Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

20. 3. 2017

PIKANTNÍ KARAMELOVÁ CIBULÁDA

Předvánoční čas, kdy se food blogy jen hemží tipy na jedlé dárky (kecám, netuším, čím se v té době hemží), je pryč, takže nastává ta pravá chvíle pro mě, abych přicválala s mým tipem na jedlý dárek. Jednak se jedlý dárek vždycky hodí jako přinesné na návštěvu, a za další, ony ty přitroublé vánoce přijdou, než se nadějeme. Máte rádi sýry? A co různé chutneys, relishe a ostatní pikanterie k nim? Ano? V tom případku bych vám doporučila tuhle cibulovou marmošku vyzkoušet. Je boží. Karamelizovanou cibuli miluju, tuhle ultra verzi v podobě marmelády asi ještě víc. Trochu jsem překopala tradičnější (asi) britskou cibuládu, přidala něco koření, cukr nahradila karamelem a jako jo. S čistým svědomím posílám do světa. Krajíc domácího chleba s dobrým cheddarem a touhle matlafikou a jsem spokojené děvče.


Nemá smysl v tomhle případě nic dlouze okecávat (jako to normálně dělávám??? kdo to řek?!! si mě nepřejte!), takže jen pár poznámek.

Použijte fakt červenou (pro hnidopichy, ano, to je ta fialová) cibuli, je sladší, ne tak štiplavá (i když u krájení si pobulíte tak jako tak) a výsledek je prostě lepší, než ze žluté. Jak to vím? Já vím věcí, to byste se divili...
Zapněte digestoř na plná varlata, zavřete všechny možné dveře do/z kuchyně, naopak v ní otevřete okno a hlavně odkliďte všechno oblečení, které nechcete hned prát. Vůni/smrad karamelizované cibule budete mít VŠUDE! NAPROSTO VŠUDE! I na záchodě! Budete mít pocit, že čůráte karamelizovanou cibuli! Odér budete mít ve vlasech, na kůži, vleze do utěrek, do všeho. Den po přípravě jedné várky téhle dobroty jsem v metru krčila nos a pohoršeně se v duchu dotazovala, který dobytek si jako ve vagonu klidně smrdí s nějakou cibulovou pizzou... A TO JSEM SMRDĚLA JÁÁÁÁÁ! No fuj. Takže tak.
Připravte se taky na to, že to trvá. Vyhraďte si na to tak tři, tři a půl hodinky, byť ty poslední dvě jsou, až na občasné míchnutí, neaktivní.



INGREDIENCE:

2 kg červené cibule, překrojená na půl a nakrájená na plátky, nic extra tenkého, tak 2-3 mm
30 g másla
několik lžic olivového oleje
1 vrchovatá lžička mletého nebo drceného sečuánského pepře
3 čerstvé nebo sušené thajské chilli papričky, kdo nemá na pálivé papulu, vynechá nebo nahradí méně pálivými
1 hvězdička badyánu
2 bobkové listy
200-250 ml octa - já používám 150 ml černého čínského octa a 100 ml červeného vinného
500 ml tělnatějšího červeného vína - těch zbývajících 250 ml si nalejte vy, trapní abstinenti do cibule vlejou flašku celou, když to musí být...
2 lžíce sojové omáčky
karamel z 200 g cukru krupice
podle chuti necelá lžička soli


1. Do velkého, nejlépe nepřilnavého hrnce dejte máslo a olej, zaházejte cibulí, přidejte koření a papričky a na střední až vyšší výkon cibuli s občasným obracením a mícháním bez poklice duste, až se její objem zredukuje cca o polovinu a všechna cibule je zavadlá a měkká. Tak v půlce můžete klidně přikrýt a zavadnutí tím trochu podpořit.

2. Mezitím z cukru udělejte karamel, který vemte tak na hranu, pěkně do tmava, žádné světlounké šťávičky. Hotový karamel na chvíli odstavte, aby trochu zchladl a zalijte ho zhruba 250 ml červeného vína. Je skoro jisté, že karamel ztvrdne, nic se neděje, vraťte hrnec na plotnu a pomalu za občasného zamíchání nechte zase rozpustit. Nerváci vlijí vše k cibuli, tam se to rozpustí taky, jen možná pomaleji.

3. Zalijte cibuli zbytkem vína, rozpuštěným a rozmíchaným karamelem, octem, přidejte sojovku a sůl. Vařte bez poklice tak dlouho, až se tekutina zredukuje na minimum, cibule je hezky lesklá a obalená zahoustlou šťávou.

4. Vzhledem ke kyselosti asi není třeba sterilovat, já ale většinou ještě krátce zasteriluju, jen tak, aby se chytlo víčko.



Nechte ještě nejlépe tak měsíc, dva uzrát, pak se oddávejte cibulovým orgiím. Jak to pojmete, nechám na vás...

11 komentářů:

  1. Digestoř na plná varlata .. já z Vás scípnu, ženo:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak přece jen..jsem slušná žena,"koule" je vulgární,přecik! ;-)

      Vymazat
  2. Jo, tak tenhle poklad už znám asi tak dva roky a naprosto ho MILUJU!!!!! Do zapečených toustů (samozřejmě domácí tousťák podle Vás ;-) ), na zapečený chleba se sýrem nebo s nivou...naštěstí mám ještě dvě skleničky v ledničce, jinak bych se asi musela opět vrhnout do výroby :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, je to strašná, závislost způsobující, dobrota! Tak až Vám dojdou ty dvě skleničky Vašeho obvyklého pokladu, zkuste tuhle podobu, třeba ani nebudete litovat :) Niva nebo roquefort jsou s tim úplně top!

      Vymazat
  3. Cibuľu dusenú, pečenú, akúkoľvek môžem vždy! A toto musí byť skvelé... Zatiaľ sa len oblizujem a k chlebu s nivou si dávam paradajkový džem s čili. Ale aj na cibuládu dôjde! Inšpiráciu mám veľkú....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šiš teda ale paradajkovej dzem s chilli musi byt taaaaak moc dobrej! Na to si musím posvitit! :) Na cibuli si posvitte Vy ;)

      Vymazat
  4. Tak já si zatím k sýru přimáznu vždycky domácí Vogo, neboli chilli marmeládu, ale tohle musí být luxusní! Asi budu brzy ženským v kabinetě a dětem dost smrdět, ale co nadělám, cibule je cibule :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kurňa už mě neštvěte, s těma chilli marmeládama, tu musím mít! Jako na sviňu nám letos z osmi semínek vyklíčilo jen jedno, ubohá cayennka.. Ale marmoška bude! :) Učitelky v kabinetě to přežijou, to je boží trest :D

      Vymazat
  5. Chytá se ten cibulový odér i kožíšku? Mám stálého návštěvníka v kuchyni, tak jestli si pak budu chtít vyprat i domácího mazlíčka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to nemůžu sloužit, pravidelně se holím, ale tipla bych, že bude. A fest :D Ale možná už to vzhledem k včasnosti mé reakce i víte...?

      Vymazat
  6. Taky doma připravuji různé cibulády a podobné věci a různě experimentuji s recepty. Někdy dělám hodně pálivou, jindy zase karamelizovanou. Super se mi osvědčilo podlévání alkohol. Velmi dobře fungují gruzinská červená vína, která mají hodně cukru a tak perfektně zkaramelizují tu cibuli. :) Jako lze dělat hodně. :) To je jasná věc.

    OdpovědětVymazat