Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

20. 11. 2015

ZÁPADOAFRICKÁ KUŘECÍ POLÉVKA

No zdravíčko, to koukáte, že sem ještě vůbec něco přistálo, viďte? Určitě už jste si říkali "no co ta Kuchta vyvádí?", "kampak se nám ta holka schovala?", nebo "ona nás už nemá ráda".. Ale jděte, trumberové, šla pro šafrán a trochu toho zázvoru, děvenka naše starostlivá. A jak jste se mi tu a tam zatím měli? Skvěle? No to ráda slyším. Mně vám ten Jéžíšek nadělil nějak dopředu, a upřímně, jeden dárek hnusnější, než druhej. No ale rozbalila jsem to všechno a teď si s tím hraju. Takže kdyby čirou náhodou někdo z vás v tohle temné štíří roční období prožíval nějaké hnusoby a nehezkosti, vyžrat si to musíte sami, ale zároveň si taky můžete vydlabat plnou misku téhle polívky, která aspoň pohladí vaši rozervanou a rozbolavělou dušinku. Jo?


Že jsou vývary skvělá věc, to víme všichni. Nejčastěji se ale asi uchylujeme k tomu hovězímu, protože to je stavinoh. Ten kuřecí je ve srovnání s hovězím spíš jen takový čajíček z třetího louhování. Proto mé srdce zaplesalo, když jsem objevila recept na tuhle polívku. Krom relativně silného, zredukovaného kuřecího vývaru tu máme spoustu dalších chutí a vůní, jako je koření, kokosové mléko, čerstvé bylinky, chilli papričky, zkrátka na podzimní splín dokonalý lék. Když si s ní zalezete do pelechu (já vím, že to nikdo nepřizná, ale všichni to děláme), budete ji pomalu usrkávat a u toho si něco pěkného číst, bude určitě za chvíli aspoň o fous líp.


Recept je trochu zdlouhavější, protože si nejdřív musíte připravit vývar. Pro ty z vás, kteří jsou v časovém presu, nechám viset ve vzduchu možnost použití hotových vývarů ve vaničkách, ale nerada to vidím... (ano, paní učitelko!) No, domácí je domácí, ne..? Ale už to nechám být. Pak už je to minutová záležitost. Originální recept volá po použití zeleného banánu, jehož použítí je, jak jsem se dočetla, v africké kuchyni celkem rozšířené. Jedná se prostě o normální zelený banán, nezralý. Pokud se nepoštěstí, použijte třeba sladkou bramboru nebo dýni. Tu jsem použila já. Protože když je nepotřebujete, jsou zelených banánů plné krámy, ale NAJEDNOU nikde nic, žejo!


INGREDIENCE:

Vývar:
1 celé kuře
1 větší cibule
4 mrkve
4 výhonky řapíkatého celeru (nebo sušenou celerovou nať)
pár stonků petrželové natě
2 stroužky česneku
cca 3 cm kousek zázvoru, nakrájený na kolečka
2 větvičky tymiánu
lžička celého pepře
1 bobkový list
voda 
sůl

Na dokončení polévky:
3 lžíce oleje
4 větší rajčata, nakrájená na kostky nebo necelá konzerva sterilovaných rajčat
1 lžíce rajského protlaku
2 lžíce strouhaného zázvoru
1 cibule, nakrájená na proužky
2 lžíce Madras kari koření (případně dle vaší volby)
1 plechovka kokosového mléka
1-2 zelený banán, nakrájený na kousky

K podávání:
basmati rýže
čerstvé chilli papričky
čestvý koriandr

1. Dejte vařit vývar. Kuře zalijte vodou, vodu osolte, přiveďte k varu, posbírejte tvořící se pěnu, a pak přidejte ostatní ingredience. Vařte, dokud není maso měkké, oberte to nejhlavnější a kosti pak můžete ještě na hodinku vrátit vařit do hrnce. Komu nevadí hooodně měkké maso, může nechat vařit kuře celé cca dvě hodinky, kdy se vývar táhne.
2. Vývar sceďte a vraťte na plotnu a zredukujte zhruba na 2/3 původního objemu, cca 30 minut. Teď byste měli mít silný, chuťově výrazný vývar.
3. Na oleji osmahněte cibuli, až začně lehounce růžovět, přidejte nastrouhaný zázvor, restujte a míchejte, až zázvor ztratí ostrou a štiplavou vůni. Přidejte kari koření, míchejte, až se rozvoní, pak přidejte rajský protlak a rajčata. Přidejte vývar, kokosové mléko a pokrájený zelený banán. Vařte, dokud banán nezměkne.
4. Podávejte s basmati rýží nebo třeba i rýžovými nudlemi, které jíte s pho. Trocha čersvých chilli papriček a koriandru tuhle exotickou dobrotu dopinkne k dokonalosti.



A neodpustím si to - ještě jedno přání tomu opravdovému Jéžíškovi - prosím, Ježíši, ať už se takový listopad, jako byl tenhle radši moc neopakuje. A ať už se nikdy, ale fakt nikdy, neopakuje takový 17. listopad, jako byl tenhle. Nebo ještě horší. Dík moc, heleď se.

13 komentářů:

  1. Polivecka vypada lahodne :). Protoze se u nas vyrazne ochlazuje a hoste se brzy sjedou, urcite by bylo super ji vyzkouset.
    Ten zeleny banan, neni to nahodou ten vetsi plantain ?
    Jinak mas pravdu, rijen listopad to je mazec. Pry hlavne konec listopadu jeste bude.
    Diky moc za recept a drz se ! Pomackej detatka. E.x

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, děkuju, ty seš další v pořadí plnění restů :) Doufám, že se máš lépěji!
      Plantain to asi není, aspoň tak jsem to z receptu pochopila, ale určitě to bude zaměnitelné.
      Ať hostům i vám doma chutná :) pa, K.

      Vymazat
    2. Mam se hezky, dekuji. Verim, ze i u vas je dobre :).
      U nas uz vanocni atmosfera, dnes jsme si poridili vanocni stromecek a modra svetylka :)).
      Papa. E.x

      Vymazat
  2. lákavý recept, neskutočné fotky... fakt si tu chýbala. Želám ti omnoho krajšie Vianoce, ako bol november, hlavu hore :-) Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, dekuju za pochvalu i milá slova podpory, je to hezké! Taky přeju krásné Vánoce už dopředu 😉

      Vymazat
  3. No teda Kamilko, polívčička moc pěkná, doufám že jí uvařím, ale nejspíš až po Vánocích. Mějte se. Zdraví Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Jindro. I po Vánocích se takováhle zahřívačka sejde, určitě to počká. Přeju pozitivní přípravy na svátky a mějte se krásně. K.

      Vymazat
  4. Kamilo, polévka vypadá nádherně - sbíhají se mi na ní sliny. A přesně - tohle roční období.......

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hnus, že? Jako by nestačilo odporné počasí, ještě se k tomu musí dít kdo ví co.. Tak zatnout zuby a táhnout dál, stejně nám nic jiného nezbývá. Polívku si udělejte, aspoň něco :)

      Vymazat
  5. Opravdu moc dobrá polévka. Nikdy jsem tyhle exotiky nejedl, ale byl jsem příjemně překvapen. táta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík, tati, jsem ráda, že ti chutnala. Příště treba nějaká Indie :)

      Vymazat