Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

17. 5. 2015

THIT HEO KHO TRUNG - VIETNAMSKÉ VEPŘOVÉ MASO V KARAMELOVÉ OMÁČCE

S vejci. To už se mi do nadpisu nevešlo. Já vím, já vím, zní to těžce, sytě, zimní jídlo, bla bla blady bla bla... Jenže... mně vám se udělalo nějak smutno, a hádejte na koho jsem si vzpomněla. Na tyhle luxusní prasečí "love handles". Dostala jsem prostě chuť na něco pořádného, uspokojivého a voňavého. S curry se mi crcat nechtělo, pho jíme pořád, a tak se mi z paměti vynořilo tohle skoro zapomenuté, ale milované jídlo. Vařila jsem ho už několikrát a pokaždé se mi oči skoro nechtěly vrátit do standardní polohy, jak se mi protáčely blahem vzad, stranou a vůbec vzhůru nohama. Sranda je, že nemusíte otráveně klikat na tlačítko "zpět", páč ingredience na tohle exotické jídlo máte s největší pravděpodobností doma, nebo naprosto bez problémů koupíte v běžné obchodní síti. Mám tak nějak podezření, že se u vás bude chvíli svítit vámi, po prvním soustu se rozzáříte jak vánoční stromek! A navíc je to jedna dvě, Honza jde, hotové. Tedy práce, pak se to pár hodin vaří, ale už samo. A vy máte nohy nahoře, prst v nose, ruce v gatích, jak si kdo ráčí (p)řát.


Často projíždím recepty na asijská jídla, která prostě miluju. Vietnamská kuchyně do tohohle ranku spadá, a vzhledem k tomu, že u nás nejpočetnější komunita z asijských koutů je právě vietnamské národnosti, myslím, že není na škodu tuhle kuchyni vyzkoušet i doma. Protože taky rozhodně stojí za to. Nevýhodou vietnamských jídel může často být potřeba mít ty správné, a mnohdy pro našince příliš exotické, neřkuli běžně nedostupné, ingredience. Jako třeba thajská bazalka, citronová tráva, garnátová pasta, nedej bože pandanové listy a podobně. A to je právě plus tohohle jídla - jediné, co potřebujete, je rybí omáčka a kokosová voda. Tu mohou dobrodruzi vymlátit buď z čerstvých ořechů nebo lze pořídit kokosovou vodu v plechovce nebo kartonu. Já na ni narazila v dm drogerii, ale dřív jsem ji ukořistila i ve vietnamské večerce (z té ale byla podstatně sladší). V receptech, které jsem pročítala, jsou zmínky, že to jde i bez ní, prostě se šťáva nahradí vodou. Zkrátka máte smůlu, nemáte se na co vymlouvat!


Jestli máte v očích děs, že co to jako znamená, že v karamelové omáčce, nebojte se nic, to se vysvětlí. Základ téhle dobroty je sice temně hnědý karamel, odporně sladké ale tohle jídlo není. Je báječně sladko-slané, rybí omáčka sladkost vyváží a obojí, jak karamel, tak rybí omajda, dodají jídlu netušenou hloubku. Co je veledůležité, je karamel udělat opravdu hodně tmavý, až na hranici zákona, tedy připálení. Pak bude v omáčce i jemňoulinký nahořklý ocáseček a bude to jednoduše dokonalé! Tohle všechno dobro za ty dvě hodinky vaření prostoupí masem, až získá taky krásně tmavě hnědou barvu, a pak i vejci, která přidáte na poslední cca půl hodinku vaření do omáčky.


Thit heo kho trung je ve Vietnamu tzv. peasant dish, ale taky z kategorie comfort foods. To znamená obyčejné, ale taaaaaaak lahodné jídlo, které každému vykouzlí přiblblý úsměv, i kdyby se předtím nakrásně tvářil jako belzebub. K čemuž já mám sem tam taky drobně skloneček, takže i proto, rozumíme si, ne? 

A protože je to jídlo opravdu syté a plnotučné, můžete ho trochu osvěžit podáváním (krom rýže) s klasickou vietnamskou kyselou zeleninkou - pickled veggies. Tradičně se používá bílá ředkev a mrkev. Můžete si udělat zeleniny i do foroty a nacpat do sklenice, zalít nálevem, pak uložit do lednice, kde vydrží až tři týdny. Nebo jen pro ten dnešní den. Pak máte za hodinku, dvě naloženo a nakřupáno.


INGREDIENCE:

1 kg vepřového bůčku, bez kosti nebo s kostí, já kostnatý vykostila, maso nakrájela a žebra hodila vyvařit do sosu taky (dodají šťávě spustu chuti). Pro przniče, kteří se štítí bůčku - s pohledem upřeným trucovitě do zdi, a ne do vašich očí, potvrzuju, že lze použít i plecko. Já s tím však kategoricky nesouhlasím a distancuji se od vašeho případného (hloupého, přitroublého a trapně dietního) rozhodnutí nepoužít bůček.
1 velká cibule, nakrájená na středně hrubo
3 stroužky česneku, pokrájený na plátky a posekaný na drobněji
1 krabička kokosové vody, příp. hrnek čerstvé kokosové vody
3-6 vajec uvařených natvrdo, oloupaných (kdo by to řekl, že?)
3+ lžíce rybí omáčky
3 hvězdičky badyánu (není součástí tradičního receptu, přidala jsem ho v záchvatu inspirace a není tam vůbec špatný)
cca 1 lžička soli
čerstvě mletý pepř
horká voda podle potřeby
čerstvý koriandr a jasmínová nebo basmati rýže k podávání
komu by se šťáva zdála příliš sladká, může přidat šťávu z jedné menší limety, jednou jsem ji použila a bylo to s ní taky skvělé.

