No zdravíčko, to to flákám, to to flákám, jeminkote, je mi stydno, sypu si na hlavu celou rozptylovou loučku, fakt se děsně omlouvám. Ale halt nedá se svítit, práce na plný úvazek, kde teď jede sezóna rýmiček a bolestiček v krčku s plnou parádou, mě přes den vycucne jak citron, následný sprint do školky a školy mě trochu probere, ale jen proto, aby mě šklebounci mohli doma dorazit požadavky, které jsem přes den nemohla plnit. Pak samo sebou trocha té domácnosti, vaření, no jeden by se z toho zul, fakt jako. Jestli má některá z přítomných čtenářek, která je na tom podobně, recept, jak to skoulet, a mít taky trochu času na vlastní myšlenku, nedej bože třeba na praktikování manikúry (sama doma, podotýkám) a dalších luxusních kratochvílí, sem s ním! Momentálně si totiž připadám jako na tobogánu.. Když už dojedu na konec (pátek), hodím si neméně namáhavý (rozuměj pracovní víkend s doháněním restů) výstup po schodech, abych se mohla zase se vší vervu vrhnout na ten samý tobogán. A tak je to furt dokola. Totální blbárna, při které se mohu zaobírat pestrou nabídkou proti sobě mířených výčitek. Ode mě jako. Asi ty nejnepříjemnější jsou ty, že vidíme děti růst jako z rychlíku. Snažíme se s mužem ty malé pazgřivečky si užívat a věnovat se jim aspoň o víkendech a večer, než jdou spát, ale pořád je to nějak, zdá se, málo. To jsem si ale vytvořila krásný oslí most k dnešnímu receptu. Bože, jak já to jen dělám...!
Jo, s nedostatkem času se potýká asi většina z nás. Kde jsou ty časy, kdy jsem se na mateřské nudila (viz tento blog, cha!), teď je to opravdu často doslova o minutách. To znamená, že ani na vyvařování už není tolik času, kolik by ho člověk rád měl. Musím ho nějak ukrást a rozdělit mezi děti a péči o domácnost, abychom nezhebli sociálně zanedbaní a ve špíně, viď. Mezi jídla, která máte do půl hodiny na stole, patří i tyhle nudle. Poměr časová náročnost/výsledek je tady naprosto luxusní. Zkrátka pokud taky bojujete s tím, co pořád k večeři a hlavně rychle a s maximem chuti, tohle je recept pro vás jak dělaný. Pravda, je potřeba jedna speciální ingredience, pokud jste vletěli do mé sečuánské závislosti nově, můžete se s touhle kuchyní trochu obeznámit třeba v tomhle článku.
Teď něco málo k nudlím. Pro realizaci autentického receptu budete potřebovat skleněné nudle, což jsou nudle vyrobené buď ze škrobu mungo fazolek nebo sladkých brambor. Na obalu hledejte "mung bean noodles" nebo "sweet potato noodles". Skleněné nebo taky celofánové se jim říká proto, že ač vypadají v baličku bíle, resp. neprůhledně, po namočení a uvaření se změní v průhledné a opravdu vypadají trochu jako skleněné. Oproti pšeničným nudlím zůstávají i po uvaření radostně žvýkavé. Jsou samozřejmě bezlepkové, což může být výhoda i pro ty z vás, kteří trpí intolerancí, nebo se snaží příjem lepku omezit. Je teda fakt, že sehnat je, může být ještě pořád trochu obtížnější. Kdybyste nesehnali a i tak toužili tenhle recept zrealizovat, za sebe bych bez obav použila kulaté rýžové nudle. Nebude to tolik o tom domácím žvýkání, chutě ale zůstanou zachované dokonale. Jinak je v Praze seženete ve specializovaných asijských prodejnách, jako jsou thajské nebo korejské.
Teď něco málo k nudlím. Pro realizaci autentického receptu budete potřebovat skleněné nudle, což jsou nudle vyrobené buď ze škrobu mungo fazolek nebo sladkých brambor. Na obalu hledejte "mung bean noodles" nebo "sweet potato noodles". Skleněné nebo taky celofánové se jim říká proto, že ač vypadají v baličku bíle, resp. neprůhledně, po namočení a uvaření se změní v průhledné a opravdu vypadají trochu jako skleněné. Oproti pšeničným nudlím zůstávají i po uvaření radostně žvýkavé. Jsou samozřejmě bezlepkové, což může být výhoda i pro ty z vás, kteří trpí intolerancí, nebo se snaží příjem lepku omezit. Je teda fakt, že sehnat je, může být ještě pořád trochu obtížnější. Kdybyste nesehnali a i tak toužili tenhle recept zrealizovat, za sebe bych bez obav použila kulaté rýžové nudle. Nebude to tolik o tom domácím žvýkání, chutě ale zůstanou zachované dokonale. Jinak je v Praze seženete ve specializovaných asijských prodejnách, jako jsou thajské nebo korejské.
