Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

26. 1. 2016

KVÁSKOVÉ PODMÁSLOVÉ PSEUDOBAGETY

Občas se stane, že není pánbu doma, jak se říká. Pak se taky stane, že není doma droždí, když vy jste si zrovna usmysleli upéct jako přílohu nějakou bílou "něcojakobagetu". A vzpomenete si ten večer, kdy byste si měli založit nějaký preferment. To jsme pak všichni rádi za kvásek, že? No vida. Tak přesně takhle se mi to stalo minulý víkend, i nelenila jsem, přes noc rozkvasila a druhý den zkusila od boku vystřelit něco jako bagety. 


Něco jako bagety, resp. pseudobagety říkám proto, že bagety v pravém slova smyslu to nejsou, neumím je motat, tvarovat a vzhledem k tomu, jak často tenhle typ pečiva peču, a tomu, jak hydratované je těsto, se to ani učit nemíním. Takže je to něco, co by moc rádo bylo bagetou, tedy pseudobageta. To jí ovšem neubírá na kouzlu křupavosti a chuti ani náznakem. Vždycky jsem byla spíš typ zaměřující se na obsah, než na formu, takže mi to neva, jen si prostě ujasníme ty termity, žejo. 


A to že to není vopravdovská bageta, je tak jediný problém. Jinak jsou bagety báječně křupavé, střídka je tak akorát gumová, aby to nebylo obtěžující, a zároveň tak akorát savá, abyste s ní mohli vytřít poslední zbytky lahodné omáčky z talíře. A dokonce se po prvním pokusu, kdy byly vodou zadělávané bagetky druhý den tvrdé jak cep (volně na vzduchu), dostavilo vnuknutí v podobě nápadu zadělat bagety podmáslím. Logické, ne? Podmáslový kváskový chleba taky vydrží o poznání déle vláčný. Jenže jak to má člověka napadnout u baget, že? Zkrátka, ještě že mě máte.. Krom toho, že oplývám invencí, jsem taky skromná... Střída je i druhý den (ano, opět u baget volně ložených na vzduchu) krásně vláčná a měkká, kůrka už samozřejmě o svou chrumkavost přišla, ale pořád je pevná a ne gumovitá. Posun oproti těm zadělávaným vodou je fakt dramatický. A to mi přijde dostačující.




INGREDIENCE:
3 bagety

rozkvas:
1 lžička žitného kvásku v dobré kondici (chrupkajícího v lednici)... úplná básnířka, co?
150 g hladké mouky
150 g vody

finální těsto:
všechen kvas
350 g hladké pšeničné mouky
280 g podmáslí
13 g soli
podle chuti čerstvé bylinky, já přidala trochu sekané pertžele

1. 10-12 hodin před zaděláním těsta dejte rozkvasit požadované množství mouky a vody s mateřským kváskem. Mísu vložte do igelitové tašky a nechte v klidu prokvasit. Vyzrálý kvásek by měl mít hezké bublinky.

2. Ke kvásku přidejte zbývající ingredience a v robotu uhnětejte těsto. Těsto pouze z hladké pšeničné mouky, ale s podmáslím se po dostatečném vyhnětení neodlepuje od stěn tak hezky a ochotně jako těsto zadělávané vodou, ale vypracovaný lepek poznáte i tak. Těsto se prostě hezky táhne, dělá takové ty provázky a boule... (z fleku bych mohla psát nějaké příručky, koukám..)

3. Další 2 hodiny těsto á 20 minut překládejte. Dělejte, jak jste zvyklí. Buď dejte do mírně naolejované nádoby s víkem a překládejte tam, já nechávám v míse a překládám jen pomocí stěrky. Těsto díky překládání hezky zpevní, neb je celkem dost hydratované. Po přeládání můžete zvolit ještě několikahodinový odpočinek v lednici. Jednak pak budou bagety chuťově lepší, za další se bude s těstem líp pracovat při tvarování.

