Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

28. 5. 2015

MLS NA KLACKU - DOMÁCÍ NANUKY

Taaaak, loni jsme se trochu, někteří možná i doslova, ponořili do zmrzliny, případně do dietnější banánové, a letos si, děti, připravíme domácí nanuky! Jen si to přiznejme, kdo si občas v příšerném parnu rád nezchladí mozkovnu nějakým mlsem na tyči? No, vidíte. Výhoda nanuků je v tom, že jsou malé (rozuměj - nesežereme toho kýbl), můžete si vybrat z desítek druhů a některé nejsou ani tak zoufale nedietní jako třeba zrovna Magnum, které vydá za hlavní jídlo i s dezertem. Nicméně pořád v nich bude spousta aditiv a nepotřebných blbostí. A to je příležitost pro vašeho, byť třeba hluboce zahrabaného, kreativce - není nic snažšího, než si nanuky vystřihnout doma. Ne tedy doslova, stříhat budete maximálně špejle, ale jinak jsou v cuku letu hotové a vy pak jen chodíte do mrazáku. A pořád, neřád.. A jak jsou z jejich výroby nadšené děti, to vám snad ani nemusím vykládat... Tak urá na nanuky!


Přiznám se, že by mě asi těžko napadlo vyrábět doma nanuky. Ale co čert nechtěl - v ložnici nám spadla roleta. Souvislost? IKEA... Ta zlá, zlá IKEA. Rolety máme odtud, i nelenila jsem a v sobotu se vypravila koupit novou. Deka přivřená v okně dodávala naší ložnici vzezření perníkového doupěte a junior z ní taky nadšen nebyl, budil se s takovým řevem, že už jsem slyšela houkání sociálkových majáčků. Dobře, sociálka nepoužívá majáčky, ale snažím se posílit ten dramatický efekt... No a my holky víme, jak to vypadá, když se ocitneme v IKEA, že ano? Jak nakupování oblečení upřímně nenávidím, tady okukuju, bloumám, představuju si, tady hodím něco do taštičky (nákupní, ne do kabelky, prosim pěkně!), tu se bude něco hodit a najednou mi ta zlodějská pokladní sdělí částku hrubě překračující cenu rolety.. No co to jeeee?! Nedá se jinak, je to prostě silnější než my. Pánové, kteří případně čtete tyto řádky, smiřte se s tím! Takže spolu s desítkou dalších blbinek jsem domů přivezla i sadičku na výrobu nanuků. A dobře mi tak!


Logicky jsem ale narazila na problém, a totiž že neumím odhadnout množství, které se vejde do těch šesti titěrných nádobek. Prolezla jsem dětem bednu na hračky, vyházela zcepenělou plastelínu Playdoh, umyla a zbytek směsi na nanuky naplnila do těchhle formiček. Krása. Stejně tak můžete použít vymyté kelímky od malých jogurtů a tak dál a tak dál, možností je spousta. Ani dřívka na nanuky nemusíte mít, do pidinanuků jsem prostě jen zapíchla silnější špejli, do velkých jsem nacpala brčko, do kterého jsem vsunula dvě špejle, které ho zaplnily a samozřejmě vyztužily úplně parádně! Už žádné třísky v jazycích vašich dětí, zněla by reklama...

Co se týče příchutí, tady máte opravdu nekonečné možnosti! Počítejte s tím, že nanuky nebudou hlaďounké a smetanové jako z krámu, zase tam ale nemáte tunu svintev, které u těch kupovaných tu hebkost zajišťují. Máte možnost udělat si nanuk čistě ovocný, s příměsí smetany, jogurtu, zákysu, použít mandlové mléko, kokosové mléko, alkohol (s tím opatrně, ve větších množstvích zabraňuje dobrému zmražení a způsobí rozbřednutí nanuku), prostě co vás napadne. Je to úžasná zábava, vyčistíte si mrazák od loňských zásob ovoce a třeba i hlavu. Nabízím vám pro inspiraci příchutě, které jsme vymysleli a vytvořili u nás, zbytek už je na vás. A vašem mixéru.


KOKOSOVÝ SE SUŠENÝM MANGEM

1 plechovka kokosového mléka
60 g sušeného manga (měla jsem nekandované plátky)
šťáva z 1/2 citronu

Mléko vylijte do menšího renlíku, natrhejte do něj na kousky sušené mango a vařte na mírném plameni zhruba 10 minut. Nechte vychladnout, vymačejte do směsi citron, vše rozmixujte a naplňte do nádobek. Pokud nemáte přímo tvořítka na nanuky, dejte přes vršek nádoby alobal nebo potravinovou folii, udělejte do ní uprostřed dírku a do ní zapíchněte dřívko, plastovou lžičku, soustavu špejlí, cokoliv vymyslíte. Dejte zmrazit alespoň na 4 hodiny.

