Dočkala jsem se! Tohle bylo asi tak hned druhé jídlo, na které jsem si brousila hůlky, když jsem někdy loni v září začla brousit kolem čínské, potažmo sečuánské kuchyně. Pro samý research se na něj ale nějak pořád nedostávalo, zejména taky proto, že jsme doblba vařili Mapo tofu, sečuánský lilek a taiwanskou niu rou mian. Úplně si vybavuju ten moment, kdy jsem na recept narazila a viděla fotku. Oči mi zasvítily jako starému prasákovi, když sjíždí své oblíbené porno stránky, v břiše mi zamručelo vzrušením a hned jsem fotku běžela ukázat tomu nebožákovi, který mě pojal za ženu a musí tohle všechno snášet. A nebožákovi se to líbilo! Mé nedávné narozeniny tak byly dostatečnou omluvenkou k tomu, abychom každý spořádali kyblík wontonů plněných šťavnatým bůčkem s omáčkou, která se dietní rozhodně nazvat nedá. Ale víte co? Nevíte, tak já vám to povím. Za rok mi bude čtyřicet, žrát na žal si poslední "třicáté" narozeniny snad můžu dopřát, ne?
Jak to tak pozoruju, plněné taštičky všeho druhu jsou v čínské kuchyni velice oblíbené, skoro by se chtělo říct, že Číňani jsou takoví asijští Italové.. Nebo co. Specielně dim sum party by byla pro taštičkového maniaka, neboli taštičkiaka, něco jako vstup do bran nebeských. Zažít to jednou a zemřít? Klidně! Angličtináři si mohou trochu víc o čínských knedlíčcích naštudovat třeba tady. Wontony se nejčastěji používají jako vložky do polévek, podobně jako třeba ravioli do vývaru. Tak se i tradičně servírují v Šanghaji nebo Kantonu. V oblasti Sečuánu je ale všechno promořeno chilli, proto i wontony se servírují ve vývaru/dresingu, který je jasně červený chilli olejem a výrazně dochucený česnekem, černým octem a sojovou omáčkou. Za mě mnohem zajímavější, než nějaký obyčejný kuřecí vývar.
Skvělé je, že abyste si tohle exotické jídlo mohli uvařit doma, nepotřebujete nic extrovního, co by se jo nedalo sehnat. Prostě si koupíte zamražené wonton těsto, které už je vyválené a nařezané do úhledných čtverečků, den předem uděláte chilli olej, černý ocet už ideálně máte nějaký ten pátek doma, pak už jen koupíte mleté masino, naplníte tašky a gastro porno party může začít!
OPÁČKO
Protože opakování je matka moudrosti a protože jsem dobrák od kosti (a taky nadaná básnířka...), opakuju, kde najdete, jak na chilli olej a kde sehnat ingredience jako chilli vločky právě na ten olej, černý čínský ocet, fermentovanou pastu douban jiang, čínské víno na vaření, čínské sojovky a další vypalováky pořebné k realizaci čínské kuchyně. Můj naprosto favoritní krám je prodejna Lee Kum Kee v Korunní ulici, zastávka tramvaje Perunova. Vystoupíte a krám máte hned naproti. Příjemnou zábavu přeju!
Další skvělá prodejna je Shin Food o něco níže v Korunní, která se orientuje na korejské potraviny a suroviny. Nicméně mají tam právě třeba ten černý ocet Chinkiang, víno na vaření nebo fermentované černé sojové boby (douchi) v chilli oleji. A mnoho dalšího, samozřejmě. Jo a abych nezapomněla, tady a nikde jinde jsou k sehnání právě ty chilli vločky více než vhodné k výrobě chilli oleje!
Poslední bezkonkurenční krámek je Asian Food Shop ve Francouzské 66, kde krom mnoha omáček, koření, nudlí, rýže, mražených blbinek a jánevímčehovšehoještě, najdete taky spoustu čerstvých surovin jako jsou bylinky, fazolky, galangal, thajské chilli papričky nebo tofu.
Všechny tři krámky jsou od sebe vzdálené maximálně 1 km, myslím, že jednodušší už to mít nemůžete. A ještě si pak můžete skočit do knihovny pro nějakou tu inspiraci. Ne vlastně, zpět, na to máte mě. Cha! No tak kecáního by stačilo, teď snad přikročme k nějakému tomu vaření taky, ne?