4. Mezitím si můžete předpřipravit provizorní kynoucí aparaturu. Jak jsem již byla pravila, já bagety nebo jim podobné pečivo skoro nepeču, proto nevlastním jednu z těch chytrých vlnovek na kynutí baget. Musela jsem si vystačit s dvojitou vrstvou pečícího papíru, který jsem na plechu namačkala tak na šířku baget, udělala tam holkám na kynutí hezké přepážky, aby nestekly dohromady, ze strany pojistila utěrkou a bylo to. Nezapomeňte papír pomoučnit, jinak se těsto během kynutí přilepí. Sice se po upečení papír snadno sundá, ale taky možná ne každý druh pečáku. 

improvizovaně kyneme

5. Vyklopte těsto na dobře pomoučněný vál, párkrát z každé strany přeložte a nechte chvíli odpočinout. Pak těsto rozdělte naolejovanou nebo pomoučněnou stěrkou na tři zhruba stejně velké díly. A teď už k tomu přistupte kreativně. Každý díl ještě jemně přeložte a pak ho vytáhněte do délky, zakruťte a máte kořenovou bagetu. Nebo si na youtube nastudujte, jak se modeluje pravá bageta, nebo jen ušoulejte váleček. Pro konečnou chuť to má nulový význam.

6. Výslednou kreaturu přesuňte do zručně vyrobené kynárny z pečícího papíru. Celý plech vložte do dostatečně velké (a čisté) igelitové tašky a nechte 2 hodiny vykynout. 

7. Rozpalte troubu na 250°C a nechte ještě 30 minut vyhřívat. Vyndejte plech z igelitky, postříkejte bagety trochou vody z rozprašovače, vrhněte je do trouby, ještě navrch zapařte troubu cca 100 ml vařící vody (zkušení pekaři vědí, pro nezkušené dovysvětlím, že zapařením se rozumí vylití vroucí vody na nějaký plech nebo pekáč na dně trouby). Musím potěšeně konstatovat, že ten oven spring mě fakt překvapil.

8. Pečte cca 25-30 minut. S tmavnutím postupujte podle vaší trouby. Já pekla cca 20 minut na 250°C, pak jsem stáhla na 220°C a dopekla. Kdyby se vám nelíbilo, jak jsou bagety bledé po stranách, můžete je na těch posledních 10 minut sloupnout z papíru a dopéct jen na pečícím kameni nebo plechu.


střídka je opravdu mechová i druhý den
stačí opravdu jen máslo a špetka soli, ovšem kreativním využitím se meze nekladou





Nechte vychladnout a vrhněte se vstříc ohlušujícímu křupání. A vemte si talířek, prosím vás, ty drobky jsou fakt děsně vostrý a večer u televize to pak pod pod tričkem, za teplákama a zapadané za podprsenkou děsně škrábe...




60 komentářů:

  1. Oceňujem. Krásne bagety. Piecť ich nebudem, kvások som ešte nerobila a nechce sa mi s tým experimentovať. Ale takú bagetku by som si dala!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Ivo 🙂 Kvaskové pečení zní složitě, po nějaké době je to už ale automatika, takže si člověk troufne i hrát a blbnout.

      Vymazat
  2. Nejen basnirka a spisovatelka prirucek, ale videla bych Vás jako pořadatelská kurzu vareni a peceni a taky ucitelku kreativity a toho jak se nezblaznit s detmi. Pro me jste velka inspirace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, to jste me pobavila :D Na kurzy vaření toho vím moc málo o všem, a myslím, ze stačí ze si tu každy druhy hochštapler otvírá kurzy kde čeho. Ale jak se nezbláznit s detma, to jste uhodila hřebík! Zpočátku to byl ventil, když synek prvních pět měsíců jen ječel a ječel, a doteď je to takova moje oáza, jak vaření, tak blog. Ale jinak mam pocit, ze, co se týká šílenství z děti a rodičaku, visim nad propasti i tak :D

      Vymazat
  3. děkuji za super recept hned vyzkouším

    OdpovědětVymazat
  4. Doma všichni natěšení tak dneska se uvidí

    OdpovědětVymazat
  5. bagety se povedly a ty první se hned snědly tak že dneska peču znovy děkuji moc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, to mám radost :) Nás taky celkem oslovily, zrovna jsem vytáhla další várku..

      Vymazat
    2. děkuji za Váě krásný blog je tam spousta nápadů

      Vymazat
    3. Mockrát děkuju, to mě velice těší :)

      Vymazat
  6. Když píšete do rozkvasu hladkou mouku - myslíte klasickou bílou pšeničnou mouku? Nebo mohu dát i celozrnnou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hladkou pšeničnou klasiku, celozrnka by to neudržela, tady potřebujeme ten lepek.

      Vymazat
    2. Díky. Mám žitný kvásek teprve týden, snad bude lžička dost :-)
      Martin

      Vymazat
    3. Jako týden ve smyslu novorozenatko nebo jste od někoho dostal už plné funkcni dospěly kvásek? Pokud je to teprve mladatko, nevím, jestli Vám to utahne. Kdyžtak ho tak dva tři dny ještě krmte á12 hodin na lince a pak ho teprve pusťte na bagety. Ale jestli je to divoch, třeba to dá ;)

      Vymazat
  7. Je to novorozeně:-)
    Jsem trochu zmatený jak pracovat s kváskem.
    Třeba tu na ty bagety je třeba jen 1 lžička. Jak nakrmím kvásek, tak vždy třeba nechám jen lžíci, kterou zase nakrmím, ale co s tím, co oddělám? Třeba do chleba je třeba 150 g kvásku, ale jinak moc nevím.
    M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si vychytate. Ja chronicky zapominala odebírat z rozkvaseneho množství na chleba, tak si vedu kvásek zvlášť ve sklenicce, mam tam tak cca 70 g kvásku, to vykydam do mísy, rozkvasím na chleba, a ty nevyskrabany zbytečký ve sklenicce dokrmim vždycky tak dvěma až třema lžícema zitne. Nechám prokvasit a tak pořad dokola. Zkuste si přečíst můj článek "Kvaskovy chléb, vaše cesta ke kváse". Jde jen o pochopeni principu, jak kvásek funguje, přijde to časem a zkoušením ;) Tady u baget jsem proste jen vzala lžičku z toho množství ve sklenicce a zbytek vrátila do lednice. Ad připadne zbytky, můžete si upéct suchary nebo schovat na krkonosske kyselo. Hodně zdaru :)

      Vymazat
    2. Tak kvásek Ok, jede dobře, těsto vykynulo perfektně. V robotu se pěkně vyhnětlo, jen mám problém, že se ke stěrce hrozně lepí. To překládání jsem se učil podle video (https://www.youtube.com/watch?v=nCCHzSjUNXc), jen toto si moc nedovedu představit. Lze si pomoci trochou mouky, nebo tu stěrku navlhčit vodou nebo olejem?
      Díky. Martin

      Vymazat
    3. Olej bude nejlepší na sterku, jinak samozřejmě na těsto mouku, při tvarování a v tom závěru. Ať se podaří 😉

      Vymazat
    4. Kamilko,taky to tak dělám s kváskem jako vy.Dneska teda opět žebírka a zase ten grepfruitový dortík už se těšíme

      Vymazat
    5. Teda, Lenko (jste to Vy?), Vy jste strašnej drak :D Ale boží! Doufám, že se obojí povedlo k všestranné spokojenosti!

      Vymazat
  8. jo jsem to ,ale vnuk mi přepl počítač a tak jsem si nevšimla že příspěvek je pod anonymem už jsem opět v akci jinak vše jako vždy podle Vašich receptů bez chybičky a koukám po dalších

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je bezvadná zpráva, že jste si o víkendu pošmákli. U nás se marodí, tak se žádné vyvařování nekonalo. Jsem zvědavá, co vyberete dalšího :)

      Vymazat
  9. Tak se kurýrujte at jste opět v kondici,Vnukovi jsem slíbila něco kuřecího tak uvidím

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, prskáme to tu na sebe zdatně, děti v horečkách, snad si to vybereme teď. Z kuřecího jsou super ta křidýlka v coca cole, pro děti light verzi bez chilli, ale třeba máte vnuka dobrodruha :)

      Vymazat
  10. dneska opět bagety pro řemeslníky

    OdpovědětVymazat
  11. Rano chlebik zadelany pivem a uz mam bagety na plechu, v postylkach z peciciho papiru.Ale zadelat je,to byl zahul! :-) Ale uz spinkaji a uz se nemuzu dockat,az je soupnu do te trouby.Pridala jsem do testa patitku a petrzelku, tak jsem zvedava, zatim na ne ctu porad samou chvalu ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať se povedou a chutnají, snad Vám ta chvála bude dávat smysl, hehe..

