Nuselska kuchta

Nuselska kuchta

10. 11. 2014

HEZKY SKROMNĚ - PASTIŇÁKOVÝ KRÉM S VLAŠSKÝMI OŘECHY A SLANINOU

Miluju znovuobjevování světa očima našich dětí. Zapomínám na to ve změti každodenních povinností a rutiny, občas ale svléknu kůži dospěláka, nechám se zavléct do jejich světa a je to jízda. Co všechno je pro ně nové, neobjevené, neprozkoumané a plné kouzla. Dneska jsem snad dvacet minut dřepěla s patnáctiměsíčním synem před pračkou, kterou jsem zrovna zapnula. Chvíli jsem pozorovala jeho, jak je naprosto beze zbytku pohlcen a uchvácen točícím se bubnem, z pootevřené pusinky mu kanula slina, soustředěně chrochtodýchal a ani se nehnul. Po vlně dojetí, která se mnou prohnala, jsem se taky nechala vtáhnout, zazírala do bubnu a přitom se snažila představit si, co se asi v té jeho makovičce děje. No a k tomu oslímu můstku - ne snad stejně, ale podobně to mám občas s objevem nějaké naprosto běžné a opomíjené potraviny. V tomhle případě se to týká pastiňáku. Kořen, který dám vařit do vývaru, když není petržel. Nic víc. Nebo ne?



Když vyrosteme, nějak nás svět omlátí a poměrně rychle ztratíme schopnost nebo chuť být otevření novým věcem, zkoušet je, prostě si jako ti prcci sednout před pračku (pro nepoetické typy - pračka zde slouží jako metafora) a s otevřenou pusou se divit a učit se. Víme, že už strýček Lenin v tom měl jasno. A netřeba tohle moudro odmítat jen kvůli tomu, kdo ho vypustil, že. Takže milá kuchto - učit se, učit se, učit se!

Pastiňák je původem blížší mrkvi, než petrželi, v tom ho prozrazuje sladká chuť. Co si matně vybavuju, je jeho použití rozšířenější třeba v Anglii, kde ho připravují společně s další zeleninou k tradiční "Sunday roast" v jednom pekáči s kuřetem. V posledních letech je taky čím dál rozšířenější jako příloha v podobě pyré, stejně jako celerové pyré, ke steaku a různým dalším masům. Já ho objevuju až teď, stejně jako syn zázrak jménem automatická pračka.

nenápadná, přitom tak chutná věc

A musím říct, že jsem k němu přistupovala trochu s nedůvěrou, přece z toho nemůže být nic, co by mě mohlo nějak uchvátit. A mohlo, představte si. Minimálně tou netypickou kořeněnou vůní, sladkou, "něco" připomínající chutí. V kombinaci s posypem z vlašských ořechů, vypečené slaniny a koriandru je to až velice příjemný chuťový zážitek. Dokonce i manžel, který si nechal naložit talíř vlastně z recese, protože byl přesvědčený, že to musí být odpudivé, naznal, že je to polívka moc dobrá. Já, trochu nabubřelejší v terminologii, bych dokonce použila slovo elegantní. Nakonec, můžete posoudit sami. Co zvolíte jako topping na polévku, je na vás. Rozhodně bych ho ale nevynechávala. Ořechy a slanina nebo česnek s opečenou strouhankou dodají polévce ten "křup", to "kousání", které občas v polévkách tohoto typu člověku chybí. Chuťové ji navíc obohatí, o estetice ani nemluvě.


Ingredience:
6-7 velkých pastiňáků - něco přes 1 kg
4-5 velkých stroužků česneku
4 lžičky garam masala 
0,5 l mléka
1-1,5 l kuřecího vývaru
1 kelímek smetany
1 citron - šťáva, případně i jemně nastrouhaná kůra, máte-li ji rádi, polévka to snese
máslo/ olivový olej
sůl, pepř

Na posypání na 1 porci volitelně:
pár plátků slaniny - na drobno pokrájená, vypečená do zlatova na pánvi (tip - vypečený tuk ze slaniny slijte a použijte třeba pod cibuli na další vaření)
hrst vlašských ořechů na sucho opražených v pánvi
bylinky - koriandr nebo bazalka
nebo
1-2 stroužky na jemné plátky krájeného a na olivovém oleji do zlatova opečeného česneku, opečte společně s pár hrstmi strouhanky

1. Pastiňák oloupejte, nakrájejte na kousky, kostky nebo drobné plátky. Česnek nakrájejte na plátky a trochu osmahněte ve velkém hrnic na pár lžících olivového oleje, případně s kouskem másla. Ještě než česnek začne chytat barvu, přihoďte pastiňák a cca 10 minut opékejte. Překvapilo mě, že se pastiňák rád připálí, takže pozor na to i později, až ho budete vařit s mlékem a vývarem.
2. Přisypte garam masalu a ještě chvíli opékejte s pastiňákem, až se koření rozvoní. Přilijte mléko, vývar, citronovou šťávu, osolte, přiveďte k varu a na mírném ohni vařte pastiňák do měkka.
3. Rozmixujte buď v mixéru nebo tyčovým mixérem do hladka. Přidejte vývar nebo mléko, zdá-li se vám krém příliš hustý.
4. Vraťte hrnec na plotnu, přidejte smetanu, dosolte a opepřete. Soli si krém vyžádal, a to solím standardně, celkem dost. Překvapilo mě, jak byl pastiňák sladký. Nechte přejít varem a odstavte.
5. Připravte si libovolný topping a podávejte.




Je to báječná podzimně-zimní polévka. Sytá, teplá, zdravá a dodá vám plno energie. Stejně jako děti, když se umíme podívat na svět jejich očima. Dejte si ale bacha, ať se v tom pohledu dětskýma očima nezaseknete déle jak den, to byste pak možná spíš připomínali retardovaného jedince. Přece jen, dětský svět patří dětem, dospělákům ten dospělý, a je to tak v pořádku ;)

k sežrání, stejně jako pastiňák

2 komentáře:

  1. Neodolala jsem a tuhle polévku musela vyzkoušet. Je skvělá, Kamčo! :-) A to tvý zamyšlení je krásný :-)

    OdpovědětVymazat