Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

1. 7. 2016

THAJSKÝ LARB, THAJSKÝ OKURKOVÝ SALÁT A KUCHTA V TELCE

To vám zase byly nervy! Nestačí, že mě o ně připravují naše dva smysly života, musím se ještě nakýblovat do televize. Nevím, kde k tomu v Mňam TV přišli, ale někoho (asi zdrogovaného) tam napadlo, že by mě mohli pozvat, abych si zavařila v pořadu Život je fajn. Jakkoli jsem obezřetná a pozornosti zaměřené na svou osobu se spíš vyhýbám, tady jsem ten smyk lehce nevybrala, moje zvědavost mě přemohla, a na účast jsem kývla. Asi jsem byla taky zdrogovaná nebo co. Dovedete si  představit, jaká je první myšlenka, která se ženské v téhle situaci vylíhne v hlavě... Nikoliv "kriste pane, co budu vařit?!", nýbrž "to mi ho teda vyndej, a co si mám asi tak vzít na sebe?!". Ani jednu z otázek jsem možná nerozlouskla uspokojivě, nicméně šatník i figuru mám omezené, kuchařské schopnosti pod tlakem taky, takže volba byla, jaká byla. Snad aspoň tenhle thajský masový salátek uspokojí vaše chuťové buňky, protože naše tedy uspokojil už několikrát a naprosto spolehlivě. Pokud chcete zjistit, jak by to bývalo vypadalo, kdyby Mekota a Blekota bývali zplodili potomka (takové drobné gay sci-fi), dívejte se někdy příští týden na pořad Život je fajn na TV Mňam.



Thajské kuchyni a všelijaké exotice možná mnoho z vás, kteří jste, dejme tomu, z menších měst, kde se exotické ingredience hůře shánějí, uhýbá. A asi se není čemu divit. Thajská kuchyně těch "šílených" surovin užívá často dost, nicméně tenhle salát je výjimka, garantuju vám, že suroviny na něj seženete relativně snadno. Dost možná máte některé z nich i doma za oknem nebo na zahrádce. Rybí omáčku a limety už dnes chová každá vietnamská večerka nebo obchody, kam jistě sem tam zajedete za větším nákupem. A to je veškerá exotika, kterou k přípravě tohohle slastného masového salátu budete potřebovat. Můžu vám slíbit, že výsledek si užijete. Krom toho je poměr práce a úsilí x chuťový požitek naprosto dokonalý. Během půl hodiny jíte a sliny vám během té krátké doby potečou proudem, takže doporučuju nějaký systém odvodných korýtek.







Thajská kuchyně je hodně o vyvážení sladké, slané, pálivé a kyselé chuti. To mě na ní strašně baví. Výsledek je výrazný, v puse se odehrávají exploze a ohňostroje, když do toho přihodíte ještě směs bylin jako je máta, bazalka a koriandr, většinou po prvním soustu vydám zvuk jako právě ukojený nosorožec (si tak představuju, nikdy jsem ukojeného nosorožce neslyšela), protočím oči jako při grand mal a pak se strašně přejím. Množství chilli, rybí omáčky, cukru a limetové šťávy je čistě na vás. Prostě vám to musí chutnat, to je jediné, čím byste se měli řídit. Musí to být chuťově vyvážené pro vás. Množství bylinek je taky variabilní. Pokud vám nechutná koriandr, nedávejte ho tam, thajskou bazalku asi budete taky jen těžko shánět, dejte tam klasickou nebo citronovou. Nebo žádnou. Jen za tu mátu bych se hodně přimlouvala. Osobně bych si nikdy dřív nepředstavovala, že slané jídlo s mátou bude takhle skvělé, spíš bych se asi bývala ofrňovala a ťukala si na čelo. Ale máta je naprostá a totální pecka a larb by bez ní byl jen ubohá kostřička.



Tradiční ingrediencí v masovém salátu larb je taky opražená rýže. Používá se thajská "sticky rice", která obsahuje hodně škrobů. Tu tady ale jen těžko budeme shánět. Zaimprovizovala jsem a použila sushi rýži, a to se skvělým výsledkem, velmi pravděpodobně by šla použít i rýže na rizoto, prostě nějaká kulatozrnná rýže s vyšším obsahem škrobů. Rýže se opraží nasucho na pánvi pěkně do zlatohněda, výsledná chuť je oříšková, trochu jako popcorn. Dodá pak výslednému pokrmu křupavost a vrstvu chuti navíc. Jedinci s problematickým chrupem si ale rýži možná budou chtít pomlít trochu víc, ehm.. Jinak by měla mít rýže trochu hrubší strukturu, aby bylo na čem křoupat. Tak, tolik k okecávání, pojďme vařit.


