Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

24. 6. 2015

FRANCOUZSKÝ TŘEŠŇOVÝ CLAFOUTIS

Po minulém článku jsem se rozhodla být hodná kuchta, netýrat vás textem o délce Miliardy odstínů šedi (viděla jsem v knihkupectví, ne že  bych snad byla AŽ TAK sečtělá) a v tomhle příspěvku svého špatného vnitřního spisovatele udržet na uzdě. Ono taky není moc co psát. Krom toho, že clafoutis je celkem zajímavý, jednoduchý, rychlý, lehký a dobrý letní dezert. Rozjíždí se překrátká sezóna třešní, tak si je neodříkejte a potom, co se nacpete k prasknutí a zapijete je vodou, můžete s hekáním dát zbytek do formy a upéct tuhle zvláštnůstku. Odpusťte si nudné, dusivé bublaniny, tohle je lepčí, uvidíte! Navíc je to maxirychlovka, rozmixujete náplň a nalejete na třešně do formy, co víc chtít?


K třešním mám, jako asi každý, stejně jako k jahodám a malinám, veskrze pozitivní vztah. Prostě to patří k letní pohodě, sedět někde na zahradě, nohy mít natažené na nějaké volné židli, chroupat čestvé třešně, flusat pecky okolo sebe a těšit se myšlenkou, že díky vám tu za pár let bude celkem hustá třešňová džungle. Vzpomínám si na jedno obzvláště vypečené léto, když jsme se v pubertálním věku odebraly s kamarádkou na jejich chatu. Hned vedle měla boudičku učitelka ruštiny (a samosebou zarytá komunistka) z naší školy a před ní, jak jinak, třešňový strom. Nevím, jestli byla o letních prázdninách na dovolené ve Svazu, každopádně na chatě se vůbec nevyskytovala. Celkem logicky jsme s kamarádkou pojaly podezření, že když to neuděláme my, třešně nikdo neočeše. Pustily jsme se do toho tedy s vervou, pokud si dobře vzpomínám, i za nějakého toho posilnění alkoholem, jak to tak u pubošů bývá, když se urvou z rodičovského dohledu. Taky si pamatuju, že jsem z toho stromu tak ze tří metrů spadla, naštěstí do obilí. Prostě jsem spadla z třešně. Kamarádka se tak soucitně smála, až visela na jedné větvi jako lenochod, protože ten smích prostě nezvládla a skoro spadla taky. No, abych pomalu začala uvažovat, kam na dobu puberty zavřu ty plody naší lásky.


Clafoutis je typický dezert francouzského středozápadu, konkrétně regionu Limousin, odkud se ale rozšířil do celé Francie, když jsou třešně zrovna v sezóně. Recepty se různí, někdo třešně peckuje, někdo přísahá, že pecky dodají chuť, a já se k tomu názoru přikláním. Někde přidávají mleté mandle, někde mandlový extrakt, někde dávají více mouky, někde míň, můžete dokonce třešně trochu macerovat v alkoholu, třeba griotce. Někdo přidává místo poloviny množství mléka smetanu, někdo si dá práci a místo másla dá máslo oříškové - beurre noisette. Možností je víc, záleží na vás, co zvolíte. Abych zůstala věrna konceptu jednoduchosti, použila jsem recept opravdu základní, jen jsem přidala citronovou kůru a šťávu. Clafoutis je dobrý tak jako tak. Překvapivý sukces to byl pak hlavně u dětí, obě si daly ke sváče dva pořádné trojuhelníky a půlka byla pryč. Ideálně podávejte clafoutis ještě vlažný, pak je konzistence nejpříjemnější. Ale i vychlazený druhý den je bezva.



INGREDIENCE:

270 ml plnotučného mléka
70 g hladké mouky
25 g rozpuštěného másla
80 g třtinového cukru/ obyč krupice
3 vejce + 1 žloutek
1/2 lžičky přášku do pečiva
větší špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu
kůra z 1/2 citronu (příp. pomerančová, limetová kůra, co máte rádi)
1-2 lžíce citronové šťávy (kůra a šťáva nemusí být, obecně ji ale ráda přidávám, sladké trochu odlehčí a osvěží)
volitelně 2 lžíce mletých mandlí (do náplně, případně stejné množství plátků na posypání povrchu koláče)

cca 500 g třešní
máslo a cukr (alternativně mouka) na vymazání a vysypání formy

1. Formu nebo jakoukoliv zapékací misku s vyšším okrajem (já mám cca 3 cm vysokou s průměrem 27 cm) vymažte máslem a vysypte cukrem. Zkoušela jsem i mouku, ale cukr se hezky pod těstem rozpustí a udělá trochu lahodné lepkavé majdy. Poklaďte třešněmi.

2. V mixéru pohoňte všechny ostatní ingredience, nalijte do formy s třešněmi a vložte do dobře vyhřáté trouby na 180°C. Pečte 35-45 minut, až je povrch hezky zlatavý a koláč vyskočil. Troubu vypněte, nechte pootevřená dvířka a nechte tam koláč asi ještě 15 minut sedět. Nejlepší je ještě trochu teplý.


