Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

24. 6. 2016

INOVUJEME ZMRZLINU, ANEB KUCHTA CHCE BÝT TAKY BLUMENTHAL

"Tak a je to tady", řeknete si asi, "Kuchta začíná vykrádat sama sebe a bude nám nabízet to, co už na blogu má". Pak znuděně zívnete, otráveně zaklapnete notebook a půjdete spát. Ideálně pokud je odpoledne a vy jste ještě v práci... Ale zadržte spřežení! Jo, je to malinko vykrádačka, ale naprosto neskromně říkám, že mi tyhle příchutě zmrzliny, kterou jsem sem dávala loni, přišly tak lahodné, a kupodivu učarovaly i dětem, že jsem se rozhodla věnovat jim celý příspěvek. No a?



Nedávno se k nám potichu přikradla první letošní vedra. Nanuky, které jsme s potomky vyráběli v začátcích domácího kefírování, mě už nudily, a tak přišla opět na řadu tahle zmrzka. Navíc jsem se vyskytla doma nejen s mladší genetickou větví, na krku mi přistála i ta starší, protože neštovice. A čím udělat opupenovanému božátku větší radost, než zchlazením svědění zevnitř. Asi lehce (těžce) pod vlivem právě probíhající soutěže Masterchef Australia mě ale svrběly prsty v pokušení nastrkat do zmrzliny zdánlivě nespárovatelné ingredience, "páč v Masterchef AU to přece dělaj taky a všichni slintaj blahem". Zkrátka moje zvídavost a vrozená potřeba zkusit určité věci na vlastní kůži opět zvítězila. Občas se mi to v životě nehezky vymstilo, tohle bylo ale naprosto bez rizika a navíc se to vyplatilo. Vzhledem k tomu, že základní směs na tuhle zmrzlinu je (pro mě) sladká asi jako batole se štěňátkem v televizní reklamě, pojala jsem to zároveň i jako výzvu srazit tu lehce sprostou sladkost do snesitelných rozměrů.


Krom hrubého návodu na báječně a neobvykle chutnající zmrzku berte tenhe výlev taky jako ponouknutí k puštění vašeho vnitřního kulinárního démona ze řetězu, buďte odvážní a crazy, zkoušejte, podléhejte svým tušením a intuici ohledně neobvyklých a zdánivě nesprávných chuťových kombinací, nebojte se, nedržte se při zemi. Protože mě to teda bavilo moc. Navíc jsme svazovaní tolika konvencemi, omezeními a zákony, že asi často jedno z mála míst, kde můžeme popustit uzdu fantazii, je soukromí naší kuchyně. Nebo asi i ložnice, ale... ééééé, coooo? No právě, proto radši zůstanu u toho vaření, resp. v tomhle případě chlazení.

O neobvyklých a netypických chuťových kombinacích a jak k nim trochu zběhlejší kuchaříci, jako je například velký Heston, dofárali, jste se mohli trochu víc dočíst třeba v tomhle článku. Osobně to  vnímám jako fascinující svět, který ale nemám moc příležitostí a času zkoumat. Nicméně poté, co jsme při sledování všech osmi sérií Masterchef AU byli zprostředkovaně svědky nelíčeně slastného přivírání víček při konzumaci jídel jako je např. karamel se smaženými cvrčky nebo cheesecake s tofu, bazalková panna cotta, parfait s limetou a koriandrem a mnoha dalších, bylo mi jasné, že už se neudržím a budu muset taky něco ulítlého vyzkoušet. A příležitost se brzy naskytla. Takže heleďte.



INGREDIENCE NA ZMRZLINOVÝ ZÁKLAD:

3 kelímky 40% smetany (vyráběla jsem i z 33% a jde to taky)
1 plechovka kondenzovaného mléka (v tomhle případě jsem použila půl plechovky Salka a půl plechovky Salka karamelového)
Pro výrobu základu na zmrzlinu postupujte podle návodu v tomto článku. Následně si ušlehanou směs rozdělte do tří nádobek, mně se osvědčily nádobky od 500 g sádla, a jemně do každé z nich zamíchejte následující. V případě, že se vám bude výčet ingrediencí zdát fakt hodně absurdní, slijte zase všechny tři vaničky dohromady, dejte směs zamrazit jen tak a hlavně o mě nevykládejte v Bohnicích.. Deal?

