Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

5. 6. 2015

VINDALOO II. - JINAK A LÉPE, PROTOŽE TRADIČNĚJI

Sice jsem pro vás na tento týden měla v plánu něco jiného, ale prostě nemůžu jinak, musí to ze mě ven teď, jinak prasknu. Sobec! No ale cáry masa z Kuchty po celém našem bytě jistě nechcete mít na svědomí, tak co, ne? Objevila jsem recept na Vindaloo, který se poměrně věrně drží tradičního postupu. Je od kanadské bloggerky Michelle Peters, která na svém blogu hojně těží ze svých indických kořenů a je tak, myslím, více než důvěryhodným zdrojem. Ale důkaz se skrývá v jídle, jak víme. A skutečně - pamatujete si, jak skákali ti přiblblí medvídci, když se napili hopsinkové šťávy (byli to vůbec medvídci?)? Tak skoro tak jsem skákala já, když jsem pozřela tohle Vindaloo. I od stěn jsem se odrážela. Naprosté a nekontrolovatelné nadšení, chuť uvařit to celé znova, než se to sní a nechuť se o hrnec dělit... Skoro jsem dostala i cukání jet do Indie, a to už je u mě velká přeháňka! Vy, kdož zbožňujete indická jídla, zkusit tenhle recept vám ukládám za domácí úkol, bez odmlouvání, volání rodičů, házení houbou, nebo budou lítat poznámky a soužka se bude zlobit! A běžte si udělat kafíčko, tohle bude dlouhý čtení.



Krom pár kulturních zajímavostí z velké Indie mi byl Michelle taky laskavě objasněn zmatek s bramborami v tomhle jídle. Budiž toto odpovědí zvídavému pánovi, který se na brambory ptal u prvního receptu na kuřecí Vindaloo tady na blogu. Vindaloo je zkomolenina slova "vindalho", a jako na Vindaloo se obecně pohlíží na jídla s pořádnou porcí koření a octa. Mluví se o něm taky jako o jídle cestovatelů, protože díky přípravě ve větším než obvyklém množství octa a pomalému dušení to bylo jídlo, které vydrželo na cestách déle bez kažení. Velmi pravděpodobně je název jídla odvozený od portugalského "Carne de Vinha d' Alhos", tedy "maso s česnekem a vínem", s nímž je prý taky podle seznamu ingrediencí dost příbuzné. Ale brambory furt nikde. No, představte si, že v hindi znamená slovo "aloo" "brambora". Myslím, že jejich přítomnost v mnoha západních receptech na Vindaloo se tím vysvětluje. Jenže do toho tradičního prý brambory vůbec nepatří. Takže sorry, bez brambor, jasné? A taky bychom prý těžko hledali Vindaloo jiné než vepřové, to je, co? Jinak oblast Goa, ze které toto jídlo pochází, je i nadále pod velkým vlivem portugalské kolonizace, byť ta v roce 1961 skončila. Bič kolonizátora je znát nejen v jídle, ale tak nějak plošně, jak to asi taky bylo zamýšleno, tedy v kultuře, architektuře i jazyce. Michelle dokonce zmiňuje, že mnoho Indů z této oblasti má netypicky "západní" jména a příjmení. Pro mě docela novinka.



A co mě přimělo pátrat po jiném Vindaloo? Myslela jsem si, že ho doma vaříme v luxusní verzi. Moc nám chutnalo, stížnosti nulové, koho by napadlo, že to může jít líp. No mě. Při průzkumu jiných indických receptů mi svitlo, že se v drtivé většině z nich přece koření v nějaké fázi buď nasucho restuje nebo smaží v oleji, prostě projde tepelnou úpravou, abychom z něj z chuťového a vonného hlediska vytloukli co nejvíc. Takže jak to, že v receptu na Vindaloo, který jsem používala, to tak není? Chybka u zdroje? Dost možná. V další várce Vindaloo jsem proto koření opražila nasucho v pánvi, pomlela a smíchala s masem a ano, jak se dalo očekávat, výsledek byl výrazně lepší. Potud spokojenost. Krátce nato se odehrálo pár událostí spojených s indickým jídlem, jejichž nezajímavostí vás nehodlám zatěžovat. Důležitý je klimax, a totiž že díky nim jsem natrefila právě na Michelliny stránky a její Vindaloo, které mi takzvaně sundalo boty i s ponožkama.