Jo a kdyby vás náhodou zajímalo, jak vznikl název "mravenci lezoucí po stromě", Elaine z blogu China Sichuan Food líčí dojemnou historku o snaše, kterážto vařila pro svou nemohoucí tchýni a nemaje dostatek financí, pořídila jen kousíček masa, ze kterého vzápětí udělala mleté a s nudlemi ho podstrčila tchýni. Stařenka se slabým zrakem se dotázala, pročpak je v těch nudlích tolik mravenců. Chmmmmm, tak nevím. Přitažené za vlasy? Možná lehce, ale historka je to pěkná. A mravence lezoucí ve větvích opravdu drobné kousky masa v nudlích připomínají.
INGREDIENCE:
120 g suchých skleněných nudlí - ze sladkých brambor nebo mungo fazolek
200 g vepřového masa
1-2 jarní cibulky - bílá a zelená část zvlášť
1 lžíce strouhaného/na drobno krájeného zázvoru
1 lžíce strouhaného/na drobno krájeného česneku
1 pořádná lžíce fazolové chilli pasty doubanjiang
1 lžíce oleje
1 lžička tmavé sojové omáčky
2 lžičky standardní sojové omáčky
1 lžička cukru
2-3 hrnky vody/neslaného kuřecího/zeleninového vývaru
1. Namočte nudle na 10-30 minut (podle tloušťky) do studené vody, dokud nezměknou. Sceďte a nechte stranou.
2. Ve woku nebo wok pánvi rozehřejte olej a vhoďte česnek se zázvorem a bílou částí jarní cibulky. Až se rozvoní a trochu zarestují, přidejte pastu doubanjiang. Nechte dvě minutky orestovat za stálého míchání.
3. Přihoďte maso a míchejte a restujte (stir-fry), dokud maso není hotové. Zalijte vodou/vývarem, přidejte cukr a sojové omáčky a přiveďte k varu.
4. Přidejte skleněné nudle a zelenou část jarní cibulky. Vše proházejte a promíchejte, odstavte ze zdroje tepla a ihned podávejte. Uvidíte, jak ohromné množství vody nudle pojmou, prakticky nasají všechnu tekutinu, kterou jste jim dali. Pokud chcete nudle trochu mokřejší, bez obav přidejte ještě vývar nebo vodu, až dosáhnete touženého výsledku.
Tak to bychom měli. Pro blbce, dalo by se říct, že? No a vzhledem k tomu, že těchhle tuze moc dobrých a rychlých večeří bylo na mě v poslední době nějak moc a moje váha se řítí směrem "jateční kategorie", příště si dáme něco tuze moc zdravého, což nám všem jenom prospěje a některým z vás třeba dodá odvahu konečně se do toho pustit. Do čeho? Nechte se překvapit, budete brzo starý!
Nudle mám, tak ještě maso a budou i u nás ������
OdpovědětVymazatZapomněla jsem se podepsat. Zdravím. Jindra
OdpovědětVymazatNechte si chutnat, Jindro :)
VymazatDobrý večer, jsem také z Nuslí? Kam presne prosím chodite pro ty záhadné nudle? Předem dekuji. Michaela
VymazatZdravím Nusle! Tyhle nudle seženete buď ve vietnamském kramku v holešovické tržnici nebo v Asian food kramku ve Francouzské. V SAPA samozřejmě taky.
VymazatMilá Kuchto,díky za další objevný recept. Kýžené nudle jsou k mání už v běžném supermarketu, jen si člověk musí dohlédnout na popis "skleněné nudle" případně "glassnudeln". Horší je to s pastou. Jestli jsem to správně pochopil, ta úplně nejvíc doubanjiang je čistá z fazolí, s chilli je už vychytávka. Ta echt je těžko k mání, vypátral jsem ji jen na emerickém Amazonu, a tam z nějakého důvodu, zřejmě právního, některé potraviny, pastu nevyjímaje, do Česka nezasílají. Ptal jsem se u našeho rodilého Číňana a ten dlouho nechápal, asi nemám správný si-čuanský akcent, a pak vybalil pálivou. Ale jídlo bylo luxusní.
OdpovědětVymazatVáš věrný follower Zdeněk
Milý Zdeňku, je pravda, že skleněné nudle v běžných sítích často potkám, je potřeba ale rozlišovat skleněné nudle, které jsou jen tak popsané a jsou ve skutečnosti rýžové. Nicméně výsledný chuťový rozdíl by byl minimální nebo žádný, to jen tak pro pořádek :)
VymazatDále pasty. S čínskými pastami je to celé takové zamotané a složité, protože jich je spousta druhů a našinec nemá, myslím si, šanci je všechny poznat a znát jejich užití. Malinko víc o pastách najdete v článku o sečuánské kuchyni. Nicméně pro tento recept se používá správně ta, kterou vybalil onen rodilý Číňan - jedná se o pastu z fermentovaných "broad beans" s chilli Doubanjian/tobanjan, takže vlastně happy end :) Děkuju Vám za přízeň, mějte se krásně a pěkné svátky!
Našla jsem video jak se ta pálivá pasta vyrábí, třeba to někoho zaujme, bohužel je to jen anglicky...
OdpovědětVymazatTohle je korejská varianta, která se vyrábí ze soji. Douban jiang se tradičně vyrábí z fermentovaných broad beans. Ale jinak bude pro našince podobnost jistě výrazná :)
VymazatZdravím, hlásím, že u nás mravenci strašně jedou...už je dělám v 12 l hrnci, aby bylo dost pro všechny, že jo.
OdpovědětVymazat