Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

27. 2. 2017

JSOU MI TŘI - ČERNORYBÍZOVÉ MUFFINY S BÍLOU ČOKOLÁDOU

Teda abych to uvedla na pravou míru, je mi devětatřicet, i když se občas ještě pořád chovám, jako by mi byly ty tři. Tři mi ale jsou jako Kuchtě. Jelikož jsem těžce nesoutěživý typ a jelikož podle sebe soudím tebe, teda vás všechny, nebudu vás obtěžovat žádnou soutěží, ani give-aways. Tenhle styl mi není blízký, obtěžuje mě a vidím ho jen jako laciný trik na zvýšení čtenosti stránek. No fuj, to jsem ale očklivá. Chtěla jsem tím říct, že ode mě k narozeninám prostě nic nedostanete, jen jsem vám chtěla dostatečně důležitě oznámit, že už se tu pro vás dřu a obětuju celé tři roky. A protože od listopadu, kdy jsem nastoupila na plný úvazek do práce, lítám jako utržený vagon a jsem servaná jak borůvka, neupečeme si na oslavu dort, nýbrž bleskové muffiny. Ale tuze dobré.


Nebudu se pouštět do poetických popisů, jak tyhle muffiny nějak reprezentují mě, protože černý rybíz je černý, jako moje duše... je ostrý a palčivý, takže ho má v syrovém stavu rád jen málokdo ... ale jak je vlastně strašně zdravý... že má skvělé želírovací schopnosti (jako můj zadek a stehna)... jak, když se k němu přidá čokoláda, je z toho skvělá buchta, protože to ví jen můj muž, který dlabe čokošku pořád, neřád, a s ním jsem lepší buchta, než bych byla sama. Upéct mě ještě nikdo nezkusil, ale co není, může být. Vlastně ve finále na to dojde určitě, že. Ha!



Pustím se spíš trošinečku do bilancování (ne že byste měli to štěstí, že bych se chystala s blogem končit nebo vyhodit kopyta) a vyhodnocení, jak tu dobu existence blogu teda vidim. Tři roky života už nejsou málo a upřímně mě pořád ještě překvapuje, že jsem se a) do psaní blogu pustila, b) vydržela u něj a c) že si dokonce našel čtenáře (není to test, všechny tři varianty jsou správně). V začátku jsem spíš počítala s psaním si "do kapsy", i když do veřejné, protože jsem pochybovala, že "to" někdo bude číst...
V tomto místě se hodí přiznat kredit člověku, bez kterého by blog vůbec nevznikl. Tím je náš syn Andrej. Kdybych bývala porodila druhé dítě stejně vysmáté a spokojené, jako bylo mimino Karlička, patrně by ze mě byla všeobjímající láskou vypatlaná a vykojená konopná matka. Protože jsem do páru ale povila malého démona (mimochodem asi v roce si podal z knihovny výtisk Nového Zákona a co myslíte, která stránka skončila vejpůl... no samozřejmě že 666!!!!), který prvních pět měsíců života proječel a provřískal, byla jsem postupně nucena nějak ventilovat svou frustraci, únavu a pochyby o své úloze matky. Nejblíž byla kuchyně, ergo volba padla na ventilaci v ní. Nastalo maniakální období, kdy v koši končily plechy a plechy makronek. Tyto neúspěchy probudily mého vnitřního pitbula a tak jsem makronky plácala pořád pryč. Manžel byl shovívavý.. "něčím se ta ženská přece musí bavit, mohla by se taky odreagovávat na mně.."

meruňí varaice na to samé, s beurre noisette

Poté, co jsem makronky pokořila, jsem si připadala zkušenější než Pierre Hermé (on určitě tolik zkušeností s trouble shootingem nemá!) a pojala podezření, že by nebylo od věci se o nabyté (i nabité) zkušenosti podělit. Podle návštěvnosti postů o makronkách to nebyla myšlenka úplně blbá, což je u mě překvapivé, ale stane se, že Pánbu občas není doma. Třeba má záchod na chodbě, žejo. No... Makronky jsem nepekla už asi rok, jsou v podstatě zapomenuty, ale byly to ony, které mě poslaly na tu frenetickou jízdu s objevováním všeho možného. Od kvasového chleba a jiných pečenin, přes exotickou kuchyni jako je ta indická, thajská a v poslední době sečuánská, přes znovuobjevení mé záliby v grafomanii, znovuuchopení foťáku, a v neposlední řadě taky radost a uspokojení, které mi poskytujte svými radostnými a spokojenými komentáři. Protože ty nesouhlasné a nespokojené samozřejmě mažu, že ano. Ne, nemažu nic, boha jeho, nesmíte taky na všechno skočit.