Nedodržela jsem její dávkování koření úplně přesně, trochu jsem přitlačila s pískavicí a přidala koriandr. Taky jsem nakonec přidala rajčata, byť alespoň ne z plechovky. S rajčaty se v oblasti Goa prý vaří vzácně, my si to ale můžeme dovolit, že, tak proč je tam nedat, žeo. Ne, vážně, původně jsem jídlo vařila bez rajčat, po několikerém ochutnání omáčky jen s kořením mi ale rajčata nešla z hlavy, tak šla do hrnce. Vy si vyberte a klidně je tam nedávejte. Kouzlo je v pomalém dušení pod poklicí, omáčku vám udělá prakticky jen maso, tedy šťáva z něj. Kdo má rád majdu trochu řidší, může krupnout trochu vody, maso ale pustí šťávy opravdu překvapivě dost, tak s vodou nespěchejte.



INGREDIENCE:

Masala:
12 dlouhých sušených chilli papriček (ty jsou relativně málo ostré)
6 cm dlouhý svitek skořice
2 lžičky římského kmínu
1 lžička celého pepře
2 lžičky celého koriandru
1 lžička semínek pískavice
2 bobkové listy

Marináda:
7 lžič octa (můžete použít celkem jakýkoliv, já použila půl na půl bílý a červený vinný ocet)
8 stroužků česneku, nastrouhaného
cca 6 cm kousek zázvoru, nastrouhaného
2 lžíce sladké mleté paprik
1 lžička kurkumy
máte-li rádi curry opravdu pálivé, pak ještě volitelně ještě 1 lžička mletého chilli, my použili 1 sušenou nagu jolokii a bylo to naprosto božské... (démonický smích)
3 lžičky soli
veškerá masala, kterou jste si připravili

Zbytek:
1 kg vepřového masa (použila jsem plec)
cca 6 cm svitek skořice
6 hřebíčků
8 tobolek kardamomu
4 pořádné stroužky česneku
cca 5 cm kousek zázvoru
1 velká cibule, nakrájená na středně hrubo
4 rajčata
4 lžíce oleje nebo ghí
cukr, sůl, ocet na dochucení
čerstvý koriandr k podávání

1. Připravte si masalu - všechno koření orestujte nasucho na pánvi na středním plameni, až se koření rozvoní a trochu zezlátne. Nejlepší je dělat koření postupně, nebo alespoň velké kousky spolu a malá semínka spolu, protože jinak koření buď spálíte nebo některé neorestujete dostatečně. Trvá to jen chvilinku, tak to není zas takový problém. Nechte úplně vychladnout, pak pomelte v mlýnku na koření. Říkala jsem vám kdysi, že se bude hodit, že je to tak?

2. Připravte marinádu - do misky nasypte všechnu připravenou a namletou masalu, přidejte kurkumu, papriku, česnek, zázvor, ocet a sůl a smíchejte. Do této pasty naložte maso, a to nejméně na 4 hodiny, nejlépe přes noc.

3. Nejpracnější máte za sebou. Teď už jen na oleji nebo ghí nechte spolu s cibulí orestovat zbytek koření z receptu, tedy skořici, hřebíček a kardamom. Jakmile začne cibule po krajích hnědnout, přihoďte nastrouhaný česnek a zázvor a ještě zhruba dvě minutky orestujte. Přidejte maso s veškerou marinádou, přidejte lžičku cukru, pořádně promíchejte, snižte teplotu na minimum, aby maso jen probublávalo, přiklopte poklicí a nechte pomaličku vařit. Občas zamíchejte, uvidíte, kolik šťávy se z masa během příští půlhodiny uvolní. Ochutnejte, případně dosolte, přidejte ocet a cukr. Přiznám se, že jsem přidala ještě dobré dvě, tři lžíce octa, k tomuhle jídlu to prostě jde.