INGREDIENCE:
2 porce
30 hotových wonton "papírků"
náplň:
300 g mletého vepřového masa, nejlepčí je, samozřejmě, bůček
1 lžíce jemně strouhaného zázvoru
1 lžíce nadrobno krájené jarní cibulky
1 lžíce čínského vína na vaření Shaoxing
1 lžička sezamového oleje
1 lžíce čínského vína na vaření Shaoxing
1 lžička sezamového oleje
1 vejce
1 lžíce ústřicové omáčky
špetka soli
omáčka:
3-6 lžic chilli oleje
2-4 lžíce čínského černého octa Chinkiang
2 lžíce čínského vína na vaření Shaoxing
1 lžíce sezamového oleje
1-2 lžíce sojové omáčky
1/2 lžičky cukru
špetka soli
2 stroužky česneku, na jemno utřený
nadrobno krájená jarní cibulka
sekaný koriandr
250 ml vody z vaření wontonů
1. Smíchejte ingredience na náplň a naplňte wontony. Na jeden wonton papírek dejte vrchovatou lžičku náplně, navlhčete okraje a zabalte. Tradiční balení je složením papírku napůl do obdélníčku, a spojením spodních rohů k sobě, které jste taky navlhčili. Z toho údajně vychází i název "chao shou", tedy "založené, zkřížené ruce", "folded arms", prý právě proto, že takto zabalený wonton vypadá trochu jako někdo, kdo má zkřížené ruce přes hrudník. Hezký návod najdete třeba tady. Způsobů balení je ale víc, můžete klidně dělat klasické ravioli, jestli se vám knedlíčky takhle balí líp. Jedno balení wonton papírků obsahuje 50 kusů, doporučuju udělat víc náplně, nabalit celý balíček a zbylé wontonky nechat buď na další den v lednici nebo v jedné vrstvě zamrazit. Tak budete mít i něco do foroty. Nekupte to!
2. Smíchejte všechny ingredience na omáčku, ochutnejte, případně dochuťte podle sebe. Dejte vařit vodu na wontony, nezapomeňte osolit. Vařte wontony středním varem cca 3-4 minuty, nebo až knedlíčky vyplavou na hladinu. Přidejte vodu z vaření wontonů k omáčce a pořádně zamíchejte.
3. Rozdělte wontony do misek, zalijte krásně rudým dresingem, posypte jarní cibulkou a koriandrem (ten to vykopne ještě o schod výš) a užívejte si ten ohňostroj chutí. Pleny a blatníky se mohou hodit!
Tak, zase jeden sečuánský recept "in da house". Musím říct, že mě moc potěšila jedna paní čtenářka, která mi, představte si, nabídla, že mi věnuje jeden výtisk knihy od Fuchsie Dunlop, který má navíc. No nemám já se jako prase v Sečuánu?! Mám! Zrovna teď, když i na Instagramu sleduju momentální Fuchsiiny provokace ze Sečuánu. Já tam snad budu muset jednou jet! Pojedete taky?
1. Smíchejte ingredience na náplň a naplňte wontony. Na jeden wonton papírek dejte vrchovatou lžičku náplně, navlhčete okraje a zabalte. Tradiční balení je složením papírku napůl do obdélníčku, a spojením spodních rohů k sobě, které jste taky navlhčili. Z toho údajně vychází i název "chao shou", tedy "založené, zkřížené ruce", "folded arms", prý právě proto, že takto zabalený wonton vypadá trochu jako někdo, kdo má zkřížené ruce přes hrudník. Hezký návod najdete třeba tady. Způsobů balení je ale víc, můžete klidně dělat klasické ravioli, jestli se vám knedlíčky takhle balí líp. Jedno balení wonton papírků obsahuje 50 kusů, doporučuju udělat víc náplně, nabalit celý balíček a zbylé wontonky nechat buď na další den v lednici nebo v jedné vrstvě zamrazit. Tak budete mít i něco do foroty. Nekupte to!
2. Smíchejte všechny ingredience na omáčku, ochutnejte, případně dochuťte podle sebe. Dejte vařit vodu na wontony, nezapomeňte osolit. Vařte wontony středním varem cca 3-4 minuty, nebo až knedlíčky vyplavou na hladinu. Přidejte vodu z vaření wontonů k omáčce a pořádně zamíchejte.
3. Rozdělte wontony do misek, zalijte krásně rudým dresingem, posypte jarní cibulkou a koriandrem (ten to vykopne ještě o schod výš) a užívejte si ten ohňostroj chutí. Pleny a blatníky se mohou hodit!
Tak, zase jeden sečuánský recept "in da house". Musím říct, že mě moc potěšila jedna paní čtenářka, která mi, představte si, nabídla, že mi věnuje jeden výtisk knihy od Fuchsie Dunlop, který má navíc. No nemám já se jako prase v Sečuánu?! Mám! Zrovna teď, když i na Instagramu sleduju momentální Fuchsiiny provokace ze Sečuánu. Já tam snad budu muset jednou jet! Pojedete taky?
Hmmm, slintám...A pripomína mi to ruské pelmene. Len omáčka a dochutenie je ohnivejšie.
OdpovědětVymazatUrčitě, je to prostě čínská verze knedlí, v Rusku jsou to pelmeně, v Polsku pierogi, v Itálii ravioli a jiné. Prostě knedlééééééé :) Za přání mockrát děkuju, budu se cítit tak, jak si to zařídím, ber mě s nadsázkou ;)
VymazatA všetko naj k narodeninám. Buď kľudná, mnohí sa cítime v 4X.rokoch ako v 3X, len máme viac skúseností a zážitkov.;-)
OdpovědětVymazatNo tak som to aj brala.
OdpovědětVymazat