Takže Andýsku, děkuju. A vy tu máte aspoň recept, muffiny už zlikvidovali Andýs s Kájou. Za odměnu, že to s tou svou černorybízovou matkou tak hezky koulejí.



INGREDIENCE:
13 muffinů

300 g černého rybízu (ne, nešla jsem ke 12 měsíčkům, samozřejmě mražený, čtete-li recept v sezóně čerstvého rybízu, pak samosebou použijte čerstvý)
250 g hladké mouky
215 g třtinového cukru
150 g bílé čokolády
70 g másla, změklého nebo rozpuštěného a vychladlého
2 vejce
140 ml mléka
2 lžíce zakysané smetany (nemusí být, jen cákněte trochu víc mléka)
2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
kůra z půlky pomeranče
0,5 lžičky vanilkového extraktu (nikoli esence...), případně na špičku nože sušené vanilky


1. Smíchejte mouku s cukrem, práškem do pečiva a solí. Přidejte vejce, máslo a mléko, případně smetanu, vanilku a pomerančovou kůru

2. Nejlépe K metlou v robotu nechte dobře promísit. Pak už metlou zapřekládejte na kostičky nasekanou čokoládu, promíchejte a až nakonec přidejte černý rybíz. Zapřekládejte do těsta jen tak, aby se rybíz nezačal rozbíjet a neobarvil těsto.

3. Upečte na 180°C cca 30 minut, nebo dokud špejle není po píchnutí do muffinu po vytažení suchá.


Pokud nemáte muffinovou formu, klidně těsto nakydejte do chlebíčkové formy, nalijte na menší plech... zkrátka, pokud neholdujete zrovna muffinům, jsou tu i jiné možnosti.

Místo černého rybízu lze samozřejmě zvolit jiné ovoce, za sebe bych se přimlouvala za ty kyselé varianty. Takhle jsem třeba v létě využila sic krásné, ale kyselé jak šťovík meruňě. Tentokrát to byla varianta s beurre noisette, která meruňkám tuze slušela.



Tak! Tolik sentimentální a usoplený narozeninový výlev. Jste si určitě už mysleli, co jsem za hovádko, že klukovi poděkuju, a vy jste vosk. Ale kde! Skovávala jsem si to až na konec. Ze srdce děkuju i vám všem, milí, laskaví čtenáři. Že mě čtete, šíříte, podporujete, vaříte, posíláte knížku, slibujete ponožky, jeden partikulární jedinec (s blbou karmou, asi) se dokonce stal i mou velmi blízkou přítelkyní... Zkrátka díky, že to se mnou už tři roky dáváte! A ta soutěž fakt nebude, sorry jako...

20 komentářů:

  1. Milá Kuchtičko (teda Kamilo), gratuluji a děkuji! Více asi dodávat netřeba. Marcela
    P.S.: Recepis na muffiny se hodí (ani netušíte jak), zítra peču svůj příspěvek na karnevalovou veselici do školky, tak jednu dávku prubnu dle Vás - s čebreným rybízem, bo černý jsem sež... snědla a ze zbytku udělala džem :-) (nebo to bylo naopak?).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Marcelo :) Jsem ráda, jestli Vám recept zrovna takhle přijde vhod! S červeným jsou taky super, vyzkoušeno! Černej taky už nemám, v sezóně se nenechám zaskočit a nahrabu si do mrazáku!

      Vymazat
    2. Tak recepis zafungoval, i když jsem neměla dost čokolády. Jen teda vážně nevím, co s tím množstvím... měla jsem těch muffinů plný plech, jako nevím, jak je narvat do 12 důlků :-p. Asi si musím pořídit větší košíčky, nebo větší plech... nebo nevím, co s tím. Protože dávku nepůlím, to by na mě nezbyl ani jeden :-D. Výborné jsou, recept ukládám! A letošní úrodu černého rybízu nekompromisně narvu do mrazáku, protože už s tím červeným to bylo mňam :-). Díky.

      Vymazat
    3. Faaaakt? Máte nějaký mělký důlky :D Já mám takovej ten obyčejnej plech, nepřilnavej, s dvanácti. A vždycky se mi to, až na tu jednu potvoru, vejde.. Toho jednoho nezbedu dávám do keramický zapékací mističky stranou. Jsem to zas zkomplikovala, co? :) Taky si ho letos nasyslím víc, krom curdu ho budu sypat i do buchet. Takovej klasickej kynutej táč s drobenkou by s ním taky nemusel být k zahození, že?