4. Připravte si rajčata - nařízněte je na špičce do křížku a vhoďte na pár vteřin do vroucí vody, vyndejte, oloupejte, a pokrájejte. Přidejte k masu.

5. Počkejte, až bude maso měkké, uvařte si jasmínovou rýži nebo rychle spáchejte placky roti a můžeteeeee..



Jo a jako většina curry, i tohle je ještě daleko lepší následující den, tak si něco nechte i na zítra! A napište mi vaše dojmy, pokud zkusíte, moc by mě zajímaly!




21 komentářů:

  1. Zaujalo ma toto jedlo a rada by som ho vyskúšala, lebo sa mi páči to množstvo korení a na foto to aj vyzerá veľmi jedlé. Pískavicu mám len mletú- je to svetlozelenosivé, veľmi jemne akoby drvené. Môžem použiť toto alebo sa poobzerať po semienkach? Inak mám túto senovku veľmi rada, jej vôňu aj chuť a už roky je neoddeliteľnou súčasťou mojej kuchyne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, určitě bude v pořádku i ta mletá pískavice, jen bych ji přidala už rovnou do té marinády s ostatním mletým kořením. Pak se používají ještě lístky pískavice, pochybuju ale, ze by byly k dostání mleté, takže to co máte bude spíš pomleté to semínko. Vindaloo určitě zkuste, stojí za tu práci 😉

      Vymazat
  2. No teda :-) Restuje se i celá ta skořice? Mlýnek na koření nemám :-( Mám hmoždíř...? Rozbiju najemno skořici v hmoždíři? Ještě to můžu šupnout do maličkého food processoru ... ? A ty douhé sušené papričky, taky se restují a melou potom?
    Děkuji, děkuji :-)
    Vendula P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmmmm, tak to se přiznám, že nevím, ale spíš bych si tipla, že to v hmoždíři uhmoždit nepude... Zkuste ten processor a pak třeba dobít v hmoždíři, to by jít mohlo. Si máknete :D Restuje (furt nemůžu najít to správný slovo v češtině..!) se všechno, skořici jsem nalámala na menší kousky, papričky celé a zlehka, snadno se spálí. Tak pak dejte vědět :)

      Vymazat
  3. Právě jsem naložila maso a zítra jdu na zbytek! Doufám, že tenhle narozeninový dárek pro přítele nepokazím... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to mám radost, že jste si vybrala zrovna tohle Vindaloo! Určitě nepokazíte, to nejde :) Ať vám chutná a všechno nejlepší i za mě :) Pak dejte vědět, jestli chutnalo, jo?

      Vymazat
    2. Vlastně jsem objevila ten recept už někdy v červenci a od té doby nad něj chodím pravidelně slintat... Ehm. Nicméně tedy referuji, že se povedlo, přítel si pochutnal (už se těší na další dávku a chodí kolem pánve a ujídá, vlastně já taky :D) a ještě mi řekl, že ho můžu příště přiostřit ještě víc. Potom uviděl můj rudý zpocený obličej... No, já bych asi zatím zůstala u téhle verze. :D Velice děkuji za recept a musím říct, že váš blog je úžasný! Určitě pokračujte. :)

      Vymazat
    3. No to jste to teda vydržela dlouho, od července! :D Mám radost, že se to povedlo, fakt! Mně tahle verze chutnala strašně totiž. Pekelná je tak akorát, ani málo, ani moc, přítel bude plechovej podobně jako my doma, koukám :) Já moc děkuju za pochvalu, je to velká motivace!

      Vymazat
  4. Dobrý den, myslela jsem si, že v Indii se používá Basmati rýže, ne jasmínová?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, jakou zvolíte prilohovou rýži je na Vás. Ano, Basmati je autentická, nicméně s kvalitou, na kterou jsem zatim narazila, jsem nebyla úplně spokojená, proto volím voňavou jasmínovou, ktera je k dostání v dobre kvalitě.

