Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

14. 7. 2017

ANDALUSKÁ POLÉVKA SALMOREJO - MILENKA, KTERÁ VÁS ZCHLADÍ

Pravda, momentálně nikdo z nás nijak zvlášť zchladit nepotřebuje, maximálně vlastní žáhu, ale tu je lepší si chladit zásadně na někom, že, nejsme hlupáčci! Takže by se mohlo zdát, že jako "hloupá Kuchta zas přicválala s něčím úplně mimo mísu, fakt je už úplně vedle, ta holka, měla by se radši věnovat už jen těm dětem a úklidu, tady klepem kosu ve dvaceti stupních a ona na nás se studenou polívkou!" Joooo? Se trochu račte zamyslet. Ano, momentálně žádné tropy nejsou, ale číhaj už zas za rohem, to je úplně jasná zpráva. A co vy, až přijde další vlna veder? Budete jen sedět a kňourat, nevěda, co jíst, a mrčet, že salát už prostě nepozřete? No, jasně že nebudete! Vy si totiž vzpomenete, že máte tenhle recept na skvělou studenou polívku! Ahaaaa?! No... Tak tu hloupou Kuchtu vodvoláte! Navíc se nám podaří rozmáznout dvě krásně vypasené masařky jednou ranou - co nás totiž čeká? No co? Krom smrti teda, což je jediná jistota...? Když pánbu dá, čeká nás taky sezóna rajčat! Těch krásných, voňavých, rudých rajských jablíček, po kterých bych se utloukla a kterých někteří z vás budou mít plné zahrady (že se nestydíte). Jistě tak další rychlý způsob, jak využít úrodu, krom patlání se s kečupem, oceníte.


Salmorejo je tak trochu, skoro by se chtělo říct, Popelka. O Gaspachu slyšel snad opravdu každý, i ten, který si o Španělsko tak maxiálně opřel oči na televizní obrazovce. Jako třeba já. A je fakt, že mě jeho výroba nikdy nijak zvlášť nelákala. Pak jsem ale v Masterchef the Professionals UK viděla přípravu Salmoreja a najednou jsem věděla, že "good things come to those who wait", že na mě prostě celou dobu čekala tahle plnokrevná, sexy, opálená, heboučká sestra Gaspacha.. Čkat, teď to vyznělo divně... Vlastně bratr, bratr, jsem chtěla říct! A víte co? Jako bonus je ségra/brácha ještě jednodušší, než hlavní hvězda (pro ty pomalejší - Gaspacho...), což je ve vztazích samozřejmě pro šťastný společný život naprosto zásadní, žejo, čím jednodušší, tím lepší! Příprava vám zabere asi tak dvacet minut, ale to se fakt musíte snažít a nechat chleba u rajčat máčet tak čtvrt hodiny. S minimem úsilí maximální výsledek, co víc si přát?


Co k výrobě téhle osvěžující, zdravé a fantastické rychlovky ale budete potřebovat, je mixér. Nejsem si úplně jistá, jestli by podobnou služby nemohl vykonat i výkonný ponorný mixér, nakonec majonéza se s ponorákem dělá úplně krásně, tudíž víme, že emulzi vyrobit umí. O co totiž jde - Salmorejo je, stejně jako Gaspacho, zahuštěné den, dva starým bílým chlebem/bagetou. To samo o sobě sice polévku zahustí, tu krásnou ostře oranžovo-červenou barvu a sametovou konzistenci ovšem vykouzlí zemulgovaný tuk, konkrétně kvalitní (nejlépe španělský) panenský olivový olej. Stejně jako při výrobě majonézy ho čůrečkem vléváte do mixéru, až se odehraje kouzlo, et voila, Salmorejo je na světě. Pojďme si ho porodit nejdříve v teorii.

VAROVÁNÍ: v téhle polívce je jen pár ingrediencí, takže se fakt není kde a za co schovat. V překladu to znamená, že třeba rajčata z Berta a olivový olej za pár kaček vyprodukují podobně lahodnou polívku. To jen tak jako aby bylo jasno, víme?



INGREDIENCE:


7 větších rajčat (ne hamburgerových gigantů, prostě střední až lehce větší rajče, bože taky!)
1 starší bílá bageta - cca 20-25 cm - množství použitého chleba se ale bude určitě odvíjet od vašich tužeb, jak hustou polévku chcete, hutnosti bagety a taky obsahu vody ve vašich rajčatech
2 natvrdo uvařená vejce
na drobno nakrájená Jamon Serrano, případně Proscuitto
1 menší až střední stroužek česneku
3/4 hrnku kvalitního panenského oleje, pokud možno španělského, má jemnější chuť než, řekněme, řecký
ocet z červeného vína podle chuti
sůl

1. Dejte vařit hrnec vody se špetkou soli. Až voda dosáhne varu, vhoďte do ní rajčata, která jste na špičce nařízli do křížku. Nechte ve vodě cca 30 vteřin, vyndejte a okamžitě vložte do mísy s hodně studenou vodou. Zároveň uvařte dvě vejce natvrdo.

2. Rajčata oloupejte, vykrojte tvrdé bubáky z prostředku a naházejte do mixéru. Prožeňte mixérem, stačí chvilka. Vhoďte k rajčatům na kousky natrhanou bagetu, prozatím dejte 3/4 bagety, přidat můžete vždycky, a nechte máčet zhruba pět minut.

3. Přihoďte česnek, trochu soli, šplíchanec octa a pořádně prožeňte mixérem. Ochutnejte, dolaďte solí či octem, případně dohustěte chlebem/bagetou.

4. Teď přijde ten magický okamžik. Tou malou dírečkou ve víku mixéru tenkým pramínkem vlévejte za stálého běhu (ne vašeho, ale mixéru) olivový olej. Postupně uvidíte, jak rajčatovochlebová směs mění barvu z červenorůžové na krásnou zářivou oranžovou. A to je přesně stadium, ve kterém chceme být.

5. Vhoďte k polévce jedno natvrdo uvařené vejce, dejte mu ještě tak půl minutky v kolotoči na plný výkon, přelijte z mixéru do vhodného hrnce a dejte do lednice vychladit.

K podávání nakrájejte nebo nadrolte zbylé uvařené vejce, nakrájejte šunku na proužky, ti šťastnější na kostičky a posypte polévku na talíři.




Jestli budete chtít okamžitě sednout na letadlo a zdrhnout do Španělska, kde prožijete ohnivý románek s novodobou Carmen, i když pak pojdete jak bídný šakal v horách, naprosto vás chápu...



Žádné komentáře:

Okomentovat