Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

17. 11. 2014

JABLKO NEPADLO DALEKO OD PAŠÍKA - VEPŘOVÉ NA JABKÁCH

Poslední dobou jsme z několika stran dostali větší množství jablek, než stačíme jíst. Balkonu, chladného sklepa nebo palírny nemaje, byla jsem po obligátních přesnídávkách pro prcka "nucena" jabka spotřebovat i pro nás větší. Nakonec se ale ukázalo, že juniorovi jablíčka po přesnídávce vyhovovaly i v téhle podobě, ostatně jako i zbytku rodiny. Na ovoce v kombinaci se slaným jídlem jsem si nikdy nepotrpěla. Pravda, mohlo to být taky způsobeno faktem, že jediná sladkoslaná kombinace bylo za našeho dětství kuřecí prso s broskví, pečlivě zatavené igelitem vydávajícím se za sýr. Bleh! Tohle je ovšem úplně jiná kategorie.


Ať si výživoví poradci říkají, co říkají, já mám k pašíkům pozitivní vztah. Asi by mě za to nejeden vegetarián nebo vegan předhodil tygrům, ale nemůžu si pomoct. A nejlepší maso ze všech je pro mě prostě bůček. Tak, a je to venku. Jsem prase. A mám se ráda! Kdo z vás to má? Kdysi jsem nějaké maso s jablky ochutnala u mé sestřenice, bylo to ale ještě v dobách hlubokého nevaření. V té době jsem byla ostentativně single, kouřila třicet denně a přežívala na polívkách z pytlíku. Takže okolo konce první světové, zdálo by se. Prostě mě ani nenapadlo zeptat se milé sestřenky, jak to vlastně vařila. Až někdy loni mi tahle vzpomínka vytanula. Beztak to bylo v nějakém návalu zoufalství, když jsem si krájela stopadesátéčtvrté jabko ten týden, protože těch bezmála třicet těhotenských kilo za mě nikdo neshodí, že... To člověku ty přestavy vypečeného boku naskakují jedna radost. Ještě když vás ze zálohy terorizuje novorozeně svým jekotem. A to ještě netušíte, že další čtyři měsíce nepřestane! Teď už nám ale všem otrnulo, mladík si tady špacíruje, pomlaskává tu nad sušenkami, tu u přesnídávky a zdá se, že nás vzal na milost. A možná k tomu přispělo i to prasátko v jablíčkách. Zrekreovala jsem si tuhle krmi podle svých představ a u nás teda dobrý.


Je samozřejmě možné tenhle jablečnovepřový kousek udělat estetičtější a elegantnější. Když potřebujete, aby "to vypadalo", můžete udělat kotletu na prudko (jako steak) a jablečnou majdu udělat stranou. Jako u všeho je to ale něco za něco - v tom případě majda nebude mít tu chuť, kterou jí jinak dá maso, když se vaří přímo s jablky. Vzpomínám si, že jsem někde kdysi uvařila vepřové v mrkvi a kamarádka se divila, jak je to dobré. Pak z ní vypadlo, že doma vařili maso zvlášť a mrkev taky zvlášť. Hůř se na to dívá, ale věřte, že když uvaříte maso společně s "přílohou", až je to mrkev, kapusta nebo právě jablka, pochutnáte si daleko víc.


Pro mě pak tedy vyvstala otázka fotografie. Vyfotit tohle jídlo tak, aby nevypadalo, že to je teprve krmení pro toho pašíka, o kterém je řeč, bylo o chloupek složitější. Ale snad se mi podaří vás i tak zlákat. Chutná fakt o moc líp, než vypadá, na mou duši, na psí uši, na kočičí spřežení!

Ingredience:
2 střední cibule
0,5 kg plecka
0,5 kg bůčku bez kosti
1,5 kg jablek
3 lžíce dijonské hořčice
0,2 l suchého bílého vína
3 lžíce olivového oleje
1 l kuřecího vývaru/vody
sůl, pepř, případně lžíce jablečného octa
Volitelně na jíšku:
3 lžíce mouky
3 lžíce másla

1. Maso omyjte, osušte a pokrájejte na větší kostky. Osolte a opepřete. Po částech ho na pár lžících oleje osmahněte hezky do hněda ze všech světových stran. 
2. Vyjměte na talíř a na vypečeném tuku orestujte cibuli. Až zrůžoví, vraťte zpátky maso, přidejte hořčici, chvíli restujte s masem a zalijte bílým vínem a vývarem/vodou.
3. Nechte maso chvíli dusit a mezitím si oloupejte a nakrájejte jablka, pak je vhoďte k masu a nechte vařit.
4. Jablka se, než se uvaří maso, skoro rozvaří a vznikne parádní majda. Podle šťavnatosti jablek bude vypadat taky její hustota. Mouku odmítající puristé nechají zredukovat varem bez poklice, já, madla vomáčkomilová, se většinou uchýlím k upražení trochy jíšky a zahuštění omáčky jí.
5. Dochuťte solí, pepřem. Když se stane, že je omáčka na můj vkus moc sladká, pak ještě doladím zhruba lžící jablečného octa.


Tak vemte to čuně na milost, s jablíčky si ho fakt zamilujete! A váš fitness trenér taky, víc na vás vydělá.. A nebo taky ne. Ale to bude jenom vaše chyba!

6 komentářů:

  1. Dobrý den, Kamilo, krásná práce!! A ty fotky... Paráda. Člověku při pohledu tečou sliny! ;) Dlouho jsem odebírala časopis Apetit, ale Váš blog je, jako komplet, mnohem lepší. Skvělý popis pracovního postupu a fotky nádherné. Mňam!!!! Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlo, mockrát děkuju za tak krásnou pochvalu, udělala jste mi radost, s focením jsem si lámala hlavu! A v Apetitu už se jistě kymácejí židle :))

      Vymazat
    2. Vím, o čem píšete, děláme dorty (www.isuperdorty.com) a s focením bojujeme... :) Hlavně když musíme fotit při umělém světle. Vy máte ty fotky všechny nádherné. No, každopádně máte nového fanouška, budu Vás bedlivě sledovat!!! ;) Hezký den, Pavla

      Vymazat
    3. No teda!!! Dorty máte zjevně správně nazvané, protože je na nich vidět, že jsou dělané s láskou, jak na dorty nejsem, tak ty vaše jsou nádherné! I při umělém světle :) A makronky jsou taky moc hezké! Za fanouškovství jsem ráda a pokusím se nezklamat :)

      Vymazat
  2. Jej, to je krásný recept. Já občas dělám kotletky na jablkách, ale tenhle receptík určitě vyzkouším co nejdříve :) Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Vám, Jindro! Jestli máte rádi kotlety s jablky, pak si tohle zamilujete, opravdu to božsky ladí :)


      Vymazat