      Vymazat
  5. Určitě zkusím uvařit, vypadá to suprově. Avšak zaráží mě použití takového množství zázvoru, nedávno jsem vařil Chicken Korma a tam jsem na trochu menší dávku (než tahle) použil tak 3-4 cm zázvoru a bylo to tak přezázvorované, až se přebíjely ostatní chutě a nepříjemně zázvorově pálela pusa :D Tak by mě zajímalo, jestli tam není chyba. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, Romane. To je tak, když je čtenář pozorný a není líný se zeptat! Ano, je tam chyba, to jsme my dyskalkulici, šest nebo devět... V marinádě toho zázvoru jdou 2 inches, tedy cca 6 cm, i když u zázvoru je uvedení na cm ošemetné tak jako tak :) Jestli jste na zázvor citlivý, prostě použijte ještě míň. Krom toho, a to mám z vlastní zkušenosti, je třeba zázvor potřeba zarestovat, tedy i to maso v té marinádě, protože jinak je zázvor opravdu příšerně palčivý a už to nejde zachránit. Jednou jsem právě u tohohle receptu zarestování zanedbala a nebylo to moc fajn.. Ještě jednou díky za dotaz, opravuju v receptu :) Ať se podaří a chutná!

      Vymazat
  6. Právě jsem dojedl... je to tak strašně jiné, než v kterékoliv restauraci... nemohl jsem se rozhodnout, jestli je to na vylití do záchoda nebo to nejgeniálnější jídlo, které jsem kdy uvařil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fíha, celkem extrémní dojmy! Jak to ve Vás dozrálo, jsem celkem napnutá... Záchod nebo to druhý? Můžete trochu rozvést důvody té polarity? Je to proto, že to bylo tak strašně jiné, než v kterékoliv restauraci nebo je v tom něco jiného? Snad si to aspoň zopakujete, abyste se mohl rohodnout, heh

      Vymazat
    2. Bohužel to opravdu letělo odpadní rourou. :-( Řekl bych, že jsem trochu přestřelil s kořením. Koupil jsem si čerstvé od Antonína. A taky jsem bohužel nesehnal vinný ocet. Ale chystám druhý pokus. Nevzdal jsem to. :-) V mezičase jsem zkusil ještě jeden recept. O poznání jednodušší. O to chudší byl ale výsledek. Vindaloo jsem testoval už ve čtyřech restauracích a rád bych se tomu přiblížil, zatím se to ale nepovedlo.

      Vymazat
    3. Škoda! V jakých restauracích jste Vindaloo měl a chutnalo Vám? Že bychom zašli, přece jen to není jídlo na každý den :) Taky mám jednu negativní zkušenost s tímhle receptem, a to když jsem maso dostatečně neorestovala a všechen ten zázvor byl pak v jídle prakticky syrový a hodně štiplavý, bleh.. Nemohla jsem vinit recept, ten je autentický, jak může být, takže jsem jen pokorně přiznala vlastní pochybení :) Ať se příště povede víc podle představ!

      Vymazat
    4. Poprvé jsem zkoušel jednu pardubickou indickou restauraci. Ta už bohužel neexistuje, nicméně její nástupkyně (http://www.indickanepalska.cz/) je prý stejně dobrá, dle slov kamaráda z Pardubic. Taky mi moc chutnalo v restauraci Taj Mahal v Ústí nad Labem. No a za zmínku ještě stojí poněkud ušmudlaná restaurace Everest v Brně. :-) Všechny můžu doporučit. Když jsem si v Ústí objednal, číšník se na mě asi dvacet vteřin upřeně díval, tvář vytesaná do kamene... až se nakonec zeptal, jestli už jsem to někdy jedl. Že prý je to to nejpálivější, co mají v nabídce. Pche. :-) Ale chudák kamarád, který se nechal zlákat. Po dvou minisoustech bitvu vzdal. :-)

      Vymazat
  7. …měla pravdu, ocet snese… Vážená dámo, klobou dolů, je to boží 🙏 Akorát jsem použil pečeni, aby mi to muž sněd a v poslední fázi jsem po lehkym zaresrování přendaloo vindaloo do pomalěho hrnce 👌 Nevěděl jsem co vařit s náhodou narazil na tento blog…čelist dolů, už teď se těšim na další jídla. Mate velkýho obdivovatele! Děkuje Mára :)

    OdpovědětVymazat
  8. Jak docilit teto konzistnce? Jak “zahustit”?

    OdpovědětVymazat