Karamel:
2-3 lžíce cukru
1/4 hrnku vody

Sladkokyselá zelenina:
250 g mrkve
250 g bílé (dlouhé) ředkve, anglicky "daikon radish"
4 hrnky vlažné vody
3 lžíce cukru
2 lžíce soli
6 lžic bílého (vinného) octa

1. Připravte a nakrájejte si vše, co budete potřebovat. Bůček omyjte, případně vykostěte, a nakrájejte na kousky cca 4x4x4 cm, nebo jak to na vás přijde. Případné kosti nevyhazujte, ale dejte je vařit společně s masem. Nakrájejte cibuli a česnek.

2. Do hrnce, ve kterém budete jídlo vařit (mělo by mít silnější dno) nasypte cukr, zalijte vodou a vařte na vyšším plameni, až začne sirup žloutnout, pomalu zezlátne, až začne hnědnout. Tady už hlídejte jako pastevecký pes, můžete snížit plamen a číhejte, až karamel získá tmavě hnědou barvu. Bude to kouřit, podle toho to taky můžete poznat. 

3. Mějte při ruce připravené maso, vhoďte ho do hrnce, ten můžete na chvíli odstavit, maso pořádně zamíchejte, aby se co nejrovnoměji pokrylo karamelovým božstvím. Chvíli míchejte, vraťte hrnec na plotnu, vsypte cibuli, česnek, badyán a ještě chvíli míchejte. 

4. Zalijte kokosovou vodou. Přidejte sůl, rybí omáčku, pepř a na vysokém plameni nechte šťávu tak o třetinu zredukovat. Pak zalijte horkou vodou tak, aby hladina byla zhruba 3 cm nad úrovní masa. Nechte na mírnějším plameni probublávat bez poklice. Ochutnejte omáčku a případně dochuťte rybí omáčkou nebo solí

5. Uvařte vejce natvrdo a cca půl hodiny před tím, než bude maso měkké podle vašeho gusta, je přidejte do šťávy.

6. Pokud chcete i zeleninku, rozpusťte cukr a sůl ve vlažné vodě, přidejte ocet a tímto nálevem zalijte na drobné nudličky nebo tenoučké plátky pokrájenou zeleninu. Než přistoupíte ke konzumaci, nechte nejméně hodinku, dvě "marinovat", nejlepší je ale údajně po třech dnech. Posuďte sami.


A to je všechno. Jsem toho zase nakecala, jdu se stydět. A vy běžte vařit, laskavě..

13 komentářů:

  1. Nevím, jak moc by mě rozjařilo jídlo (snad to taky někdy zkusím), ale z toho čtení se tvářím nablble až až :oD je to tak pěkně napsané ;o) myslím, že dneska nvařím, dneska si jdu číst Tvoje recepisy.. a přidávám si mezi oblíbené blogy :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Božínku, děkuju, to je ale hezká poklonka! :) Jsem moc ráda za dalšího příznivce, vítej a užij si brouzdání. Já na Tvůj blog radši moc nepolezu, výčitek, že necvičím (se dvěma dětma) mám až až, nepotřebuju sledovat, jak někdo cvičí pořád i se třema! :D

      Vymazat
  2. No krása! Vyskúšam, s bôčikom, samozrejme. A vďaka aj za nápad so zeleninou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No proto! :) Bůček se na to opravdu skvěle hodí. Na zeleninku se taky chystám, bohužel jsem na focení nesehnala ředkev.

      Vymazat
  3. Hmm, zajímavý receptík ... díky, zkusím:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Kamilko, já teď nějak nestíhám zkontrolovat co jste dobrého uvařila ale tohle musím vyzkoušet co nejdřív. Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Říkala jsem si, kam jste se poděla, Jindro :) Tu kokosovou vodu jsem sem tam potkala v nějaké vietnamské večerce, je ale třeba dát bacha na to, že je sladší, než čistá voda z kokosu nebo i ten nápoj, který jsem koupila v DM drogerii. Jsem ráda, že vnukovi dort chutnal! Mějte se krásně a zase se zastavte.

      Vymazat
  5. Ještě se zeptám, ta kokosová voda se prodává v asijských potravinách , A ještě Vám musím ohlásit úspěch u našeho Lukáše s Vaším čokoládovým dortem. Díky za něj. Jindra

    OdpovědětVymazat
  6. Tak jsem se trochu...no dost nudila a dostala jsem na něco chuť. Jen jsem nevěděla na co :-) Našla jsem Váš recept ale bůček jsem neměla, jen krkovičky plátky. Řekla jsem si "no co - zkusím" . Vyvstal další problém - kokosové mléko... zbyl mi kokos od vánoc, tak jsem vylouhovala a nalila výluh do omajdy. Musím říct, že to asi není úplně Váš recept, ale chutnalo to všechno dohromady SKVĚLE. Dá se vařit z čehokoliv, jen mít představivost a hlavně náladu :-D Díky za inspiraci
    Janina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, tleskam za invencí a otevřenou mysl, a s Vašim výrokem se můžu jen ztotožnit! :) Jsem rada, ze chutnalo, i když to bylo poupravene. Ale v podstatě to je ono, ja tam problem nevidím, heh

      Vymazat
  7. Vypadá to zajímavě a určitě to bude moc dobré, ale já dávám přednost české kuchyni :-) Stále ještě přicházím na recepty, které jsem nevyzkoušela a jídla jsou také moc dobrá, tak proč vyhledávat nějakou cizí kuchyni? Letos se v srpnu chystáme s manželem do Prahy na prague food tour , tak už se těším, jaká nová jídla tam na nás budou čekat :-) .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je samozřejmě v pořádku, každý ať jí, co má rád a co ho oslovuje :) Užijte si food tour.

      Vymazat