BANÁNOVOČOKOLÁDOVÁ KLASIKA

3 banány
1 kelímek zakysané smetany
3 pořádné lžíce Nutelly
volitelně 2 panáky vaječného koňaku
1 lžička vanilkového extraktu

Tohle je složité - všechny ingredience rozmixujte v mixéru. Vím, je to už vyšší dívčí, ale dá se to zvládnout... Postupujte stejně jako u předchozího návodu.

JAHODY SE SMETANOU

300 g jahod
120 ml šlehačky
3 lžíce zakysané smetany
1 lžíce medu

Stejně jako u banánového návodu, všechno naházejte do mixéru a mixujte jako o život. Hotovo. Tohle bude jistě oblíbená klasika. Alespoň mně to evokuje dobu báječných dní, kdy máma přinesla domů dřevěný košíček plný jahod, rozšťouchala je šťouchadlem na brambory, přidala cukr, mléko, šlehačku a zakysanou smetanu a pili jsme to z hrnků. Odvážnější úchylové k tomu přikusovali čestvý chleba. Zní to divně, co? Nerada to říkám, ale jakmile jsem to po dlouhém otálení zkusila, k úchylákům jsem se přidala...

TARTE TATIN V NANUKU

4 jablka
120 g cukru krupice
130 ml šlehačky
cca 1/2 kelímku zakysané smetany
šťáva z 1/2 citronu
semínka ze dvou tobolek kardamomu (pokud chcete)

Cukr nasypte do menšího hrnce se silnějším dnem. Na středním plameni zahřívejte, až se cukr začne rozpouštět, pak zlátnout, až zhnědne. Karamel si udělejte tmavý podle vlastních preferencí. Až bude tam, kde ho chcete mít, odstavte z plotýnky, přilijte šlehačku, metličkou vmíchejte (bacha, pění a prská to), přihoďte oloupaná a nakrájená jablka, semínka kardamomu, vraťte na plotýnku a povařte, až budou jabka více méně měkká. Nechte vychladnout, přidejte zakysanou smetanu, šťávu z citronu, rozmixujte a naplňte do formiček.


Obměn a proměnných bude opravdu spousta, tak neleňte a na Den dětí těm svým spáchejte něco domácího a zdravého. Uvidíte, jak budou smraďoši nadšení. Aspoň naše Karlička byla unešená. Jen teď musím odrážet neustálé ataky typu "mami, já chci nanuk", "mami, už si můžu dát ten nanuk?", "kdy už budou ty nanuky zmrslý?", "já už to nevydlžím".. Pevné nervy, přátelé! :)







6 komentářů:

  1. jůůů, tarte tatin zní velice lukcucně :o))) na ty formičky na nanuky už dlouho koukám, ale čekám, až si je koupí někdo jiný, vyzkouší a zodpovědně doporučí ;o) jako částečně odrostlá mláďata jsme si doma dělávali jogurtové nanuky - vzal se ovocný jogurt, skrz víčko se prorazila špejle a vrazilo se to do mrazáku :oD nebyla-li špejle, škrábala se zmrzka lžičkou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a taky je lukcucní, cucá se úplně sám :) Formičky zodpovědně vyzkoušeny a s lehkým srdcem doporučeny, je to fajn. Ale s těma formičkama od plastelíny a všeho možnýho ostatního je to taky sranda (a víc se tam toho vejde, žejo..) Jogurtový nanuky zní hodně "oldschoolově", tyhle daj malinko víc práce, ale jsou určitě trochu lepčí :D

      Vymazat
  2. Zajímavé nápady. Scháním nějaké formičky na léto pro děti, a nevím jak tohle funguje, nemá s tím někdo nějakou zkušenost? http://www.modadeti.cz/hracky/vzdelavaci-hracky/plastelina-play-doh-vyroba-nanuku-a-lizatek.html Dík, a ještě doplním článek s dalšíma receptama: http://www.vasedeti.cz/vyziva/vareni/pripravte-detem-mrazeny-jogurtovy-krem-nebo-domaci-nanuk/, asi je vyzkouším všechny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mno, nevím, jestli je zrovna nutné, kupovat formičky na nanuky PlayDoh... pokud to tedy opravdu nemá být pro děti na hraní s plastelínou... Formičky na nanuky jsou na více místech, dělá je Tchibo, mají je v Ikee, určitě i někde v domácích potřebách budou. Ale jak zmiňuju v článku, když koupíte pár menších jogurtů a dáte směs na nanuky do nich (po snězení jogurtů...), nemusíte kupovat ani formičky :)

      Vymazat
  3. No super, dalsi tipy na domaci nanuky! :) Znam jeste "kavovou" variantu pro deti (prida se Caro), muzu doporucit. :) Urcite ale zkusim i tyhle variace :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéje, to nevím, jestli by nám děti jedly, ale pro nás dobrý nápad, přidám trochu Baileys a bude, díky :) Ať Vám chutnají i tyhle :)

      Vymazat