Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

26. 5. 2016

ŠPALDOVÝ SALÁT S GRILOVANÝM LILKEM A KARAMELIZOVANOU CIBULÍ

Tři příspěvky za tři týdny a dva z nich se zrním. Vsadím se, že vám proběhla hlavou myšlenka, jestli mi už náhodou nenarostla kloaka. Případně že ji mám odjakživa. No, podívejte se... jsou věci, které s vámi sdílím, ale jistě chápete, že jsou i věci, které si musím nechat pro sebe. Ženě musí zůstat nějaké to tajemství, má být záhadná ... a tak... Ale pokud pro vás zatím byla špalda tak trochu tajem, tak určitě čtěte dál, tu odtajním ráda!



My ženy máme k tomu zrní tak nějak blíž, ale myslím, že by tenhle salát mohl chutnat i můžům. Například mému muži chutnal a ten má k ptákovi opravdu daleko... éééé, jako ke slepici že má daleko... ale jako ke mně má blízko... se do toho nějak zamotávám... ale vlastně ani na kohoutění ho nijak zvlášť neužije. No prostě je to vzácný tvor. Má dost mužského sebevědomí, aby ho snězení misky špaldového salátku jako chlapa významně nepoznamenalo, ale naopak si vychutnal benefity, které zrní, potažmo hodně vlákniny v něm obsažené, přináší. Plus se teda v posthladovkovém stavu oba nacházíme v "odlehčeném" režimu, nějak nám těžká jídla nedělají dobře, takže objevujeme ta zdravější a lehčí kulinární zákoutí. Z občasných masožroutů, kteří si to ale uměli užít, jsou masožrouti víceméně z donucení nebo extrémní "masomlsné", a tak zkoumáme i způsoby, jak se najíst na víc než hodinu, a nemít hlad, ale bez masa. Ne vždy se to podaří, tenhle salátek by ale, troufám si tvrdit, mohl chuťově uspokojit i masaře.




Maso mi tu chuťově víc než dostatečně nahrazuje grilovaný lilek, který můžu v jakékoliv podobě, a karamelizovaná cibule, ta je skvělá asi kdekoliv, i namatlaná na sedačce. Překvapivou sytost potom zajišťuje špalda. Ono nakonec to zrní je všechno víceméně stejné, vzpomeňte, jak sytý je vánoční houbový kuba... Tak vidíte. Že je špalda zdravá, ví dnes už skoro i nemluvňata. Jedním zadáním do googlu se o ní dozvíte i to, co jste nechtěli vědět. Mnozí lidé při pečení úplně zatratili klasickou pšeničnou mouku a nahradili jsi špaldovou, drsnější zdraváci opustili kávu a dělají si mňaminové kafe ze špaldy (zas jako vocaď pocaď, žejo...). Já extrémy neuznávám a nepodporuju, takhle daleko asi nepůjdu, nicméně špaldu ráda mám. A v tomhle salátu je její oříšková chuť a příjemná žvýkavost obzvlášť příjemná.

Nechala jsem se trochu inspirovat arabským salátem tabbouleh. V něm sice převažují bylinky a ne obilnina, jako v tomto případě, i tak je ale tenhle salát voňavý po bylinkách více než dost. Na jarňoletní piknik nebo jako příloha k víkendovému grilování jako dělané. Pro odlehčenou verzi klidně vynechejte karamelizovanou cibuli a lilek a přitlačte s rajčaty. Kdo nemá rád bazalku a koriandr, nahradí hladkolistou petrželkou a mátou, zkrátka variací se nabízí víc než dost. Pokud plánujete salát podávat až za x hodin, bylinky přidejte třeba hodinu před podáváním a nechte proležet. Pokud by v salátu ležely dlouho, ztrácí tu svěží zelenou barvu, šednou, v případě bazalky až černají, a salát tak zbytečně ztrácí na čerstvém a lákavém vzhledu.




INGREDIENCE:

1 hrnek špaldových zrn
2 hrnky vody/vývaru
3 menší lilky
4-5 větších co nejzralejší, a co nejvoňavějších rajčat
1-2 stroužky česneku
6 středních cibulí
1 lžička římského kmínu
1-2 lžičky semínek koriandru
půl svazečku bazalky/ nebo podle chuti
půl svazečku koriandru/ nebo podle chuti
olivový olej
citronová šťáva podle chuti
rostlinný olej/máslo na karamelizovanou cibuli
čerstvý pepř, sůl

1. Připravte si lilky - omyté je nakrájejte na cca 2 cm plátky, prosolte a nechte vypotit. Otřete papírovými utěrkami, naskládejte na plech, potřete olivovým olejem z obou stran a dejte pod gril chytit barvu. Nakrájejte na větší sousta a promíchejte s několika pořádnými lžícemi olivového oleje a utřeným a osoleným česnekem.