Tak bonne chance a neuduste se peckou!



30 komentářů:

  1. Už jsem se vážně trochu lekla, že to bude krátké :-D
    Vendula P.

    OdpovědětVymazat
  2. Super, jdu na trhat třešně a vyzkouším

    OdpovědětVymazat
  3. Výborné! Dnes som upiekla podľa tohto receptu a celej rodine chutilo. Len som použila rebarboru miesto čerešní, bola po ruke. A posypala som ju škoricou. Dobrota!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda, to byla rychlovka! :) Bezva, díky za vyzkoušení a komentář! Jo, a ta rebarbora není špatnej nápad, tradičně se dělá clafoutis s kyselými morello třešněmi, ten kotrast těsta s kyselým bude příjemný :)

      Vymazat
  4. ale no tááák, já potřebuju zhubnout a omezit cukry :o( jenže třešně jsou na zahradě a tím pádem to budu muset upéct a bude to dobrota, takže to sním a budu mít zas aspoň dva cenťáky v pase navíc... jsi hrozná pokušitelka, nuselská kuchto :oD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen o dva??! Musíš se VÍC snažit, Sinapisko! :D No jo, tak přece nebudu tloustnout sama, ne? Jen pro ilustraci - po prvním dítěti bez blogu jsem byla do roka zpátky na svým, po druhým s blogem - skoro dva roky a ještě tam nejsem.. Pak kdo je tady chudák :D

      Vymazat
    2. trochu se mi mrcha zdrcnul.. nebo nevyrostl, těžko říct :o) ale je to teda ňamka žrádýlko ;o) a to já mám po třetím míň kilo než před prvním, ale nějak jsem změnila tvar, takže vypadám o pár kilo těžší :oD

      Vymazat
    3. No, on bude taky trochu mrcha, asi jako všechno francouzský... Ten první, co jsem dělala, byl taky zdrclej. Navíc vytekl z mísy (nedodržování receptu..), takže ve finále slušnej roadkill.. :D Děti našim postavám prospívaj, koukám.. eh :)

      Vymazat
    4. no já to místo mixování míchla v ruce a asi to chtělo krapítko víc našlehat.. no, třešní plnej strom, bude další :o) ju, po dětech jsme krásný jak pivní soudečky :oD

      Vymazat
    5. Míchnutí v ruce by nemělo vadit, spíš péct dostatečně dlouho a nechat sedět v tyroubě po dopečení, ten první mi pak právě taky spadnul 😉

      Vymazat
  5. Zdravim, takže jsem dnes pekla a super, bude dobrý s meruňkami , aby tam byl ten kontrast chuti. Dala jsem plátky mandlí a super. Díky nuselská kuchtičko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, s meruňkama bude taky super, a tolik nevytečou, jako jiný ovoce - ostružiny, borůvky. Jsem ráda, že chutnalo! :)

      Vymazat
  6. Mňam mňam, já se na něj taky chystala, ale třešně jsme tak nějak snědli :P

    OdpovědětVymazat
  7. http://www.toprecepty.cz/recept/43471-clafoutis/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nějak nevím, co s tím komentářem mám dělat??? :)

      Vymazat
  8. Kamčo, koláč jsem pekla s láskou jako dar dcerce za celeroční docházku do školky a musím přiznat, že jsem něco podobného doma ještě nezkoušela. Trochu mě vyděsilo těsto řidší než palačinkové, ale na konci byla má odvaha odměněna skvělou chutí. Výborný je i dostatečně vychlazený, takže zmizel a do plavek se skutečně nikdo z nás soukat nebude:-) Díky a držím pěsti k dalším dobrotám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renčo, jsem ráda, že se povedl a chutnal! Ad plavky, pche... Prostěradla jsou k vodě slušivý a budeme trend-setteři, nikdo je nenosí, příští rok to bude celá Praha! :)

      Vymazat
  9. hned jak budou třešně jdu na to

    OdpovědětVymazat
  10. Dobré ráno, tak že jako obvykle šíleně dobré .Povedl se přeji hezký den

    OdpovědětVymazat
  11. No nestihám máme návštěvu z ciziny tak že jenom vařím a peču podle vašich osvědčených receptů.Vedou jasně bagety ciabaty a všechny masa teda žebírka jasně vedou.

    OdpovědětVymazat
  12. Výborné!! Takovou dobrotu jsem nečekala! Použila jsem švestky :)

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den mohu se zeptat dají se použít i kompotované třešně - nebudou příliš rozbředlý. Děkuji za odpověď. A děkuji za váš blog z Vašich žebírek byly všichni paf.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, omlouvám se za pozdní odpověď, nějak jsem se ke komentářům poslední dobou nedostávala.. Asi bude záležet na kvalitě a pevnosti kompotovaných třešní, ale myslím, že to nebude úplně to ono. Každopádně proveditelné to bude. Děkuju za reakci na žebra, je to opravdu povedený recept, díky patří Gordonu Ramsaymu :)

      Vymazat
  14. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat