Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

14. 11. 2018

MANDATORNÍ RECEPTÍK - BUN BO NAM BO

S hrůzou jsem zjistila.. ano, protože jsem tak plodná a aktivní blogerka a mám toho tady zkrátka strašně moc... že jsem dosud hanebně zavírala do chlívku nevydaných receptů Bun Bo Nam Bo! No a to sami uznejte, je nehoráznost, prasárna a měla bych se potrestat. Asi se sebou alespoň týden nepromluvím! Přitom Bun bo nam bo je jedno z našich nejoblíbenějších vietnamských jídel vůbec! A umíme si ho doma udělat přímo výborně. A já vás připravuju o tu možnost, si taky doma přímo výborně udělat! Co já jsem to za člověka?! No nic, jdu si pro devítiocasou kočku, sundám si svetřík a pořádně se sešvihám.. A vy si mezitím pojďte prolítnou seznam ingrediencí, realizaci pak zvládne každé jelito.


Co mě přimělo k sepsání návodu, jak na tohle, teď už i v Čechách ikonické, vietnamské jídlo, byl můj poslední zážitek v naší oblíbené vietnamárně na Budějovické. Měla jsem pocit, že mi místo zálivky do "bunbíčka" paní nalila tak deci vyjetého motorového oleje, nudle i maso byly takřka bez chuti, zato všechno totálně plavalo v oleji. Jako jasně, občas se prostě zadaří, tohle už ale bylo po několikáté, co mě tam jídlo zklamalo a ten olej tomu nasadil korunu. Not happy. Od té doby jsme se stánku vyhýbali, nicméně dostavil se absťák, protože Bun cha a Bun bo nam bo prostě žereme. Tím pádem nezbylo, než nakoupit, vytáhnout nože a pustit se do práce doma.

Asijská kuchyně může být těžký opruz na krájení a úvodní přípravu. Ať už je to thajská, indická, čínská nebo vietnamská kuchyně. A není divu, jídla jsou komplexní, mnohdy s použitím spousty surovin/koření, ale výsledek za to stojí. Pak třímáte misku neskutečně voňavého jídla, kde všechno má přesně svoje místo a důvod, a v puse vám vybuchují aromatické granáty v podobě naloženého masíčka, vytuněné zálivečky, čerstvých bylinek, pražených arašídků, smažené šalotenky a křupoučké čerstvé i naložené zeleninky. A ve finále je souhra dokonalá asi takhle. Budete kňučet blahem jako psi a chtít to samé k obědu zítra, pozítří, popozítří, a pak obden už nafurt. Fakt, neke!

Úplně ideální je, když máte čas, si předem naložit zeleninu, klidně pár dní dopředu. A večer před třeba naložit maso a udělat zálivku. Ničemu se ten jeden den v lednici nic nestane a vy budete mít druhý den výrazně ulehčenou práci. Protože jinak, to se jako přiznám, dělat všechno "from scratch" v jedno dopoledne, je celkem šichta... 
Samozřejmě si můžete dát "bunbíčko" jen se strouhanou mrkví a ředkví, tzn. zeleninu nenakládat, věřte ale, že se sladkokyselou zeleninu je to ještě o patro výš. Pro srovnání, je to jako byste si dali hrachovku s čerstvou nakládačkou, vs. se sladkokyselou, naloženou okurkou. Takže asi tak. Navíc, když si zeleninku naložíte, vydrží vám v lednici aspoň měsíc, stejně tak omáčka/zálivka. Jakmile tedy máte z krku tohle, už je to relativně zívačka. Tak pojďme na to.


INGREDIENCE:
pro 4 žrouty


na maso:
600 g hovězí kýty/ kulaté plece/ roštěné 
2-3 stonky citronové trávy
4 pořádné stroužky česneku
2 lžíce rybí omáčky
sůl
trik: 2 lžičky kukuřičného škrobu 

Maso nakrájejte na cca 2-3 mm tenké plátky, citronovou trávu na drobno, případně prožeňte mixérem, a smíchejte s masem a rybí omáčkou. Dejte uležet do chladu, klidně přes noc.
Před restováním ještě předejte špetku soli a promíchejte s kukuřičným škrobem. To je trik, který jsem si půjčila z čínské kuchyně. Když jsme dělali Bun bo poprvé a z kýty, bylo maso neskutečně žvejkavé a upřímně, bylo to zklamání. Podruhé jsem tedy maso (podotýkám, že ze stejného kusu kýty a poté, co si poleželo asi měsíc v mrazáku) promasírovala se škrobem, udělala ve woku na dvě várky, a byla to dokonalost! Maso bylo krásně měkké, křehké, přesně jak to mají mazlíčci rádi. Takže proto ten škrob, hnidopichu.. Ale jde to samo i bez něj.


omáčka/zálivka - nuoc cham:
1/2 hrnku horké vody
1/2 hrnku cukru
1/2 hrnku limetové šťávy/rýžového octa
1/3 hrnku rybí omáčky
2-3 stroužky česneku
lžička oleje
1-2 bird's eye chilli papričky