MISO A ČOKOLÁDA

1 vanička připravené směsi
1,5 lžíce dobrého kakaa
2 lžíce pasty shiro miso (světlé rýžové miso, taky nazývané  bílé miso, ve skutečnosti je ale žluté/béžové)
2-3 lžíce smetany/kefíru/mléka
1 lžička vanilkového extraktu/semínka z půlky vanilkového lusku
podle chuti dvě hrsti malin, nemusí být

V mističce promíchejte smetanu/kefír/mléko s kakaem, až se vytvoří hladká pasta, pak přimíchejte miso pastu. Opatrně vmíchejte do vaničky se základem na zmrzlinu.
Misa se vůbec nemusíte bát. Samozřejmě je to ingredience exotická, navíc používaná převážně ve slaných pokrmech, proto strkání miso pasty do dezertu zní minimálně podezřele. ALE! Vzpomeňme na slaný karamel...Hm? Rings a bell? Si myslím. Sůl prostě odpálí mnoho dezertů do nečekaných výšin (nakonec, i do těsta na buchty dáte sůl...), takže dá rozum, že jednoho krásného dne někdo zkusil do dezertu protlačit i miso. Samozřejmě se do nich používá to nejjemnější miso, shiro miso, které má chuť asi nejpodobnější (pro mě) arašídovému máslu, jemnou strukturu, takže ještě podpoří sametovost výsledné zmrzliny, a je taky nejméně slané. Kdybych do zmrzky foukla lžíci hatcho misa, které se mi taky válí v lednici, asi by to bylo spíš za trest.
Musím říct, že s misem si posledních pár týdnů užívám spousty legrace, cpu ho fakt do všeho, zkouším a testuju, a krom nikterak zajímavých počinů z toho je i jeden hyper uber luxusní dezert, ale ten zas někdy příště.


JAHODY A BAZALKA

1 vanička připravené směsi
cca 150 g jahod
hrst čerstvé bazalky
větší špetka soli
pár podrcených karamelových sušenek Lotus

alternativně mohou ti proaktivnější z vás místo špetky soli a karamelových sušenek použít základ na slaný karamelový krém (prostě bez toho závěrečného másla na vyšlehání), trochu přitlačit se solí a po zamíchání jahod s bazalkou do zmrzlinového základu přidat tenhle karamelový sosík. Ten už jen lehce vmíchejte nožem nebo třeba hůlkou na čínu, aby se vytvořila jen taková "karamelová žilka/vlákno"
Jinak jahody prožeňte v sekáčku s mátou a solí, promíchejte se zmrzlinovou směsí a do toho všeho zamíchejte halabala podrcené sušenky.


MOJITO

1 vanička připravené směsi
kůra z jedné limety, jemně nastrouhaná
šťáva z jedné limety (plus víc podle vaší chuti)
velký panák bílého rumu
pořádná hrst čerstvé máty, nasekaná na hodně drobno, případně posekaná v sekáčku 

Na mojitu samozřejmě není nic kreativního ani neobvyklého, ve formě zmrzliny ho ale možná moc nepotkáváte. Samozřejmě taky víme, že už jsem pátým rokem s dětmi doma, takže každá dávka alkoholu nenápadně podaná se počítá. To je asi tak všechna motivace za touhle zmrzlinou. Ale je fakt strašně dobrá... Jestli je někdo z vás doma s dětmi už třeba i sedm let, nebo jen dva roky a prostě to jen špatně snáší, a toho alkoholu potřebuje tak nějak víc, tak bacha na množství toho rumu. Alkohol totiž zabraňuje pořádnému zmražení, takže jakmile dáte hrnek rumu na tu jednu vaničku zmrzky, neztuhne a neztuhne...


No a to je všechno. Dejte zmrznout alespoň na šest hodin, nejlíp přes noc a přeju veselé mlsání! Zmrzlinu asi dost pravděpodobně nesníte najednou, žejo, takže až budete bojovat s tím, jak vydolovat ty další dávky, doporučuju vyndat vaničky na čtvrthoďku z mrazáku, nechat trochu povolit a uvidíte, jak to půjde samo. Úplně vidím a slyším, jak v létě na koupáku práskají gumy od plavek vlevo i vpravo. Ale to je v pořádku, obchody jsou plné nových plavek, větších, velkých, i v maxi velikostech!








4 komentáře:

  1. Kamco, teda zas koukam. Miso polevku ja muzu, zmrzlinu si nedovedu predstavit, ale libi se mi to ! A mojito taky. :)
    Zmrzlinky vypadaji uzasne, moc se ti to povedlo.
    Mleko nepiji, tak to muzu vyzkouset jedine z nejakeho orechoveho.
    Loni jsem varila salko z kokosoveho mleka, tak by to snad slo. :)
    Diky moc za recepty. Pa. E.xxx

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, děkuju! :) No, jsem už fakt těma Ozíkama tak zblblá, že mě to strašně lákalo! A výsledek je opravdu lahodnej. Tak vzhůru do experimentování :)

      Vymazat
  2. Tak já už jsem s dětma doma sedmej rok a už mi z toho hrabe na kvadrát, takže po rybízové marmošce s karamelem a whiskey, kterou jsem stvořila právě před chvílí, se mojito zmrzka nabízí tak nějak sama :-)

    OdpovědětVymazat