INGREDIENCE NA LARB:

500 g mletého vepřového masa /plecko, směs bůčku a plecka taky není vůbec špatná/, použít ale můžete i mleté kuřecí či krůtí, dokonce i hovězí maso
několik lžic sushi rýže nebo nějaké kulatozrnné varianty s vysokým obsahem škrobu
2-3 šalotky
2 stroužky česneku
volitelně cca 12 na drobno nakrájených kořínků koriandru (nebo naopak tlustých stonků), bílá část z jednoho stonku citronové trávy, najemno posekaná, nemusí být ale ani jedno
1-2 lžičky mletého chilli/ chilli vloček, nebo podle vaší chuti - tradičně se larb dělá pro azbestové tlamičky, vy si ale pálivost uzpůsobte té své
1 lžička cukru nebo 1 lžíce nastrouhaného palmového cukru
2-3 lžíce rybí omáčky
šťáva ze dvou limet

na dokončení:
1-2 jarní cibulky
lístky máty (nešetřit...)
lístky koriandru (podle chuti)
lístky bazalky (podle chuti)

1. Na suché pánvi opražte rýži. Prostě ji na pánvičce prohazujte tak dlouho, až získá krásnou zlatohnědou barvu a bude příjemně popcornově vonět. Nechte vychladnout a následně podrťte v hmoždíři nebo v sekáčku, ne úplně na prach, místy chceme kousky rýže.



2. Připravte si šalotku/cibuli a česnek. Nakrájejte je na drobno. Máte-li, a chcete-li, použít kořínky koriandru nebo citronovou trávu, nakrájejte i ty.

3. Na pár lžících oleje orestujte šalotku a česnek, případně kořínky a/nebo citronovou trávu, až cibule zesklovatí. Ke konci přidejte lžičku cukru nebo zhruba lžíci palmového cukru a ještě chvíli zarestujte. Pak přihoďte mleté maso. Míchejte a rozdělujte vařečkou hrudky mletého masa, aby v pánvi bylo co nejméně slepených kusů. Maso trochu osolte (opatrně, budete přidávat ještě rybí omáčku, která je hodně slaná), přidejte mleté chilli a restujte cca 10-15 minut nebo dokud není maso hotové. Odstavte.

4. Vymačkejte šťávu z limet a přidejte část do horkého masa spolu s jednou, dvěma lžícemi rybí omáčky. Zamíchejte a ochutnejte. Dolaďte podle svých chutí další limetovou šťávou a rybí omáčkou.

5. Připravte si bylinky. Buď je nahrubo nasekejte, ale opratrně, ať je nezhmoždíte, bylinky pak ztrácejí na chuti, o vzhledu nemluvě. Ja dávám přednost tomu do salátu je natrhat. Je to pracnější, ale ta vůně při trhání je přímo omamná, v salátu to líp vypadá, a i chutě zůstanou výraznější. Přihoďte vše do zchladlého - vlažného - masa. Množství bylinek záleží na vás, já jich tam dávám dost, hlavně máty, aby tam byla cítit. Do masa taky přimíchejte část opražené a podrcené rýže. Něco si nechte na posypání na talíři.

6. Nakrájejte jarní cibulku, čerstvé chilli, chcete-li, můžete třeba i cibuli na tenounké plátky a zamíchejte vše do pánve s masem, případně tyhle suroviny můžete servírovat jako "garnish" v mističkách a každý si přidá na svůj talíř co a jak bude chtít.

7. Ochutnejte finální verzi masa a dolaďte podle svých chutí. Servírujte buď v mističkách z ledového/římského/hlávkového salátu, případně s rýží nebo rýžovými nudlemi. Na stůl dejte strávníkům k dispozici ještě nějaké bylinky, limetu, rybí omáčku, cibulku, opraženou rýži a čestvé chilli, aby si každý mohl svůj talíř doladit podle sebe.



Příjemným doplněním k masu pro nás byl i thajský okurkový salát, který hodíte dohromady během deseti minut. Ingredience budete mít už stejně na stole z přípravy masa, tak proč si neudělat letní osvěžující a příjemně pálivý salát z tak ultra letní zeleniny, jakou okurka je. Okurkáč jsem vám teda nevyfotila, nezbyde vám nic jiného, než si ho představit. Nebo rovnou udělat.


