak samotné pečení, které trvá zhruba 20 minut. Bystrému čtenáři teď už jistě došlo, že tohle zvládne i čtyřleté dítě, samozřejmě s maminkou... Oříšky si zvolte podle libosti, původní recept nabádal k použití pouze vlašských, já jsem nasypala směs mandlí, slunečnicových semínek a zmíněných vlašáků. Taky jsem přidala čokoládu a trochu kardamomu. Protože aby to nebylo moc nudné, to dá rozum. Nemáte-li kardamom, zkuste skořici, nebo pomerančovou kůru, nebo co vám k ořechům a kakau sedí. Jíst to budete vy, nakonec. Nebudeme si nalhávat, že jsou to double choc chip cookies, kterých vdechnete krabici na posezení, ale ty mají po svém boku tunu másla a mouky. Tyhle chudery si musí vystačit s vaječným bílkem, cukrem a kakaem. Ale ty upražené oříšky v každém soustě, ta příjemná "žvejkavost" vnitřku sušenky, to určitě stojí za to, abyste jim dali jedno pokusné víkendové odpoledne. Bezlepkáři, ti po nich jistě skočí s vděkem, ne s ohrnutým pyskem, jako rozmazlení všežravci! No moc nekoukejte!




INGREDIENCE:

1,5 hrnku vlašských ořechů
1,5 hrnku mandlí
3/4 hrnku slunečnicových semínek
4 bílky
2,5 hrnku moučkového cukru
3/4 hrnku kakaa
1 lžička vanilkového extraktu, případně semínka z vanilky
špetka mletého kardamomu (češtinská prudivá - je to skutečně kardamoM, ze všech těch kardamonů v receptech se mi dělají vředy po celém těle)/ půl lžičky skořice/ strouhaná pomerančová kůra 
1/4 lžičky soli
50 g hořké čokolády

1. Předehřejte troubu na 180°C. Ořechy se semínky nasypte na plech a nechte opražit, až budou chutnat jako pražené ořechy. Kdo by to čekal, že? Nechte vychladnout a posekejte na relativně drobno.

2. Ve velké míse smíchejte cukr, kakao a přimíchejte bílky a vanilkový extrakt (semínka). Přidejte posekané ořechy a poctivě promíchejte.

3. Na plech s pečícím papírem dělejte lžící hromádky o velikosti právě tak obsahu vrchovaté polévkové lžíce. Mezi jednotlivými bobky nechávejte FAKT dost místa! Však uvidíte. Dejte dětem před troubu židličku, tohle se jim bude líbit... Na plech jsem dělala, mám pocit, osm hromádek a bylo to na hraně, aby se všechny sušenky neslily v jeden plát. Z jedné hromádky očekávejte jedno véééélké kolo. Kouzlo! Kdo chce, může povrch hromádky ještě jemně posolit, jak víme, sůl vyzdvihne chuť všeho a do sladkého se hojně používá.

4. Pečte na 180°C 15-18 minut, dvacet už pro moje bylo moc, byly už křupavé komplet, my chceme trochu té žvejky mezi tím křupáním, no nemám pravdu? Nicméně je to o velikosti, kterou zvolíte. Povrch by měl být rozpraskaný a na dotek drobátko pevnější, kdy ale i tak ještě pořád uděláte do sušenky důlek. Pak trochu zpevní a zatvrdnou vychladnutím.




A na něěěěěěěěěěěěěě! Sice u nás netypicky pohrdly ty malé opice, co s námi bydlí, ale je pravda, že nejsou na oříšky. Pokud to nejsou pražené solené kešu, kteroužto úchylku mají po matce opici. Ale babičce, a mně s manželem jely (sušenky, nikoli malé opice) v 10 večer u filmu jako po tom másle, co v nich není!


17 komentářů:

  1. Och !
    A ešte s poéziou, budem praktizovať a deklamovať, dík !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale radši si střihněte ten originální Máj :) Ať chutnají.

      Vymazat
  2. už sa neviem dočkať kedy vyskúšam, takéto veru môžem. Ďakujem za recept! Zuzka

    OdpovědětVymazat
  3. Mňam.. Vypadají skvěle, určitě je vyzkouším :-)

    Nela z Beauty Charm

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle je presne prilezitost pro me mrazene bilky.
    Taky dam smesku orisku, prihodim i solene makadamove.
    Basnicka se povedla !
    Kamco, diky za super recept :).E.x

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, makadamy, další ořechy, kvůli kterým bych prodala i děti! Ty budou, teda :) Basnička dala velkou práci, díky za uznání, hehe.. Není zač, Evi :)

      Vymazat
  5. Kurňa, musím si u všech receptů opravit tu kardamonovou hrubku, sic budu muset ještě te´d večer jet do Brna a odevzdat diplom na vrátnici :-) Hanba mě fackuje! A sušenky, coby velice mlsný a rozežranžý bezlepkář vítám s povděkem, ořechy miluju na všechny způsoby, tak až zpucuju arašídovo-banánový chlebíček, co mi momentálně voní v troubě, tak se do nich pustím, na svou filologickou duši slibuju :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šmankote, tak to se omlouvám za přidělávání práce 😀 Ale už bude dobře, hehe.. Sem to Řím
      Malá, že bezlepkaři budou mít radost! Ať chutnají

      Vymazat
  6. hurááá, bezlepek!! hodná kuchta ♥ já sice lepím, ale máme bezlepka v rodině, tak se s matičkou trumfujem, kdo udělá lepčí a míň drobivý bezlepkový cukroví na vánoce :o) prdnu na to cukrovou hvězdičku a je to vánoční jak vyšitý ;o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak že by zrovna nedrobily, to úplně ne, ale dobrý jsou, tak snad bezlepkaři neurazíš!

      Vymazat