2. Třeba zatímco se lilky potí, dejte vařit špaldu. Uvařit ji můžete v osolené vodě nebo ve vývaru. Trvá to zhruba do hodiny. Nechte vychladnout.

3. Nakrájejte cibule na plátky. V hrnci nechte rozpustit cca 50 g másla, vrhněte na ně cibuli, nechte zavadout, až ztratí cca 1/3 na objemu a začne sklovatět, snižte teplotu pod hrncem, přiklopte poklicí a za občasného zamíchání smažte pomaličku až do té doby, kdy cibule bude mít hezky hnědou barvu a konzistenci víceméně kašovitou. Je to relativně pomalý proces, mně to trvalo dobře půl hodiny.

4. Na pánvičce nasucho opražte římský kmín a koriandr, až se koření rozvoní. Nechte vychladnout a pomelte v mlýnku na koření. Nemáte-li mlýnek, použijte kupované mleté koření, u kterého bych možná ale neriskovala pražení, aby se nespálilo.

5. Nakrájejte rajčata a opatrně promíchejte s vychladlou vařenou špaldou, vychladlými lilky a cibulí a kořením. Osolte a opepřete, přidejte citronovou šťávu a další olivový olej podle chuti, já jsem nešetřila. Nakonec promíchejte s nasekanými bylinkami.

Co dodat.. Ko-ko-ko-ko-ko-dáááák, nechte si chutnat.

9 komentářů:

  1. Špaldu som ešte nejedla, ale chystám sa... no a lilek, ten môžem vždy akokoľvek upravený, o cibuli ani nehovorím. Mám rada všelijaké šaláty, takže tento určite skúsim. Aj pohánku v raw úprave som zvládla, tak hádam uvarená špalda nebude problém. A ako vždy, krásne foto!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to by mohl tenhle salát určitě chutnat :) S pohankou máte můj obdiv, k té já nějak ne a ne se přimět, asi ji neumím upravit, ta chuť je pro mě prostě nepřijatelná.. :/ A děkuju za pochvalu!

      Vymazat
    2. Milá Kamilo, měla jsem to naprosto přesně jako vy, nemohla jsem pohanku ani cítit, hrozně mi smrděla...ale pak jsem jí ochutnala dvakrát ve vege restauraci a tam neměla vůbec ten podivnej smrad...tak jsem si řekla, že jí zkusím uvařit doma. Kamarádka mi poradila, že je dobré jí předem propláchnout horkou vodou a dát jí namočit. Za 10 hodin je hotová a stačí jí pak už jen finálně přelít horkou vodou. Cítit je jen, když si k ní vyloženě čuchnete, ale na chuti nic! Vyzkoušela jsem recept od Kitchenette a je skvělej :)https://kitchenette.cz/clanek/pohanka-s-hlivou-ustricnou-na-bilem-vine

      Vymazat
    3. Verunis, diky za tip s úpravou pohanky, uvidím, jestli se k ni nekdy dokopu :)

      Vymazat
  2. Hmm zase jeden dobrý tip :) Špaldu mám ráda, ale moc často s ní nevařím, takže děkuji za recept. Jinak s tou pohankou to mám stejně - smrdí mi už jen to, když se vaří a maximum co dokážu, je sníst ji jako zavářku v polévce :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že nejsem sama, kdo trpí nelibostí k pohance.. :) Tak dej vědět, jestli špaldovej salátek byl a jel ti :)

      Vymazat
  3. Milá "kuchtičko",výborný tip, možná že by ho jedl i můj masožravej mužskej. Ten sice vykřikuje, že maso mít nemusí, ale když má jednou za čas knedlíky s vajíčkem a ty má rád, chce aspoň buřta. Jen jsem buď špatně viděla, nebo nevím kde hledat to špaldové zrní. Zdraví Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindro, chápu, můj chlap to sní sice bez námitek, ale ze by chrochtat blahem, to nechrochtám ;) Spaldove zrní kupuju v DM drogerií, jestli ji mate někde poblíž? Mějte se hezky

      Vymazat
    2. No teď jste mě přivedli na super myšlenku při tak parném dni. Mohla bych konečně něco ogrilovat. Problémem ale bude asi to, že jediný elektrický gril mám na chalupě u známých na Moravě. Od té doby, co šly ty grily tak strašně moc cenově nahoru, si nemohu pomoct a vůbec nevím kde vzít štěstí z letních grilovaček.

      Vymazat