INGREDIENCE NA OKURKOVÝ SALÁT:



2 okurky hadovky
půlka malé červené nebo bílé cibule - není tak štiplavá
1 stroužek česneku
malý svazek koriandrových lístků
rybí omáčka podle chuti - cca 2 lžíce
limetová šťáva podle chuti - cca z jedné limety
1 červená chilli paprička - pro stydlíny bez semínek
zhruba půl hrnku pražených solených arašídů posekaných na kousky
2-3 lžíce neutrálně chutnajícího oleje
1 lžička cukru


1. Okurky podélně rozkrojte na dvě poloviny a lžičkou vydlabejte vodnatý střed se semínky. Ještě jednou podélně rozkrojte, takže máte okurku na čtvrtiny. Nakrájejte na proužky.


2. Utřete nebo jen nastrouhejte česnek, cibuli nakrájejte na tenké plátky, koriandr nasekejte nebo natrhejte, chilli pokrájejte na drobno a arašídy posekejte na kousky. Vše vhoďte k okurkám.


3. Připravte si zálivku z limetové štávy, oleje, rybí omáčky a cukru. Ochutnejte, případně dochuťte tak, aby vám vyváženost kyselé, sladké a slané chuti vyhovovala. Zalijte salát, promíchejte a případně ještě dochuťte.





Úplně nejlepší samozřejmě je, houcat jak larb, tak salát rovnou z té jedné velké pánve nebo mísy, ve které jste to všechno zamíchali... No a co no, tak tomu stolování u nás moc nedáme, no.. Doufám, že vám tahle verze salátu larb a netradičního okurkáče bude chutnat. U nás se po prvním pokusu oba miláčkové zařadili do top jídel s výkřikem "jak je možný, že jsme TOHLE ještě nedělali, tolik promarněných víkendů!". Sezóna čerstvých bylinek a chuti na lehčí, svěží jídla k ukuchtění podobných bomb přímo vybízí. Navíc fakt je to děsný žrádlo, tak mazejte pro limety!

7 komentářů:

  1. Kamilo, Vy prostě nezklamete. Někdy byste měla ten svůj blog vydat knižně! Vážně mě bavíte, a já jsem hodně vybíravá :-). Krom toho - příště přihodím do vozíku k tuně jogurtů, tvarohů a Mrožů taky limetku, a pokud se v místním Penny zadaří, tak i ten mnou milovaný koriandr. Na mátu půjdu se srpem na dvůr (teda kousek za), bazalka je též k mání. A ještě toho čuníka splašit. No, je jasné, co si s mužem dáme, až budou svišti na prázdninách ;-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Marcelo, děkuju, od Vás mě to moc těší :) A jsem ráda, že jsem se nemýlila, že mnoho z vás bude moc částečně na ingredience na zahradu! :) Čuník už bude to nejmenší. Jsem zvědavá, jak Vám bude chutnat, pro mě je to jednoznačně i letní jídlo, klidně do panujících veder. Limetou a všemi těmi bylinkami je to svěží, člověk ani nepostřehne, že futruje maso :)

      Vymazat
  2. kdy to bude v telce? kdy to bude v telce?? já to chci vidět!! a co to je proboha mňam tv??? rybí omáčku nerada a pálivý nemůžu, když to udělám nepálivý a bez rybomáčky, tak to bude divný, co..? taky nemam koriandr, ale ten by se moh sehnat

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím nevím.. Mňam TV je nějaká telka na kablu, taky nemáme. Rybí omáčku v jídle skoro nedetekuješ, když je to vyvážený, to je celej problém. Pálivý nemůžeš proč? Já se mohla v těhotenství pálivýho užrat a jakej se nám narodil pěknej, snědej Ind :D Nebo už je čtyřka na světle bóžím? Koriandr tam není nutnej, to spíš ta máta a bazalka ;)

      Vymazat
    2. čtyřka už je venku, a dybych měla pálivý mlíko, tak by mě kousla :oD a pálivý celkově moc nemusím, jen tak decentně.. a proto jsou asi naše holky všecky bílý jak sejra :oP

      Vymazat
    3. Jeeeee, no tak velká gratulace, to mas asi pořadnej kolotoč! :)

      Vymazat
    4. ani ne, zbylý tři unesla babička na chatu, tak mám leháro :o) kolotočit začnem, až se vrátěj dom :oP

      Vymazat