      Vymazat
  2. Dobrý den Kami, dnes jsem vstala asi levou nohou, ale Váš článek mě dokonale rozesmál :-) Musela jsem Vám napsat. Sleduji, ale nekomentuji. Mám ráda Váš humor i vaření. Gratuluji k narozeninám a přeji hodně zdaru, skvělých receptů atd atd atd Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Miluše, tak na to že jste vstala levou nohou jste mi udělala velkou radost! Gratulací, přáním, pochvalou i tím, že jste se nechala vyburcovat ke komentáři :) Mějte se moc hezky, K.

      Vymazat
  3. ale podivejme, tak to všechno nejlepší vinšuju, kuchto milá :o) a do dalších let mnoho dalších mňami receptů, i když z nich neudělám ani půlku, protože netuším kde se na ně kupujou ingredience a o spoustě z nich ani nevím, co jsou zač :oD
    na muffiny mám srdíčkový formičky, ale nemám černorybíz, všechen jsem ho snědla rovnou z keříků, byl dobrej ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díkes! :)To nevadí, že neuděláš tu druhou půlku, stačí, že uděláš tu první, hehe..

      Vymazat
  4. Mila Kamco, happy birthday !!!
    To bylo tak dojemne, az jsem zatlacila slzu ... :))
    Jsi skvela !
    Cerny rybiz miluji a ano, samozrejme mame cerstvy k dispozici.
    Diky moc za recepis.E.xxx

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahooooj Evi! Děkuju za přání a ráda Tě čtu :) Dojáky, to já umím úplně nejlíp! Not.. :) Se máte s tím rybízem, vy máte pořád všechno čestvý, buééééé.. Doufám, že se máš skvěle!

      Vymazat
    2. Mam se skvele, dekuji za optani. Jak ctu, tak i Ty :).
      Jooo, mame vse k dispozici celorocne.:) Te zlobim.
      Zrovna zacalo jaro, je nadherne. Krasnych 23 stupnu.
      Panuje dobra nalada, slunicko nabiji...
      Opatruj se.E.xxx

      Vymazat
    3. To ráda slyším, že se máš skvěle! :) Já se mám hlavně nějak moc rychle, trochu mě to děsí. Jaro Ti přeju, už se tu na něj taky všichni nedočkavě třeseme, zima byla nějaká tuhá. Taky se opatruj a pošli jaro za náma :)

      Vymazat
  5. Zlato moje, všechno nejlepší, tři roky je nářez, už jsi velká holka :) Děkuji - za recepty, spoustu smíchu při čtení a hlavně za Tebe (a karmu mám parádní, ty truhlíku) :) A za adobo ti nikdy nepřestanu líbat ruce :)) Hodně sil a vtipu do dalších let, pac a pusu :) Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viď? Třeba už se i jako velká holka začnu chovat :) A to ještě počkej, co všechno mi budeš líbat, až spolu nakoupíme ty hyngredyjence na tu Čínu divokou! Mlask jí.

      Vymazat
  6. Kamčo, moc gratuluji k narozeninám blogu, máš tu úžasné články a recepty, které mne baví. Můj blog měl také akorát dva roky existence :). Já jsem tedy tentokrát udělala jednu velkou výjimku a chtěla si zkusit soutěž pro čtenáře, ale chápu tě, že to nemáš ráda - já musím říct, že se v tom také úplně necítím. Jinak recept je super, já nedávno dělala inventuru v mrazáku a vypadlo na mě kilo rybízu, tak jsem právě říkala, že s tím musím něco provést :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, děkuju za milý slova :) Výjimka je přesně to, výjimka, doufám, že jsem se tě nedotkla ;) Rybízový buchtičky by mohly malý prdelce vyhovovat trochu víc, než sečuánská kuchyně :)

      Vymazat
  7. Gratulujem k narodeninám! Tak to už sú tri roky? Veľmi ďakujem synovi,tvojmu, že sa môžem pobaviť a zároveň nájsť kopu super receptov. Nech ti to píše a varí aj naďalej aspoň tak ako doteraz!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, děkuju, synáčkovi vyřídím :) A děkuju za přízeň, vynasnažím se, aby vydržela!

      Vymazat
  8. Muffiny jsou opět famózní. Říkala jsem si, že vypadají tak... ovocně a obyčejně, jakože stokrát viděné a chutnané. Ale ne! Jsou úplně krutě nadýchané a dobré! Dík za další závislost, Šárka z Brna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, fakt, Šárko? To jste mi udělala radost! Tak to mám ostatně nejradši, když se z něčeho na pohled nudnýho a sprostě obyč vyklube něco přece jen trochu rafinovanějšího. Obsah nad formu, asi tak :) Mějte se, K.

      Vymazat