      Vymazat
  12. Dneska obět bagety mnam řemeslníci se už nemůžou dočkat

    OdpovědětVymazat
  13. dobry den da se misto podmasli pouzit i kefir? nahodou nemate to nekdo vyzkousene?? diky ester

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Urcite dá. Jen mozna trochu uberte na kefiru a přidejte vodu, kefír je hustejsi, mívá víc tuku, to se testu nemusí líbit. Ale principiálně jdou podmasli, kefír a jogurt použit, jen je pak třeba trochu ředit vodou

      Vymazat
  14. dneska zase vaše suprovní bagety ,tech se nikdy nepřejíme hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenhle komentář mi nějak unikl, díky, Lenko, jsem ráda, že jsou u vás takovou stálicí :)

      Vymazat
    2. No nedivím se máte toho hodně a já ted opravdu ujíždím na těch bagetách a čabatách a manžel pořád se ptá co nového vyzkouším a já nějak nestihám ,ale polepším se

      Vymazat
    3. Vždyť jste zkoušela ten novej chleba, manžel Vás nemůže tak honit! :)

      Vymazat
  15. Tak jak na to koukám tak to zkusím taky :-).

    OdpovědětVymazat
  16. Je to lákavé!!! Musím zkusit bagety! Díky za recept!!!

    OdpovědětVymazat
  17. dobrý den,zrovna dělám rozkvas,těším se na další kuchtění,děkuji za recept,zdraví karlovarská kuchta Petra

    OdpovědětVymazat
  18. Jana Šenkyříková14. května 2016 v 13:53

    Kamilo, krásný blog. Včera jsem pročetla celé upršené odpoledne a právě jsem dala do záložek kynout tyto bagetky. Doufám, pevně věřím, že večer ke grilovaným žebrům budou božííí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jana Šenkyříková14. května 2016 v 18:15

      Jsou hotové, jsou famózní a už jsem jednu ochutnala :D Kamčo, díky, asi budou na reperoáru často :D

      Vymazat
    2. Jé, Jano, děkuju za zprávu i tady, i za pochvalu blogu, moc mě potěšila :) Jsem moc ráda, že se bagety povedly a chutnaly, to je pro mě radost :)

      Vymazat
  19. Bagety se celkem povedly, jen jsou křupavé trochu dost :), čím to?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Buď jste je dlouho pekl/a nebo už proste nejste zvyklý/a, ze čerstvé pečivo proste křupe, protože v našich obchodech tomu tak nebývá :)

      Vymazat
  20. ahoj, myslis, že by sa dal takto urobit aj cely pecen chleba? ze by som to nedelila na tri ale cele dokopy buchla do truby?

    OdpovědětVymazat
  21. Další věc z těchto stránek, kterou jsem nutně musela zkusit. Těsto jsem měla velmi řídké, tak jsem přidala trošku mouky (cca dvě lžíce). Pak už přesně podle receptu. Formu jsem si udělala z pečicí podložky (velikost na velký plech), kterou jsem navlnila na menší plech. Sedlo to skvěle. Moje trouba má rozbitý termostat, takže teplotu odhaduji, což není úplná brnkačka, možná proto jsem bagety neměla s tak velkými bublinami. Ale chuťově i konzistencí byly naprosto vynikající, holt kvásek. :) Díky moc za recept a já se jdu trochu hýbat (k žehlicímu prknu...), jinak z těch pokusů neprojdu dveřmi. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, Evo, vypadá to, že u vás je pečení pro dobrodruhy! :) Jsem ráda, že bagety chutnaly a všechno dopadlo dobře. A taky díky za připomenutí, že bych měla vyžehlit, chacháá.. Dveřma ještě projdu, ale neměla bych u toho co na sebe :) Mějte se. K.

      Vymazat
  22. Dobrý deň, prosím pri tom pečení je plech s vrelou vodou v trúbe po celý čas pečenia? Alebo sa po určitom čase vyberie a potom s dopeká bez neho? Ďakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, já mám vzhledem k častému pečení chleba trvale na dně trouby starou koláčovou formu, kam leju vodu na zapaření. Ono se těch 10-150 ml, které tam chrstenete během prvních 10-15 minut odpaří. Takže odpověď zní ano, nechte ho tam :)

      Vymazat
  23. Dobrý den, vypadají skutečně lákavě a člověk na to dostane chuť už jen z té fotky. Já osobně mám francouzské pečivo snad nejraději. A když se k tomu udělá třeba kvalitní domácí bylinkové máslo, ideálně z přepuštěného másla, tak to je fakt skvělá svačinka a nepotřebujete k tomu žádné další komponenty.

    OdpovědětVymazat