Zálivku připravíte naprosto jednoduše. V hrnku horké vody nechte rozpustit cukr. Orestujte nastrouhaný nebo nadrobno nakrájený česnek na lžičce oleje do skoro růžova a vhoďte do vody s cukrem. Přimíchejte rybí omáčku, limetovou šťávu/rýžový ocet a nakonec chilli papričky. Vylaďte dle svých preferencí více do sladka/slana/kysela.


vietnamské pickles - do chua:
1 velká/ 2 střední mrkve
1 střední ředkev daikon/kedlubna
1/4 hrnku cukru
1 lžíce soli
1 hrnek teplé, převařené vody 
1/2 hrnku rýžového/jablečného octa

Pokud chcete připravovat nakládanou zeleninu, nakrájejte mrkev i ředkev nebo kedlubnu na sirky - julienne, zasypte solí a cukrem a nechte pustit šťávu. Pak zalijte vodou a octem, nacpěte do flašky a nechte minimálně tři hodinky uležet. V lednici vydrží klidně měsíc.


zbytek ingrediencí:
kulaté rýžové nudle bún
ledový salát
salátová okurka
smažená šalotka/cibulka - buď koupená nebo doma připravená
pražené arašídy, zbavené slupky, rozdrcené třeba válečkem na nudle - ideální je pražení doma, ale nechci vám do toho kecat, žejo..
bylinky - koriandr, máta (bez debat!), perila, bazalka
klíčky mungo


 

1. Nudle namočte aspoň hodinku dopředu do studené vody. Pak je změklé uvařte ve vroucí vodě ochucené solí a octem. Vařte, dokud nebudou měkké, jak vyhovuje vám, některé trvají déle než tamty. Nudle sceďte a propláchněte studenou vodou.

2. Než budete chtít jíst, doporučuju, připravte si všechno dopředu, tzn. do misek dejte nudle, stranou na nudle něco nakrájeného ledového salátu, trochu okurky, vedle něco nakládané sladkokyselé zeleniny. Propláchněte a osuště bylinky.

3. Připravte si do mističek arašídy a smaženou šalotku/cibulku. Spolu s bylinkami je můžete dát na stůl, ať si každý poslouží sám, stejně jako, nejlépe teplou, zálivku. No a samozřejmě něco čerstvých chilli papriček!

4. Až budete chtít podávat, rozpalte ve woku, nebo na pánvi, dvě lžíce oleje a zprudka orestujte maso. Dejte pozor, aby byla pánev opravdu pořádně rozpálená a maso se restovalo, nikoliv dusilo. Pomoct si můžete tím, že maso uděláte ve dvou dávkách. Tím pádem se pánev/wok tolik neochladí, když vhodíte maso, a to se hezky zatáhne, oproti vypuštění veškeré šťávy a dušení se, když ho do woku kydnete všechno najednou. (Zavolejte lékaře, to maso se dusíííííííííííí!)

5. Rozdělte maso na nudle do misek a podávejte. U stolu si každý může vybrat, co chce přidat - posypat arašídy, šalotkou, přidat jaké chce bylinky (ale máta je povinná, protože je prostě life changing) a dostatek sladkokyselé zálivky. Nu a pak už se připravte na setkání...

 

 
... a já jdu za tohle teda asi do pekla, žejo?

7 komentářů:

  1. A poslintanej mobil zašlu kam na reklamaci? Bun bo nam bo bylo první co jsem v Sapě jedla a co mě vlastně přitáhlo k vietnamské kuchyni ;-) a už nepustilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi do ZOO a zkusit to svést na žirafy třeba? Naprosto chápu, že to nepustilo. Jsou to chuťový exploze, k tomu lehoučká strava, prostě to umí! :)

      Vymazat
  2. A zásadní rozdíl mezi Bunbo.. a Bunchou je v čem? Že se mají na bunchu griluje? Jinak mi to přijde stejný. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak v první řadě Bun cha se podává s vepřovým masem, Bun bo nam bo s hovězím. Pak jsou rozdíly i v úpravě masa i podávání.

      Vymazat
  3. Bum bo nam bo s mužem oba milujeme a pravidelně si ho dáváme při občasných návštěvách Brna v jednom úžasném vietnamském bistru. Nevím proč, ale dosud jsem se domácí přípravy obávala a přitom je to jednoduché jako bulharská servírka :-) Takže je to jasný, o víkendu jdeme do toho! (jen budu muset předem uvařit i něco, co by zblajzli naše malé genetické otisky, protože jejich chuťové pohárky k tomuto skvostu dosud žel bohu nedospěly :-( Imho, recept na smažené rýžové závitky s masem by nebyl, ty s radostí tláská i čerstvý sedmileťák :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Dobry den, nemela byste, prosim, tip jak nejlepe pripravit tu smazenou cibulku? Asi hloupy dotaz, ale nejak se nedari :-)
    Dekuji za radu i skvely blog! Klara

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, vůbec to není hloupý dotaz, to já se omlouvám, měla jsem specifikovat. Doma je těžší ji připravit. Koupit se dá buď klasická smažená cibulka v pytlících nebo potom v thajském krámku na Francouzské jsem pořídila sušenou šalotku, která je na tenké plátečky. Tu pak osmažím v trošce oleje. Ať se daří a děkuju za přízeň!

      Vymazat